News

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani

06.09.2019 | 08:57
Robert Mugabe care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii a murit la varsta de 95 de ani

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani. De remarcat că Mugabe a fost primul preşedinte pe care Zimbabwe l-a avut de la proclamarea independenţei, în 1980. Născut pe 21 februarie 1924, în ceea ce a fost Rhodesia, Mugabe a fost închis mai mult de un deceniu fără să fi fost măcar judecat după ce a avut curajul să critice guvernul de acolo în 1964.

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani

În 1973, când încă se afla în închisoare, a fost desemnat liderul partidului Zimbabwe African National Union (Zanu), între fondatorii căruia s-a numărat. Declarat iniţial marxist, apoi simplu socialist, el a fost prim-ministru din 1980 până în 1987, apoi, până în 2017, preşedinte al statului. Considerat un erou al războiului de independenţă, a condus ţara cu o mână de fier, punând căluş opoziţiei şi ruinându-i economia.

În noiembrie 2017, Robert Mugabe a hotărât să demisioneze din funcţia de preşedinte al statului Zimbabwe, la câteva ore de când partidul său care se afla la putere l-a demis de la conducere după 37 de ani. Acuzat de management greşit, Mugabe a fost, înainte de a demisiona, subiectul principal al protestelor care au împărţit ţara mai multe luni. La conducerea statului i-a urmat Emmerson Mnangagwa.
Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe mai bine de trei decenii, a murit la vârsta de 95 de ani. Robert Mugabe
Robert Mugabe a fost asrpu criticat de o parte a populației. Sursa foto – facebook

Mugabe, personaj plin de controverse

În aprilie 2016, Mugabe, aflat de 28 de ani la putere, a fost surprins închinându-se în fața propriului portret, cu ocazia unei festivități de celebrare a 36 de ani de la recunoașterea independenței țării sale față de Regatul Unit. Câteva luni mai târziu, mai exact în august, Mugabe a ordonat comandantului Poliției Republicane să aresteze întreaga delegație care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio, numindu-i șobolani inutili.

Din anul 1996, Robert Mugabe este căsătorit cu fosta lui secretară, Grace Mugabe, care este cunoscută pentru stilul ei de viață luxurios. La aniversarea sa de 86 de ani au fost cheltuiți mai mult de 500.000 de dolari americani pentru șampanie și caviar. La aniversarea de 93 de ani a președintelui au fost cheltuiți aproximativ 1.9 milioane de euro. Cuplul are trei copii naturali

Tags: