News

„Robin Wood” de România! Povestea neromanțată a unui activist de mediu care luptă cu autoritățile ca să apere pădurile

28.01.2020 | 17:48
Robin Wood de Romania Povestea neromantata a unui activist de mediu care lupta cu autoritatile ca sa apere padurile
ADVERTISEMENT

I se spune „Robin Wood” de România! Inițial a fost o glumă între apropiați, apoi, așa l-a perceput opinia publică. Și-a făcut un blog pentru că era supărat pe numărul impresionat de camioane încărcate cu lemn care îi treceau pe sub fereastră.

„Robin Wood” de România!

Când a început să le numere și să le „scotocească” pe Inspectorul Pădurii a rămas dezamăgit de faptul că autoritățile păreau să închidă ochii la tot ceea ce el observa fără să facă un efort prea mare. Numele lui este Tiberiu Boșutar și locuiește într-o comună suceveană cu un nume decupat parcă din reclamele unei alte ere, Moldovița.

ADVERTISEMENT

Tibi a devenit cunoscut după ce a apărut într-un reportaj al celor de la Recorder în care a avut curajul să povestească tot ce știa despre mafia lemnului. Blogul lui a explodat atunci când a scris că unul dintre pădurarii care au depus mărturie în aceeași anchetă a fost bătut crunt de hoții de lemn.

Povestea neromanțată a unui activist de mediu care luptă cu autoritățile ca să apere pădurile

A devenit activist de mediu, și-a cumpărat o mașină cu ajutorul căreia colindă zona pentru a descoperi prăpădul făcut de cei care taie ilegal pădurile și a continuat să monitorizeze camioanele încărcate cu bușteni. A făcut-o inițial cu un caiet pe genunchi și cu un telefon de pe care verifica legalitate fiecărui transport.

ADVERTISEMENT

„La fiecare transport care trecea pe lângă mine, verificam numărul maşinii şi aplicaţia inspectorul pădurii. În perioada octombrie-decembrie 2016, doar din Moldoviţa au ieşit peste 100 camioane de lemn lunar, cu câte 40-50 de metri cubi fiecare.

Credeți-mă, aceste transporturi nu apăreau cu vreun aviz emis. Am mers cu toate aceste date la autorităţi. Nimeni nu le credea şi nu le lua în seamă. Mi s-a zis să filmez“, a spus Boşutar.

ADVERTISEMENT

Drept pentru care și-a montat camere de supravegheat deasupra apartamentului. Când s-a întors cu aceste probe a fost amendat de autorități care i-au cerut să dea jos imediat camerele de înregistrat pentru că n-ar fi legale. Nu a fost singura piedică pe care a întâlnit-o.

„Am început să monitorizez 24/24 zona, să înțeleg cu exactitate ce se petrece, și apoi am realizat că întreaga Bucovină este luată cu asalt. Am verificat zile întregi pe aplicația www.inspectorulpădurii.ro, avizele camioanelor încărcate cu lemn ce traversau drumul public din centrul comunei.

ADVERTISEMENT

Am sacrificat clipe din viață, momente alături de familie și am început să ofer autorităților „la cheie” imagini dure cu realitatea din pădure și camioane care intră goale în Moldovița şi ies încărcate. Destinația? Dumnezeu știe! Și, evident, brusc am devenit persona non grata, un om care trebuie ocolit și mai ales un om care este obligatoriu să fie redus la tăcere.

Cu orice chip, în orice fel. M-au amenințat, mi-au tăiat cauciucurile mașinii, m-au pus la zid și mi-au promis răzbunări feroce”, a spus Tiberiu Boșutar pentru FANATIK despre presiunile la care a fost nevoit să reziste.

S-a întâlnit cu politicieni, a participat la mitinguri de mediu și a mers aproape zilnic pe urmele hoților de lemn. Spune că nu abandonează lupta și își dorește ca din ce în ce mai multă lume să devină conștientă de ceea ce se întâmplă cu pădurile.

Mai mult de atât, Tiberiu Boșutar ar vrea ca autoritățile să recunoască faptul că unele legi sunt depășite și să facă tot posibilul pentru a le schimba. În caz contrar, pădurile, spune activistul de mediu, ar putea să devină în curând o amintire frumoasă.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT