News

ROBOR, în scădere. E cel mai mic nivel din ultimele luni, ce se întâmplă cu IRCC

Indicele la 3 luni ROBOR e în scădere în această săptămână, fiind la valoarea de 7.75%, o valoare mică raportată la lunile trecute.
05.12.2022 | 14:15
ROBOR in scadere E cel mai mic nivel din ultimele luni ce se intampla cu IRCC
ROBOR la 3 luni, în scădere. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Indicerele ROBOR la 3 luni, cel care stă la baza calculării costului creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, cu toate că la începutul anului era de 3.02%.

ROBOR la trei luni a scăzut la 7.75%

Potrivit Observatornews.ro, indicele la șase luni, cel luat în calcul la dobânzile creditelor ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 7.96% pe an. Între timp, ROBOR la 12 luni a scăzut la 8.22% pe an.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește IRCC, mai exact indicele de referință pentru creditele consumatorilor, acesta e reglementat de OUG 19/2019, și are o valoare de 4.06% pe an. Acesta e calculat drept o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022. Așadar, IRCC e în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

”În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare”, transmite sursa citată.

FANATIK SUPERLIGA

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, analiștii spun că IRCC-ul ca crește semnificativ anul viitor. “ROBOR-ul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni, 7.79%. Asta în timp ce IRCC-ul are valoarea de 4,06%. La început de 2023, economiştii se aşteaptă să ajungă la 6%, pentru ca în al doilea trimestru din 2023 IRCC-ul să fie chiar de 8%“, transmit experții.

“Valoarea IRCC-ului o să crească, o să depăşească, din estimări, valoarea ROBOR-ului. ROBOR-ul o să scadă”, a transmis Camelia Grădinaru, consultant financiar.

ADVERTISEMENT

Asta se va traduce prin rate mai mari pentru toți care au ales să treacă de la ROBOR la IRCC. De exemplu, la un credit de 350.000 de lei, pe 30 de ani, valoarea unei rate în acest moment e de 2.260 de lei.

Dacă IRCC va crește la 8%, rata ajunge să fie 3.240 de lei. “Ele sunt surori. ROBOR şi IRCC. Calculul este diferit. Este mai în spate. Întâi se calculează o altă medie, faţă de ROBOR”, a precizat și profesorul de economie Adrian Mitroi.

ADVERTISEMENT

Din păcate pentru cei care au trecut deja de la ROBOR la IRCC nu se mai poate face o altă schimbare, astfel că vor fi nevoiți să suporte ratele mai mari.

ADVERTISEMENT
Tags:

CLIPUL ZILEI LA FANATIK SUPERLIGA