Sport

Roberto De Zerbi, fost campion cu CFR Cluj, face furori în Premier League: „Pep Guardiola a rămas impresionat”. Exclusiv

Roberto De Zerbi are rezultate excelente în Premier League. Ionuț Rada a declarat în exclusivitate pentru FANATIK că Pep Guardiola a rămas impresionat de calitățile italianului.
21.01.2023 | 11:17
Roberto De Zerbi fost campion cu CFR Cluj face furori in Premier League Pep Guardiola a ramas impresionat Exclusiv
Roberto De Zerbi, fost campion cu CFR Cluj, impresionează în Premier League. Italianul l-a impresionat pe Pep Guardiola. sursă foto: Facebook Brighton
ADVERTISEMENT

Brighton este revelația actualului sezon din Premier League, formație care a reușit victorii importante cu Liverpool, Everton și Chelsea. Englezii sunt conduși de Roberto De Zerbi, fost campion cu CFR Cluj, iar Ionuț Rada a vorbit în exclusivitate pentru FANATIK despre calitățile tehnicianului italian.

Roberto De Zerbi face furori în Premier League cu Brighton: „Îl văd foarte agitat pe margine, trăiește momentul”

Ionuț Rada și Roberto De Zerbi au legat o prietenie frumoasă în perioada petrecută la CFR Cluj, iar cei doi țin legătura și în prezent. Italianul a îmbrăcat tricoul alb-vișiniu între 2010-2012, iar fostul fundaș român a declarat că experiența din România a contribuit la alegerea unei cariere de antrenor.

ADVERTISEMENT

Fundașul trecut pe la Universitatea Craiova, FCSB, CFR Cluj și Rapid a povestit ce rol a avut Sorin Cârțu în formarea lui Roberto De Zerbi, dar și despre primii pași în cariera de antrenor. Tehnicianul italian a contribuit și la formarea lui Mykhaylo Mudryk, jucător transferat de la Șahtior Donețk la Chelsea pentru 100 de milioane de euro.

Rămas liber de contract după despărțirea de Șahtior Donețk, Roberto De Zerbi este înlocuitorul lui Graham Potter la Brighton. Tehnicianul a cunoscut rapid succesul în Anglia și a obținut victorii împotriva celor de la Liverpool, Arsenal și Chelsea, iar formația engleză visează la cupele europene.

ADVERTISEMENT

Ce amintiri ai cu Roberto De Zerbi de la CFR Cluj? 

– Temperamentul pe care îl văd acum la Roberto De Zerbi, era la fel și ca jucător. Trăia orice moment atât la antrenamente, cât și în timpul meciului. Mă gândeam de foarte mult timp că avea o atitudine ca jucător, iar ca antrenor va fi mai liniștit, însă el a continuat pentru că îl văd foarte agitat pe margine, trăiește momentul. El era un număr 10, iar eu fundaș central, însă eu băteam lovituri libere și aici nu prea îl convenea, ne „certam” pe chestia asta (n.r. râde).

A fost un jucător de calitate, iar mie mi-a plăcut personalitatea, caracterul, felul cum vedea fotbalul din perspectiva unui jucător care a jucat în Seria A împotriva jucătorilor buni și a avut antrenori la fel. În momentul în care joci alături de jucători care au experiența de genul acesta, înveți foarte multe lucruri, însă nu neapărat legate de partea tehnică precum tacklinguri și cum se poziționează în fazele pe care le-a trăit.

ADVERTISEMENT

Cum l-ai descrie pe Roberto De Zerbi?

– Un tip diferit față de ceea ce am mai întâlnit ca și coleg, iar aici mă refer la partea de colegialitate. Este un tip atipic, care era foarte deschis să învețe latura de antrenor, chiar dacă atunci când ești jucător nu ești foarte atent, pentru că te gândești la lucrurile pe care trebuie să le faci.

La antrenamente venea cu soluții și propunea anumite lucruri, îmi aduc aminte că a avut o relație foarte bună cu Sorin Cârțu, care și-a dat seama de abilitățile lui și comunica foarte mult cu el. Îmi aduc aminte că așa făcea și Johan Cruyff, păstrând proporțile, în momentul în care ai un astfel de jucător abilitatea unui antrenor este să îl asculți.

ADVERTISEMENT

Sorin Cârțu a avut un impact asupra carierei sale de antrenor?

– Chiar a spus-o (n.r. Robero de Zerbi), pentru că în perioada de pandemie am fost un podcast cu el, și-a adus aminte de antrenorii care au fost mai deschiși și au observat deschiderea lui spre partea tehnică și cumva a avut multe lucruri de învățat. A spus că după perioada CFR Cluj și-a dat seama că își dorește să devină antrenor.

Pep Guardiola, impresionat de Roberto De Zerbi: „Îi oferă jucătorul atât de multe informații și posibilități”

Experiențele de la Napoli și CFR Cluj l-au făcut să facă pasul următor?

– L-a călit perioada petrecută la CFR și l-am întrebat ce l-a făcut să devină antrenor și mi-a răspuns: „Ideea de a lucra cu o multitudine de jucători, o echipă culturală ca la CFR Cluj”. Eram aproape să lucrez cu el și din postura de elev, însă nu s-a perfectat transferul. În momentul perioadei petrecute la Foggia, eu eram jucător la Bari și își dorea foarte mult să mă aducă la echipă. Pe mine m-a impresionat ce imagine bună și ce impact a avut în rândul jucătorilor și antrenorilor, deși antrenase foarte puțin Italia.

Este apreciat în Italia?

– Foarte apreciat, atunci când era antrenor Palermo ținea cursuri la Coverciano cu antrenori precum Ancelotti și Conte, care aveau deja rezultate și mulți erau impresionați, așa cum a fost și Gurdiola impresionat într-o întâlnire datorită felului în care interpretează jocul. Cred că ar trebui să se facă și la noi acest schimb de experiență, pentru că în Italia se întâlnesc antrenorii și schimbă impresii.

Când a început să facă partea tehnică la cursurile de antrenor, Guardiola a rămas impresionat de felul în care interpretează jocul. Îmi aduc aminte că la venirea lui În Anglia (n.r. Roberto de Zerbi la Brighton), Guardiola a avut cuvinte de laudă pentru că a rămas impresionat că a făcut treabă bună la Sassuolo și Șahtior Donețk. Mudryk, jucătorul pe care s-au plătit 100 de milioane, este aproape invenția lui pentru că l-a promovat mai mult și i-a acordat minute. Este un antrenor care vrea să inoveze, nu copiază absolut nimic!

Țin minte că în momentul când era la Foggia discutam despre transfer și îmi trimitea clipuri video cum o să joc și îmi spunea ce își dorește de la mine. Îi oferă jucătorul atât de multe informații și posibilități, dar în acelaș timp ține și de părerea jucătorului. Pe mine m-a impresionat și cum făcea antrenamentele, avea zile în care lucra doar cu un compartiment. Ceea ce se întâmplă la Brighton nu este o întâmplare, câștiga 3-0 cu Liverpool și este clar că interpretarea jocului la de Zerbi este un alt nivel.

„Roberto este «nebun», a avut o ofertă din LaLiga de la Las Palmas și nu a vrut să meargă, chiar dacă era un contract bun”

Cariera lui este pe un trend ascendent în ultimii ani. A avut rezultate bune la Sassuolo, Shakhtar și acum la Brighton.

– Eu glumeam în momentul când era la Sassuolo și plecase Allegri de la Juventus și i-am spus: „Roberto poate crezi că este o nebunie, dar Juventus este următoarea echipă”, iar el mi-a răspuns: „Nu pentru că nu sunt pregătit, dar Juventus nu caută un antrenor necunoscut, pentru că ei ori adus pe cineva din curtea lor sau un antrenor care a avut deja rezultate”. Tot glumesc cu el, pentru că sunt fan Juventus și îl văd acolo.

Sunt sigur că poate să ajungă la echipe foarte mari, după cum îl știu eu. Înainte de Sassuolo era liber de contract, iar secundul său de la Brighton, fost coechipier din Italia, mi-a spus: „Roberto este «nebun», a avut o ofertă din LaLiga de la Las Palmas și nu a vrut să meargă, chiar dacă era un contract bun”. A spus că el merge în condițiile lui. Roberto a fost atipic ca jucător și continue să fie la fel ca antrenor.

Ați legat o prietenie din perioada CFR Cluj…

– Ținem legătura și îl felicit de fiecare dată, mă bucur pentru el că s-a lăsat la o vârstă destul de mică și a fost dezamăgit cumva. Glumeam că trăiește așa de intens lucrurile și mi-a spus că vrea să facă meseria asta încă 10 ani și vrea să se distreze, adică să pună în aplicare toate lucrurile pe care le doream ca fotbalist.

Ionuț Rada, despre prietenia cu Roberto De Zerbi: „Întotdeauna îi arăt că mă bucur pentru el”

Ce i-ai spus după victorile cu Liverpool, Everton, Chelsea?

– I-am trimis mesaje, pentru că are programul lui și familie, așa că vorbim prin mesaje. Întotdeauna îi arăt că mă bucur pentru el, mi-a fost coleg și sunt mândru că Roberto De Zerbi atrenează și o face la un nivel important. Practic știu echipa lui tehnică și pe Marcelo, care este nebun și învață tactică și vine cu tot felul de soluții. Cum s-a întâmplat și cu Liverpool, Roberto pune o presiune foarte bine gândită.

Pe ce loc termină Brighton cu Roberto de Zerbi în Premier League?

– Pentru el este o provocare Premier League, este o adaptare a fotbalului de acolo. Mi-aș dori să prindă o cupă europeană, pentru că ar fi un lucru incredibil pentru club. Brighton impresionează, indiferent dacă va obține un loc de cupă europeană. Cluburile de acolo oferă încredere antrenorilor tineri, așa cum se întâmplă și cu Vicent Kompany, care face o treabă bună la Burnley.

  • 43 de ani are Robero De Zerbi
  • 7 victorii a strâns la Brighton
  • 5 rezultate de egalitate au înregistrat englezii cu tehnicianul italian pe banca
  • 5 înfrângeri a suferit trupa fostului campion cu CFR Cluj
ADVERTISEMENT