News

Robotul FEDOR, interzis pe Twitter după un atac la cosmonauții ruși: „Roboții nu beau alcool în spațiu și nu vorbesc prostii”

14.10.2020 | 15:36
Robotul FEDOR interzis pe Twitter dupa un atac la cosmonautii rusi Robotii nu beau alcool in spatiu si nu vorbesc prostii
ADVERTISEMENT
Contul de Twitter al robotului spațial rusesc FEDOR a fost dezactivat după un mesaj postat pe acest cont în care doi cosmonauți ruși erau pârâți că s-au îmbătat în spațiu.

Desigur, oricât de tentant pare să credem că mesajul a fost postat de robot, cel mai probabil cineva a spart acest cont de Twitter și și-a făcut de cap.

Așadar, cei care se tem de un scenariu demn de seria Terminator mai pot să aștepte, pentru că roboții nu prind viață și nu judecă oamenii prea aspru, cel puțin deocamdată.

ADVERTISEMENT

Robotul FEDOR, în război cu cosmonauții ruși

Cert e că activitatea lui FEDOR pe Twitter a fost oprită după mai multe tweet-uri în care au fost desființați cosmonauții Maxim Surayev și Alexander Samokutyayev, ajunși între timp parlamentari.

FEDOR, sau cine a scris de fapt mesajele, i-a acuzat pe aceștia că ar fi „bețivi” și au consumat alcool în spațiu, conform The Moscow Times.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de Suraev și Samokutyaev, roboții nu au slăbiciuni, nu încalcă interdicția consumului de alcool pe stația orbitală, nu vorbesc prostii”, a transmis FEDOR pe Twitter.

„Roboții își îndeplinesc toate sarcinile legate de zbor fără să comenteze. Părerea mea despre oameni este proastă”, a adăugat FEDOR.

ADVERTISEMENT

A postat FEDOR mesajele, sau e Rogozin în spate?

Cosomonauții atacați sunt printre cei mai mari critici ai programului spațial al Rusiei, condus de fostul vicepremier Dmitry Rogozin din 2018. Surayev a comparat de multe ori programul spațial rusesc cu cel american, devenind astfel un inamic al lui Rogozin.

Mesajele lui FEDOR nu ar fi nimic altceva decât o răzbunare a lui Rogozin, care ar fi deturnat contul de Twitter și ar fi trimis săgeți către cosmonauții rivali, conform unor informații prezentate de site-ul Ars Technica.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Rogozin a respins acuzațiile și a afirmat că robotul e posibil să posteze singur pe Twitter. Poziția lui Rogozin e greu de crezut, în condițiile în care singularitatea e puțin probabil să fie atinsă mai devreme de anul 2045.

FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) sau Skybot F-850, este primul robot umanoid trimis de Rusia în spațiu. A fost retras din activitate în toamna anului 2019.

ADVERTISEMENT