News

Eurodeputata malteză Roberta Metsola, noul președinte al Parlamentului European

Roberta Metsola, o eurodeputată în vârstă de 43 de ani din Malta, a fost votată, marți, în funcția de președinte al Parlamentului European. Aceasta a primit peste 450 de voturi.
18.01.2022 | 14:52
Eurodeputata malteza Roberta Metsola noul presedinte al Parlamentului European
ADVERTISEMENT

Parlamentul European are un nou președinte. Marți, 18 ianuarie, eurodeputații de la Strasbourg ​au votat-o cu majoritate de voturi pentru această funcție pe malteza Roberta Metsola.

Roberta Metsola, aleasă președinte al Parlamentului European. Eurodeputata malteză, cea mai tânără persoană în această funcție

În vârstă de 43 de ani, Roberta Metsola, care marți își serbează ziua de naștere, s-a impus încă din primul tur de scrutin, unde a primit o majoritate absolută de 458 voturi din 690 voturi exprimate, dintre 3 candidați.

ADVERTISEMENT

Eurodeputata din Malta va conduce Parlamentul în a doua jumătate a actualei legislaturi, până la constituirea un nou Legislativ în urma alegerilor europene din 2024.

În urma votului de marți, Roberta Metsola devine cea mai tânără persoană ce deţine această funcţie, fiind doar a 3-a femeie care ocupă postul de președinte al Parlamentului de la Strasbourg în istorie.

ADVERTISEMENT

Membră a grupului PPE, Metsola a fost principala favorită pentru a prelua noua șefie a Parlamentului European ca urmare a decesului fostului președinte, David Sassoli. Acesta din urmă ocupa poziția din 2019.

Iată rezultatele votului de marți pentru funcția de președinte al Parlamentului European:

  • 1. Roberta Metsola (PPE, Malta) 458
  • 2. Alice Bah Kuhnke (Verzi/ALE, Suedia) 101
  • 3. Sira Rego (Stânga, Spania) 57
  • Totalul voturilor exprimate: 690
  • Voturi albe sau nule: 74
  • Majoritatea absolută necesară: 309 (sursa: Parlamentul European).
ADVERTISEMENT

Cine este Roberta Metsola

Roberta Metsola este deputată în Parlamentul European din 2013. A fost aleasă prim-vicepreședintă în noiembrie 2020 și a fost președintă în exercițiu a Parlamentului după decesul președintelui Sassoli la 11 ianuarie 2022. Alte femeie care au condus instituția în istorie sunt: Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002).

”Primul lucru pe care aș dori să îl fac în calitate de președinte este să mă gândesc la moștenirea lui David Sassoli: a fost un luptător; a luptat pentru Europa și pentru noi, pentru acest Parlament.

ADVERTISEMENT

Îl voi omagia pe președintele David Sassoli susținând întotdeauna Europa și valorile noastre comune precum democrația, demnitatea, justiția, solidaritatea, egalitatea, statul de drept și drepturile fundamentale”, a spus Metsola, imediat după ce a fost aleasă.

Metsola, de profesie avocat, este primul politician din Malta, stat cu o populație de puțin peste jumătate de milion de locuitori, care deține o poziție atât de înaltă în UE.

”Doresc ca oamenii să recapete un sentiment de convingere și entuziasm pentru proiectul nostru. Dragi europeni, în următorii ani, oameni din întreaga Europă se vor uita către instituția noastră pentru un model de urmat, în timp ce alții vor continua să testeze limitele valorilor noastre democratice și ale principiilor noastre europene.

Trebuie să luptăm împotriva discursului anti-UE care se extinde atât de ușor și atât de rapid. Dezinformarea și informațiile eronate, amplificate și mai mult în timpul pandemiei, alimentează cinismul și soluțiile ieftine ale naționalismului, autoritarismului, protecționismului, izolaționismului”, a mai aceasta după votul de la Strasbourg.

ADVERTISEMENT
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu...
Ucrainenii au făcut prăpăd cu o singură rachetă HIMARS. Două camioane, pline cu soldaţi ruşi, făcute una cu pământul dintr-un singur foc
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari...
La 25 de ani, sportiva din România a depășit 1 milion de dolari din câștiguri
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se...
Simona Halep ar fi părăsit România definitiv. Unde ar fi hotărât să se stabilească sportiva din Constanța
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o...
Tânăra care s-a iubit cu Ilie Dumitrescu a apărut în ipostaze fierbinţi într-o vacanţă de lux. Diferenţă de vârstă de 25 de ani
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost...
Caz șocant în Olt. Un bărbat a fost decapitat, iar capul i-a fost aruncat la WC
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
MARELE ACTOR S-A STINS din viață! Anunț dureros pentru toată scena artistică
MARELE ACTOR S-A STINS din viață! Anunț dureros pentru toată scena artistică
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Vești foarte proaste pentru Lili Sandu. Medicii i-au pus diagnosticul
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus...
Gheorghe Turda șterge pe jos cu Saveta Bogdan, după ce artista a spus că a cerut-o în căsăstorie: ''Mă vedeți pe mine să am asemenea gusturi?''
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de...
Uluitor! Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu, după ani întregi de carieră: „Mi-am redus la minimă necesitate cheltuielile. Dacă știam ce vremuri vin...”
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala...
INVESTIGAȚIE. Cum a cumpărat familia Negoiță, parcelă cu parcelă, 12 hectare lângă Hala Laminor. Se fac blocuri lângă mallul de 133 de milioane de euro al lui Robert Negoiță
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc...
Cele 2 zodii care au noroc în toate în luna ianuarie. Se lipesc banii de ele și se schimbă totul la locul de muncă
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune...
E mereu zi! Care e locul de pe Terra unde soarele nu apune niciodată? Cum arată 24 de ore în 30 de secunde!