Robert Mureșan: ”Trebuie să ai grijă de motocicletă ca de iubita ta!”

23.06.2018 | 08:51
Robert Muresan Trebuie sa ai grija de motocicleta ca de iubita ta

Robert Mureșan, pilot legitimat la CSM București, singurul român din istorie în MotoGP, a fost în prim-planul etapelor V și VI ale Campionatului Național Individual al României la Viteză pe circuit, respectiv etapele VI și VII ale Campionatului Balcanic, competiții care s-au desfășurat pe circuitul MotorPark de la Adâncata. A câștigat trei dintre cele patru probe la care a luat startul și a dezvăluit care este secretul evoluțiilor sale foarte bune.

“Motocicletele sunt iubitele noastre, trebuie să avem grijă de ele, ca să aibă și ele grijă de noi. Un pilot este rapid când poate să danseze vals cu motocicleta. Când o poți controla, ca pe o iubită, înseamnă că ești pe drumul cel bun. Sunt norocos, pot să controlez foarte bine și iubita și motocicleta, care poate fi mai nărăvașă. să nu te asculte când nu te aștepți” – Robert Mureșan, pilot CSM București.

Robert Mureșan se pregătește de start.

Nu conduce motocicleta pe șosele

Deși este un împătimit al vitezei, Robert Mureșan nu conduce deloc motorul pe stradă. O face doar pe circuit, acolo unde se simte mai în siguranță. “În afara concursurilor nu practic motociclismul, am A-ul, dar nu conduc. Străzile pot fi periculoase. Îi îndemn pe toți cei care fac motociclism stradal să vină pe circuit, să vadă exact cum stau lucrurile. Eu mă rezum doar pe pilotat pe circuit. Strada nu mă ajută să performez în competiții. Motociclismul e sport extrem, când am o perioadă lungă în care nu merg cu motorul, simt nevoia de adrenalină…când ești în cursă și mergi cu 300 kilometri pe oră, te lupți cu alții pentru locul 1, e adrenalină la maximum”, mai spune Robert Mureșan, pilot CSM București.

Robert Mureșan, singurul român care a participat în MotoGP.

Robert Mureșan, două antrenamente fizice pe zi

Deși mulți nu știu, motociclismul este un sport care presupune ca pilotul să fie extrem de bine pregătit fizic. Robert petrece o bună parte a zilei în sala de fitness și asta pentru că are de stăpânit o motolcicletă de peste 180 de kilograme.

“Este un sport solicitant, antrenamentul fizic este foarte important. Eu fac sală, mobilitate și atletism, două antrenamente fizice pe zi. În 30 minute de cursă obosești foarte tare, mergi cu o motocicletă de 180 kilograme, cu 300 kilometri pe oră, trebuie să faci schimbări într-o fracțiune de secundă, ajutându-te doar cu greutatea corpului tău. Motorul îl pot ridica, dar o persoană de 180 kilograme nu aș putea să o ridic niciodată”– Robert Mureșan.

Sportivul de la CSM București este cel mai titrat pilot de motoare din România.  În vârstă de 27 de ani, Robert este singurul reprezentant al țării noastre care a luat startul în curse din Campionatul Mondial de Motociclism Viteză. În perioada 2006-2008, el a concurat la clasa 125 cmc alături de nume grele precum sextuplu campion mondial, Marc Marquez. Pe lângă numeroasele titluri de campion național la SuperBike din palmares, Mureșan este și campion european la clasa SuperBike și vicecampion al Bulgariei.

Robert Mureșan, cu motocicleta doar pe circuit, nu și pe șosele.