Sporturi

Roger Federer, despre momentul care i-a marcat cariera: ”A fost tragic, ca o trezire la realitate”

07.04.2021 | 20:20
ADVERTISEMENT

Revenit pe terenul de tenis după o absență de mai bine de un an, elvețianul Roger Federer a povestit pentru Tennis World USA despre momentul care i-a marcat cariera și l-a transformat în jucătorul de azi.

Elvețianul de 39 de ani, care are nu mai puțin de 20 de titluri de Grand Slam în palmares, a povestit pentru sursa menționată că ar fi putut fi și un fotbalist foarte bun.

ADVERTISEMENT

Până la vârsta de 12 ani Federer a practicat în paralel cele două sporturi, dar primul lui antrenor de tenis l-a sfătuit să aleagă sportul alb, anticipând potențialul uriaș al sportivului său. Nu a apucat să se bucure de succesul celui pe care l-a pregătit în primii ani ai carierei.

Momentul critic al carierei lui Roger Federer

Federer a fost profund afectat de un evenimentul tragic care s-a petrecut pe când fostul număr 1 mondial avea doar 21 de ani. Sportivul și antrenorul Peter Carter, cel care l-a convins pe acesta să acorde atenția cuvenită tenisului, au avut o relație extrem de apropiată.

ADVERTISEMENT

Originar din Australia, Peter Carter a fost la rândul lui jucător de tenis și chiar a cucerit un titlul în circuitul mondial ATP, la Melbourne, în 1985, în proba de dublu, alături de actualul antrenor al Simonei Halep, Darren Cahill.

Într-o zi de 1 august 2002, în timp ce se afla în luna de miere, a murit în urma unui accident rutier. Federer a mărturisit că acel moment l-a șocat, dar l-a și motivat, deopotrivă, să ajungă numărul 1 mondial.

ADVERTISEMENT

”Am ajuns ceea ce sunt astăzi datorită lui Peter Carter! Îi voi simți lipsa mereu. Moartea lui a fost atât de tragică. Lumea mea s-a cutremurat. Am fost șocat. Într-un fel, pot spune că a fost ca o trezire la realitate. Mi-am spus că trebuie să iau tenisul în serios”, a povestit Roger Federer, pentru Tennis Wold USA.

Recordurile elvețianului

Jucătorul elvețian de tenis și-a ținut promisiunea făcută primului lui antrenor, Peter Carter, și a ajuns numărul 1 mondial la data de 2 februarie 2004.

ADVERTISEMENT

Palmaresul impresionant al lui Roger Federer numără 20 de titluri de Grand Slam, record amenințat în prezent de Novak Djokovic, și 28 în total. Elevțianul a câștigat nu mai puțin de 6 titluri în Turneul Campionilor și medalia de aur în turneul olimpic de tenis de la Beijing (2008).

Și tot Roger Federer a fost primul jucător din lume care a atins cifra de 310 săptămâni în poziția de lider mondial al clasamentului jucătorilor profesioniști, record depășit recent de marele lui rival din Serbia, Novak Djokovic.

ADVERTISEMENT