Video

MESSI e în finală! Maradona, răzbunat după 24 de ani?

Vezi bucuria lui Lionel Messi:...
09.07.2014 | 21:33
MESSI e in finala Maradona razbunat dupa 24 de ani

Vezi bucuria lui Lionel Messi:

Loading the player…

PENALTY-uri:

* 2-4 Maxi Rodriguez execută în dreapta lui Cillessen, portarul ghiceşte colţul, dar “bomba” argentinianului îi dă mîinile peste cap iar Argentina e în finală!!! După 24 de ani, sud-americanii ajung din nou în ultimul act şi au ocazia să îşi ia revanşa în faţa Germaniei, care i-a bătut în 1990 cu un penalty incorect acordat.

* 2-3: Kuyt marchează.

* 1-3: Aguero marchează! Cillessen a fost aproape să respingă!

* 1-2: Snijder ratează şi el. Romero sare în dreapta lui şi respinge!

* 1-2: Garay trage ca Lăcătuş în 1986, sub bară, doar că nu nimereşte transversala.

* 1-1: Robben execută excelent şi egalează.

* 0-1: Messi execută excelent, îl aruncă în celălalt colţ pe Cillessen şi marchează!

* 0-0: Vlaar bate în stînga lui Romero, execuţia e slabă, iar argentinianul respinge!

______________________

Cillessen a reuşit azi mai multe driblinguri (două!) decît David Silva, Costa, Higuain, Kagawa sau A. Valencia. Jos, o mostră contra lui Aguero.

Loading the player…

Min. 120: Cakir fluieră finalul timpului regulamentar! Se ajunge la penalty-uri!

Min. 117: Messi centrează la colţul lung, după o fază foarte bună, dar voleul lui Maxi Rodriguez e slab, iar Cillessen reţine din nou.

Min. 115: Palacio este lansat excelent în adîncime de Messi, în mijlocul careului, dar lovitura sa de cap este extrem de slabă, iar CIllessen reţine. Argentinianul era într-o poziţie excelentă!

Loading the player…

Min. 107: Kuyt sare la cap cu Zabaleta şi îl busculează pe argentinian. Jucătprul lui Manchester City se resimte, se ridică greu şi este pansat în interiorul gurii, acolo unde are o sîngerare destul de puternică.

Min. 106: A început repriza a doua a prelungirilor.

Aşa arată şedinţa de un minut a Argentinei de la pauza prelungirilor:

argentina pauza

Min. 105+1: Se termină prima repriză de prelungiri.

Min. 105: Huntelaar primeşte cartonaşul galben pentru un fault inutil asupra lui Mascherano.

Rio Ferdinand, ca şi mulţi dintre spectatorii din stadion care fluieră cele două echipe, s-a plictisit teribil. “Cineva să mă trezească cînd se întîmplă ceva

tweet rio

Olandezii nu au marcat niciodată în prelungiri la un Mondial. În schimb, au primit şase goluri în cinci meciuri.

Min. 100: Ultima modificare şi la Argentina: iese Lavezzi şi intră Maxi Rodriguez.

Min. 99: Robben şutează puternic de la 25 de metri, dar Romero este atent şi reţine. Este primul şut pe poartă al Olandei în acest meci!!!

Min. 96: Ultima schimbare pentru olandezi: iese căpitanul Van Persie şi intră Huntelaar. Tim Krul rămîne pe bancă în acest meci. Moment de glume pentru olandezi, care postează o poză sugestivă, cu un mesaj clar: “În caz de urgenţă, spargeţi geamul!”.

huntelaar urgenta

Olanda a cîştigat un singur joc din cele patru de la Mondiale în care a intrat în prelungiri. Exact! Cel contra naţionalei din Costa Rica.

Min. 91: Argentina dă startul prelungirilor.

Pauza este dedicată indicaţiilor tactice. La argentinieni, Sabella vorbeşte un minut, iar apoi Messi şi Mascherano preiau conducerea discuţiei. Cei doi au stabilit tactica pentru prelungiri.

Min. 90+3: Cakir fluieră finalul primelor 90 de minute.

Min. 90: Mare ocazie pentru Olanda!!! Robben primeşte mingea la marginea careului, driblează scurt, intră vijelios în careu, dar şutul său este blocat extraordinar de Mascherano! Corner!

Loading the player…

Min. 84: Rojo trimite un şut de la mare distanţă, puternic, iar Cillessen are probleme în a reţine balonul.

Min. 81: Dublă schimbare a Argentinei: ies Perez şi Higuain, intră Palacio şi Aguero.

Min. 75: Se joacă intens, dar fără să apară vreo ocazie. Higuain ratează o mare ocazie, după ce primeşte o minge la întîlnire, dar trimite în plasa laterală. Ulterior, se semnalizează offside, deşi poziţia era una corectă.

Loading the player…

La această Cupa Mondială, Olanda a marcat 10 din cele 12 goluri reuşite în a doua repriză. Patru dintre ele, după minutul 75!

Min. 62: A doua schimbare a lui Van Gaal: iese De Jong şi intră Clasie, unul dintre cei doi jucători din lotul de 23 pe care tehnicianul olandez nu îi folosise pînă acum. Singurul rămas fără minute la Mondial: al treilea portar, Vorm.

Min. 58: Centrare excelentă a lui Lavezzi în faţa porţii, Higuain îi ia faţa lui Janmaat, dar olandezul revine şi reuşeşte să blocheze lovitura de cap a atacantului argentinian. Ocazie bună!

La pauză, Tim Krul a exersat loviturile de la 11 metri. Van Gaal pregăteşte din nou ceva?

Min. 50: Snijder trimite direct spre poartă o lovitură liberă de la 30 de metri, dar şutul său trece pe destul de mult peste.

Min. 49: Demichelis primeşte cartonaşul galben pentru un fault asupra lui Robben. Nu uitaţi avertismentul fundaşului argentinian lansat înaintea meciului. Îl găsiţi mai jos!

Min. 46: Începe a doua repriză. Van Gaal face prima schimbare: iese Indi şi intră Janmaat.

Argentina nu a învins niciodată Olanda atunci cînd la pauză nu conducea. Pînă acum, a remizat de două ori şi a pierdut în trei rînduri.

În prima repriză, Robben a atins mingea de doar 6 ori. În comparaţie, Cillessen s-a întîlnit de 20 de ori cu balonul.

Min. 45+2: Turcul Cakir fluieră finalul primei reprize. Olanda nu a şutat deloc la poartă, trimiţînd unul singur pe lîngă, în timp ce Argentina a încercat de două ori buturile lui Cillessen, însă doar Messi, dintr-o lovitură liberă ce o puteţi revedea mai jos, a reuşit să-l pună pe olandez la treabă.

Min. 45: Messi trece excelent de Indi, cu un dribling specific, olandezul îl ţine de şort şi vede cartonaşul galben.

Min. 37: Messi este faultat de Indi şi se resimte. Olandezul nu a avut nicio intenţie să joace mingea. Totuşi, mai gravă este situaţia lui Snijder. Mijlocaşul olandez a fost faultat mai devreme de Martin Demichelis şi încă nu a reuşit să-şi revină, cerînd pentru a doua oară intervenţia medicilor.

Min. 35: Pentru a demonstra tactica ultradefensivă concepută de Van Gaal următoarea imagine este mai mult decît elocventă, cu Olanda aşezată într-un 6-3-1 de toată frumuseţea.

tactica Olandei

Min. 32: Sarcina lui Nigel De Jong în acest meci este clară. Mijlocaşul defensiv al lui Louis van Gaal va trebui să-l blocheze tot meciul pe Lionel Messi şi tocmai de aceea este nedezlipit de argentinian.

Min. 27: Mascherano se loveşte cap în cap cu Wijnaldum şi cade ca secerat la pămînt, semănînd panică în jur. Mijlocaşul Argentinei petrece mai bine de un minut pe gazon pentru a-şi reveni. În cele din urmă, iese pe marginea terenului şi reuşeşte să reintre pe gazon puţin ameţit.

Loading the player…

Min. 24: Argentina beneficiază de un corner, Lavezzi îi ia faţa lui Vlaar şi loveşte cu capul mingea, care apoi iese în corner. În plus, olandezul l-a lovit cu piciorul în cap pe argentinian. Turcul Cakir nu dă, însă, decît un aut de poartă.

* Messi l-a depăşit în clasamentul meciurilor jucate pentru echipa naţională pe marele Diego Armando Maradona: 92 la 91. Liderul selecţiilor pentru Argentina este Javier Zanetti – 145 de meciuri, care este urmat de Roberto Ayala – 115 şi Diego Simeone – 106. Mascherano a strîns şi el 104.

Min. 15: Messi şutează excelent, puternic, dar Cillessen reţine sigur “bomba” argentinianului.

Loading the player…

Min. 14: Higuain îi pasează excelent din tuşă lui perez, acesta pătrunde în centru şi, ajuns în faţa careului, este faultat de Vlaar. Lovitură liberă extrem de periculoasă.

* Cafu, una dintre legendele Braziliei, speră ca rivalii din America de Sud, Argentina, să nu apară în finala de pe Maracana şi speră ca Olanda să învingă cu 3-1.

cafu

Min. 4: Încă din start este clar că Olanda vrea să aplice o tactică asemănătoare cu cea din meciul cu Spania. Va aştepta în propria jumătate, cît mai compact, le vor ceda argentinienilor posesia, pentru ca apoi să profite de breşele din apărarea adversă şi să pună cît mai bine în valoare viteza cuplului Robben – Van Persie.

Min. 1: A început partida!

Echipele de start:

Olanda: 1. Cillessen – 2. Vlaar, 3. De Vrij, 4. Indi – 15. Kuyt, 20. Wijnaldum, 6. De Jong, 5. Blind – 10. Sneijder – 11. Robben, 9. Van Persie; Antrenor: Louis van Gaal.

Argentina: 1. Romero – 4. Zabaleta, 15. Demichelis, 2. Garay, 16. Rojo – 6. Biglia, 14. Mascherano, 8. Perez – 10. Messi – 9. Higuain, 22. Lavezzi; Antrenor: Alejandro Sabella.

Arbitru: Cuneyt Cakir; Asistenţi: Bahattin Duran şi Tarik Ongun (toţi din Turcia)

_______________________________________________________________________________

UPDATE 22:25 / Martin Demichelis, cel care în această seară va încerca să conducă apărarea Argentinei spre prima finală de Mondial din ultimii 24 de ani pentru echipa sa, a explicat înaintea meciului care este tactica pe care el şi coechipierii săi o vor aplica. Inamicul numărul 1: Arjen Robben. “Pentru că nu-i plac contactele fizice, trebuie să-l facem să le simtă. Trebuie să intrăm sub pielea lui. Trebuie să fim agresivi, să-i facem pe olandezi să simtă pasiunea fotbalistului argentinian, în special pe Robben“, a spus fundaşul lui Manchester City.

_______________________________________________________________________________

ECHIPELE DE START:

Olanda: Cillessen; Kuijt, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind; De Jong, Sneijder, Wijnaldum; Robben, Van Persie

Argentina: Romero, Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo, Enzo Pérez, Biglia, Mascherano, Lavezzi, Messi, Higuaín.

UPDATE / Conform corespondentului ESPN, Jeremy Schaap, Van Gaal îl va titulariza pe Van Persie în această seară, conform unei discuţii purtate între cei doi: “Van Persie va juca, Nigel de Jong nu!”

espn

UPDATE / Meciul din această seară va începe cu un moment de reculegere în memoria lui Alfredo di Stefano.

UPDDATE / Tehnicianul Olandei, Luis van Gaal, încă nu s-a decis dacă îl va folosi din primul minut pe van Persie în semifinala cu Argentina. Presa din Olanda susţine că o decizie în privinţa atacantului de la Manchester United se va lua cu o oră înainte de startul partidei.vanpppp

UPDATE / Argentinienii se pregătesc de semifinala cu Olanda cu un film motivaţional pe care l-au urmărit cu cîteva ore înainte de meci, în care fanii “pumelor” le transmit mesaje emoţionante. Vezi video mai jos:

UPDATE / De Telegraaf a prefaţat duelul din această seară cu o primă pagină de excepţie: “Ultimul tango pentru Messi!” 

teelegraff

UPDATE / Echipele probabile pentru meciul de diseară. De Jong este out, fiind accidentat, la fel ca şi Di Maria. La argentinieni este posibil să-l vedem pe Aguero, cel care s-a accidentat în meciul cu Nigeria, în primul ”11”.

Echipe probabile:

Olanda (3-4-3): Cillesen – de Vrij, Vlaar, Martins Indi – Kuyt, Wijnaldum, Sneijder, Blind – Robben, van Persie, Depay. Antrenor: Louis van Gaal.
Argentina (4-4-2): Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Gago, Mascherano, Biglia – Aguero, Higuain, Messi. Antrenor: Alejandro Sabella

Între Olanda şi Argentina se va decide cea de-a doua finalistă. Cele două echipe au marcat istoria campionatelor mondiale, Olanda fiind cea mai mare ghinionistă a competiţiei cu trei finale jucate (1974,1978,2010) şi nicio victorie! 

Meciul e tensionat încă dinainte de a începe. La centru a fost ales turcul Cuneyt Cakir, o mai veche cunoştinţă a olandezului Robin van Persie. Cakir a arbitrat două meciuri la acest turneu final, Mexic – Brazilia şi Algeria – Rusia, ambele încheiate la egalitate, 0-0 şi 1-1.

Van Persie: “Cine-i ăsta? Cum poate un arbitru anonim să conducă un meci cu miză?” 

Cuneyt Cakir este protagonistul unui episod mai puţin fericit cu Robin van Persie. El a condus în primăvara anului 2013, meciul retur din Liga Campionilor dintre Manchester United şi Real Madrid. Atunci Real Madrid s-a calificat în sferturi după victoria cu 3-1 de pe Old Trafford, dar la scorul de 1-0 pentru englezi, turcul l-a eliminat pe Nani pentru un fault la Sergio Ramos.

123328009_nani_391350c

După meci, atacantul lui United, Robin van Persie l-a atacat pe arbitrul turc pentru prestaţia din acel meci: “Nu am înţeles înainte de meci cum a ajuns să fie ales acest arbitru. Un arbitru anonim care nu a fost la conducerea unui meci important de luni de zile”, a explodat van Persie la adresa turcului.

cuneyt-cakir-manu-real-640

Un an mai tîrziu de la acel incident, Cuneyt Cakir va arbitra din nou un meci cu o miză fantatstică şi cu van Persie în teren, semifinala Campionatului Mondial între Olanda şi Argentina. Pînă acum, în competiţie, Cakir a arătat 9 cartonaşe galbene în cele două meciuri pe care le-a condus.

Rivalitatea dintre Robben şi Messi a început înainte de meci!

Cînd s-a stabilit semifinala între Argentina şi Olanda toată lumea se gîndea la un duel între Leo Messi şi Arjen Robben. Cele două staruri ale naţionalelor au fost principalii oameni ai echipelor lor la acest turneu final.

Secundul lui van Gaal pe banca Olandei, Patrick Kluivert a dat un răspuns savuros presei cînd a fost întrebat cum îl vor opri pe Leo Messi: “Cum îl oprim pe Messi? Ei cum îl vor opri pe Robben?”, a sunat răspunsul fostului internaţional olandez.

Patrick-Kluivert-Arjen-Robben-e1404694523130

Leo Messi şi Arjen Robben au strălucit la acest turneu final. Arjen Robben este alături de Robin van Persie, golgheterul Olandei la acest Mondial, cu 3 goluri reuşite, Robben avînd şi o pasă de gol. Extrema lui Bayern a fost cel mai periculos om al echipei în meciul din sferturi împotriva echipei Costa Rica, încheiat cu victoria olandezilor la penaltiuri.

Leo Messi a fost cel mai bun om al Argentinei, avînd 4 goluri marcate în turneu şi fiind ales omul meciului în primele 4 meciuri ale “pumelor” la acest turneu final, record absolut.

lionel-messi-goal-wc-14

Absenţe importante în ambele tabere

Ambele echipe nu vor putea conta pe cîteva piese de bază din echipă. Vestea bună pentru argentinieni este revenirea lui Kun Aguero, care nu a putut evolua în prima parte a turneului final. Însă pierderea cea mai mare a argentinienilor după sferturi este Angel Di Maria care a suferit o ruptură musculară în sfertul de finală cu Belgia. 

di-maria-injury-belgium

De cealaltă parte olandezii nu se vor putea baza pe 3 jucători importanţi în angrenajul echipei. Nigel de Jong e accidentat, în timp ce Ron Vlaar şi Leroy Fer este incert.

vlaar

Finala de coşmar

În anul 1978  Olanda juca cea de-a doua finală  din istorie împotriva Argentinei. După finala pierdută 4 ani mai devreme împotriva Germaniei, olandezii aveau mari speranţe, care aveau însă să se năruie în prelungiri.

În jurul naţionalei Olandei s-a creeat o mare controversă, după ce Johan Cruyff a refuzat să joace, fiind ameninţat înainte de turneul final cu arma de un grup de infractori.

00016d58-642

Argentina a deschis scorul prin Mario Kempes, dar Dirk Nanninga a reuşit să egaleze pentru “batavi” în minutul 82. Olanda a avut ghinion în minutul 90 cînd şutul lui Rensenbrink a lovit bara Argentinei. În prelungiri, sud americanii au înscris de două ori prin Kempes şi Bertoni şi au reuşit să cîştige titlul mondial.

 

_47866419_argvhol

Ghinioniştii de serviciu 

Naţionala Olandei a jucat de-a lungul timpului 3 finale de campionat mondial şi nu a reuşit niciodată să cîştige vreo una. În 1974, “batavii” au trecut de Brazilia şi Argentina în faza grupelor, însă au pierdut finala în faţa Germaniei de Vest, cu scorul de 2-1, chiar dacă au condus cu 1-0 prin golul lui Neeskens.

Atunci, nemţii au reuşit să revină prin golul lui Breitner din penalty şi să înscrie golul victoriei prin Gerd Muller.

gerd-muller-germany-1974-world-cup

În anul 2010, Olanda s-a calificat în finala Campionatului Mondial după o pauză de 32 de ani. Robben şi comp. au trecut pe rînd de Slovacia, Brazilia şi Uruguay pentru a juca finala cu Spania.

Meciul a fost considerat unul dintre cele mai dure din istoria Campionatelor Mondiale. De Jong, van Bommel, Heitinga, Pique sau Busquets au fost autorii unor faulturi grosolane care i-au făcut pe specialişti să spună că a fost cel mai greu meci de arbitrat din istorie. La centru a fost englezul Howard Webb.

Netherlands+v+Spain+2010+FIFA+World+Cup+Final+s-96C1Bpfr9l

Un alt şoc a venit din partea arbitrului care a decis să nu îl elimine pe Nigel de Jong şi să îi dea doar cartonaş galben. După finală pînă şi “agresorul” de Jong a recunoscut că trebuia eliminat. Meciul a fost decis în prelungiri.

În minutul 116, Andres Iniesta primeşte mingea de la Cesc Fabregas în marginea careului şi şutează fără speranţe pentru portarul Stekelenburg. Golul catalanului aduce primul titlu mondial pentru Spania.

Turneul răzbunării pentru batavi 

Olandezii au pierdut cele 3 finale de campionat mondial în faţa Spaniei, Argentinei şi Germaniei. Această ediţie ar putea fi una de vis pentru batavi, în condiţiile în care are posibilitatea de a învinge în acest turneu echipele care i-au suflat titlul mondial în finală.

Primul dintre adversari a fost învins în primul meci al grupelor. Spania a cîştigat finala cu Olanda în 2010, însă batavii s-au revanşat 4 ani mai tîrziu cînd ibericii au fost umiliţi cu 5-1.

Spain v Holland

Pentru echipa lui van Gaal urmează Argentina, o altă echipă în faţa căreia a pierdut o finală de campionat mondial, în 1978.

Dacă Olanda trece de Argentina, va da peste Germania în finală, echipa în faţa căreia a pierdut prima finală mondială, în 1974. Astfel, batavii au şansa să îşi ia revanşa în faţa nemţilor într-o altă finală.

picWGer1

Un asemenea parcurs ar fi visul oricărui suporter olandez, mai ales că ar aduce primul titlu mondial din istoria Olandei, după ce a învins în acelaşi turneu, cele 3 echipe în faţa cărora a pierdut finala. 

BN-DL873_0629ne_G_20140629114242

 

 

 

Tags: