Fotbal international

Roberto Firmino, magicianul din umbră al lui Liverpool: “Este unic”. Brazilianul juca fotbal desculţ în copilărie, tatăl său era șomer

17.09.2019 | 12:05
Roberto Firmino magicianul din umbra al lui Liverpool Este unic Brazilianul juca fotbal descult in copilarie tatal sau era somer
Roberto Firmino, omul din umbră al lui Liverpool. Sursă foto: hepta.ro

Roberto Firmino este unul dintre cei mai apreciați jucători din lotul lui Liverpool. Atacantul a înscris în penultima etapă, în victoria din deplasarea la Burnley (3-0) și a devenit cel mai bun marcator brazilian din istoria Premier League cu 50 de goluri. Deși, nu este mereu în atenția publicului, precum Sadio Mane și Mohamed Salah, Firmino a primit multe laude din partea unor fotbaliști legendari și antrenori importanți. Juninho Pernambucano, Thierry Henry și Arsene Wenger au vorbit despre cât de mult îl apreciază pe brazilia.

Roberto Firmino, omul din umbră al lui Liverpool

Roberto Firmino s-a născut în orașul Maceio Alagoas din Brazilia. Mama sa nu îl lăsa să stea prea mult afară, pentru că îi era frică să nu fie atras de diverse găști din cartierul în care trăia. Părinții săi munceau din greu pentru a putea să îl trimită pe Roberto la un club de fotbal și pentru a sta departe de pericolele din cartierul în care trăiau.

Sacrificiile din timpul meciurilor și altruismul de care dă dovadă Roberto Firmino sunt calități moștenite de la părinții săi. Chira dacă nu el este atacantul lui Liverpool care „strălucește în fiecare meci”, Firmino contribuie decisiv cu pase decisive și cu felul în care își ajută colegii să marcheze. Brazilianul este apreciat, tocmai datorită acestor calități, iar mai multe legende precum Juninho, Thierry Henry sau Arsene Wenger au remarcat contribuția pe care o aduce.

Roberto Firmino, după câștigarea trofeului Champions League cu Liverpool. Sursă foto: hepta.ro
Roberto Firmino, după câștigarea trofeului Champions League cu Liverpool. Sursă foto: hepta.ro

Roberto Firmino juca fotbal desculț în copilărie

De când era copil, Roberto Firmino visa să ajungă în naționala Braziliei. Chiar dacă provenea dintr-o familie foarte săracă, Firmino a crezut mereu în șansa lui și a fost ajutat de fostul său antrenor de la juniori, care îl mai ajuta cu bani. „Părinții lui Roberto erau foarte săraci. A venit la antrenamente desculț, iar în acel moment tatăl lui era șomer. Avea o mică afacere din care își hrănea familia. Eu l-am ajutat cu bani, când puteam, mai ales la deplasări sau când trebuia să-și cumpere echipament sportiv”, a spus Luiz, primul antrenor al lui Roberto Firmino.

Fostul jucător legendar al lui Olympique Lyon, Juninho a vorbit despre Roberto Firmino și crede că el ar trebui să fie căpitanul naționalei Braziliei în viitor: „Firmino ar trebui să fie următorul căpitan al Braziliei. Ar fi putut să fie și căpitanul lui Liverpool, dacă nu erau atât de mulți lideri în vestiarul cormoranilor. Din acest motiv toată lumea urăște să joace împotriva lui Liverpool, pentru că ei au o echipă formată din jucători care este plină de căpitani. Van Dijk, Mane, Salah, Henderson, toți sunt de fier”

  • 27 de ani a împlinit Roberto Firmino pe 2 octombrie

Thierry Henry și Arsene Wenger au vorbit despre Roberto Firmino: „Este un fotbalist unic”

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, și-a exprimat admirația pentru Roberto Firmino, pe care îl consideră unic. Îmi place Salah foarte mult, la fel și Mane. Dar să nu uită de un individ care se sacrifică la fiecare meci, Roberto Firmino. La fel cum făcea Suarez pentru Messi și Neymar, el este jucătorul care muncește în beneficiul echipei și care îi face pe coechipieri să strălucească. Este piesa lipsă dintr-un puzzle, foarte greu găsești un fotbalist ca Firmino”, a spus tehncianul francez.

Thierry Henry, fostul star al lui Arsenal și Barcelona, este „fermecat” de stilul de joc al lui Firmino, pe care îl crede unic în lume: „Este un fotbalist foarte bun, este incredibil cât de inteligent este în toate alegerile pe care le face în timpul jocurilor, cât de tehnic este și cât de mult îi place să muncească din greu. Cred că în lume mai sunt doi fotbaliști ca el, dar nu vrea să le dau numele. Am mai văzut fotbaliști cu o tehnică precum Roberto Firmino, dar să combini atitudinea, inteligența și tehnica este excepțional. Dacă îi dai mingea lui Firmino, el va marca fără dificultăți. Este unic”, a mai spus Thierry Henry.

  • 2 goluri în 5 etape a înscris Roberto Firmino în actualul sezon de Premier League
Roberto Firmino este cel mai bun marcator brazilian din istoria Premier League. Sursă foto: hepta.ro
Roberto Firmino este cel mai bun marcator brazilian din istoria Premier League. Sursă foto: hepta.ro

Virgil van Dijk: „Mă bucur pentru că suntem în aceeași echipă”

Cel mai bun fundaș și jucător din ediția trecută de UEFA Champions League, Virgil van Dijk a declarat că i-ar fi fost teamă să îl aibă adversar direct pe Roberto Firmino: „Este un fotbalist foarte important pentru noi. Ca fundaș central, pot spune că mi-ar fi fost un adversar foarte dificil și mă bucur pentru că facem parte din aceeași echipă. Oricărui fundaș din lume, Roberto i-ar pune probleme mari. Este un fotbalist foarte bun”.

Roberto Firmino în tricoul naționalei Braziliei. Sursă foto: hepta.ro
Roberto Firmino în tricoul naționalei Braziliei. Sursă foto: hepta.ro

Roberto Firmino a fost transferat de Liverpool de la Hoffenheim, în 2015, pentru 25.000.000 de euro. Brazilianul a evoluat în 199 de meciuri pentru „cormorani”, în toate competițiile, în care a reușit să marcheze de 68 de ori și a oferit 51 de pase decisive. Pentru naționala Braziliei, Firmino are 39 de selecții cu 12 goluri înscrise. După debutul la națională, mama sa a purtat timp de o lună tricoul fiului ei. Pe tricou, pe lângă semnătură, Roberto a mai scris: „Te iubesc mama!”

  • „Mă simt foarte bine la Liverpool și vreau să continui forma bună”– Roberto Firmino
  • 80.000.000 de euro este cota de piață a lui Roberto Firmino, conform transfermarkt.com
  • 3 trofee are Roberto Firmino în carieră: UEFA Champions League (2018-2019), Supercupa Europei (2019) și Copa America (2019)