News

Robert Negoiță, primul politician român care apare în Pandora Papers. Cum răspunde primarul Sectorului 3

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, este primul nume de politician român care apare în Pandora Papers. Prima reacție a edilului.
08.10.2021 | 21:01
Robert Negoita primul politician roman care apare in Pandora Papers Cum raspunde primarul Sectorului 3
Robert Negoiță, primul politician român care apare în Pandora Papers. Cum răspunde primarul Sectorului 3. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

”Pandora Papers”, cea mai recentă și de proporții scurgere de date despre averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor, politicienilor și miliardarilor lumii poposește și în lumea politică din România.

Frații Negoiță, Robert și Ionuț, mai exact primarul Sectorului 3 și fostul acționar de la Dinamo, apar menționați în ”Pandora Papers”.

ADVERTISEMENT

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, primul politician român care apare în Pandora Papers

Conform unor date confidențiale prezentate de publicația Rise Project, Robert Negoiță, primarul sectorului 3 din Capitală, și fratele acestuia, Ionuț Negoiță, sunt plasați în centrul de comandă al unei complexe rețele de companii offshore care controlează afaceri de zeci de milioane de euro în România.

Aceste offshore-uri ar fi fost integrate într-o rețea de firme românești care ar fi beneficiat inclusiv de fonduri publice de la Primăria condusă de Negoiță.

ADVERTISEMENT

Numele lui Robert Negoiță apare în documentele unei case de avocatură din Cipru ca beneficiar nedeclarat și acționar ascuns în două dintre firmele din Insulele Virgine Britanice care au controlat afaceri cu fonduri publice în România.

O serie de documente oficiale citate de cei de la Rise Project specifică faptul că firmele controlate de frații Negoiță au obținut prin subcontractare de la Primăria Sectorului 3 în jur de 53 de milioane de euro din banii cu care s-au anvelopat unele blocuri din Capitală.

ADVERTISEMENT

Per total, firmele lor ar fi încasat alte 43 de milioane de euro, după ce au furnizat materiale de construcții unor firme care au primit un contract ca să construiască 24 de fântâni arteziene în Sectorul 3.

Un număr total de 15 offshore-uri legate prin documente din Pandora Papers de fraţii Negoiţă ar deține părți sociale în peste 20 de companii din România. În acest moment, procurorii adună probe prin care vor să demonstreze că fraţii Negoiţă au creat aceste companii offshore.

ADVERTISEMENT

Cum răspunde primarul Sectorului 3 dezvăluirilor ”Pandora Papers”

La scurt timp după apariția acestor informații, unul dintre cei vizați, Robert Negoiță, a avut o primă reacție. Întrebat despre firmele offshore din Insulele Virgine Britanice, primarul Sectorului 3 a fost extrem de scurt: ”Nu am nicio legătură cu asta”, a spus politicianul, pentru cei de la Rise Project.

Sursa citată notează că documentele din ”Pandora Papers” contrazic poziția edilului. Negoiță apare ca undisclosed beneficiary” (n.r. “beneficiar nedeclarat”) în două dintre cele 15 companii offshore.

”Pandora Papers” este o colecție de documente care cuprinde 11,9 milioane de dosare despre companii angajate de clienți cu mare potențial financiar pentru a crea structuri offshore în paradisuri fiscale.

Investigația este publicată de 150 de organizaţii media, care dezvăluie cum politicieni de top, miliardari şi celebrităţi, folosesc paradisuri fiscale.

ADVERTISEMENT