News

ROBOR la trei luni are cea mai mare creștere din ultimii 11 ani. Cât era la începutul anului

Reprezentanții Băncii Naționale a României (BNR) au anunțat azi că indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 6,18% pe an, de la 6,17% pe an, cât a fost vineri.
20.06.2022 | 12:35
ROBOR la trei luni are cea mai mare crestere din ultimii 11 ani Cat era la inceputul anului
BNR anunță că ROBOR la trei luni a înregistrat cea mai mare creștere din ultimii 11 ani. Foto: colaj FANATIK – canva.com
ADVERTISEMENT

Valoarea calculată pentru indicele ROBOR la 3 luni a fost mai mare doar la 4 decembrie 2012 (n.r. – 6,25%). Conform informaţiilor BNR, la începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni își continuă creșterea

Această creștere reprezintă o nouă veste proastă pentru români. Amintim că în funcţie de indicele ROBOR la 3 luni se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

ADVERTISEMENT

De cealaltă parte, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,32% pe an, de la 6,31% pe an.

În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, banca centrală anunțat luni că acesta a stagnat la 6,49% pe an. În același context, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, a fost calculat la 1,86% pe an.

ADVERTISEMENT

În urmă cu trei luni, IRCC – care este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021 – a fost calculate la 1,17%.

În luna mai a anului 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel a fost stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

ADVERTISEMENT

Amânarea ratelor la bănci

În urmă cu 17 zile a fost consemnat și momentul în care indicele ROBOR la 3 luni a doborât 6%. La acea vreme, pragul psihologic a fost depășit într-o zi de vinderi (6,01% pe an), după ce joi fusese 5,99%.

Pe fondul creșterii constante al indiceului ROBOR la 3 luni, dar și pe fondul inflației, Guvernul României anunța spre finalul lunii mai amânarea ratelor la bănci pentru români.

ADVERTISEMENT

În ultima şedinţă de coaliţie s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare cu o ordonanţă de urgenţă, un moratoriu, pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Evident, nu este o măsură pentru toată lumea.

Este o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor, este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi, într-adevăr, scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit.

Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, preciza la acea vreme ministrul finanțelor, Adrian Câciu.

ADVERTISEMENT
Tags: