Sport

Roger Federer iese din Top 10 ATP după 1.736 de zile. Elvețianul a jucat doar 19 meciuri în ultimii doi ani

Situația medicală l-a făcut pe Roger Federer să apară foarte puțin pe terenul de tenis în ultimii ani și ca o consecință va părăsi Top 10 ATP.
12.10.2021 | 17:31
Roger Federer iese din Top 10 ATP dupa 1736 de zile Elvetianul a jucat doar 19 meciuri in ultimii doi ani
ADVERTISEMENT

Starul elvețian a împlinit în vară 40 de ani, iar vârsta pare să nu ierte pe nimeni indiferent de talentul său sau de faptul că a încântat zeci de ani publicul.

După sezonul de iarbă, Federer a acuzat noi probleme la genunchi și a fost operat ratând astfel participarea la US Open și încheindu-și practic anul 2021.

ADVERTISEMENT

Roger Federer a părăsit Top 10 ATP după aproape cinci ani

Și cum un  necaz nu vine niciodată singur, Roger Federer va părăsi începând de săptămâna viitoare Top 10 ATP, fiind devansat de lupii tineri din circuit, polonezul Hubert Hurkacz și norvegianul Casper Ruud.

Cei doi tineri tenismeni vor trece peste legendarul jucător elvețian, clasat acum pe poziția a noua, după ce s-au calificat în optimile de finală ale turneului Masters de la Indian Wells, Hurkacz având în acest moment, în clasamentul live, trei puncte peste Federer.

ADVERTISEMENT

Fostul lider al ierarhiei mondiale va părăsi Top 10 ATP după aproape cinci ani, mai exact 1.736 de zile. Ultima dată când Roger Federer se afla în afara acestor poziții privilegiate era la 16 ianuarie 2017 (locul 17). După ce a câştigat ediţia din acel an a Australian Open, elvețianul a urcat pe locul 10 ATP.

Cât de mult mai poate coborî

De 20 de ori câștigător în turneele de Grand Slam, Federer a suferit nu mai puțin de trei operaţii la genunchi în ultimii doi ani. În această perioadă, el a jucat doar 19 partide (14 victorii şi cinci înfrângeri), la numai şase turnee.

ADVERTISEMENT

Ultima apariție a marelui campion pe un teren de tenis a fost în vară, la Wimbledon, când a fost învins chiar de polonezul Hubert Hurkacz în sferturile de finală cu un neverosimil 6-3, 7-6 (4), 6-0.

Partea mai proastă pentru elvețian este că el va mai pierde locuri în clasamentul ATP până la sfârșitul anului. În funcție de rezultatele de la Indian Wells, el ar mai putea coborî încă de săptămâna viitoare, italianul Jannik Sinner, argentinianul Diego Schwartzmann, chilianul Cristian Garin,  spaniolul Pablo Carreno Busta și francezul Gael Monfils având șanse să-l depășească.

ADVERTISEMENT

Federer, jucătorul cele mai multe săptămâni în Top 10

Roger Federer a intrat pentru prima dată în Top 10 ATP pe 20 mai 2002 și de-a lungul carierei a părăsit în doar două momente primele poziții. Întâi pentru câteva săptămâni, în perioada iulie – octombrie 2002, iar apoi în intervalul noiembrie 2016 – ianuarie 2017, când şi-a întrerupt sezonul pentru a se reface la genunchi.

Elvețianul este jucătorul cu cele mai multe săptămâni petrecute între primii 10 jucători ai lumii, cu 967. Pe locul doi este marele său rival Rafael Nadal, cu 837 de saptămâni, iar pe poziția a treia se află Jimmy Connors, cu 817 săptămâni.

Federer a ajuns pentru prima dată lider al ierarhiei mondiale la 2 februarie 2004. El a stat pe cea mai înaltă treaptă timp de 310 săptămâni (8 ani și șapte luni), dintre care 237 consecutive, ceea ce reprezintă un record în materie.

Elvețianul a câștigat 31 de turnee diferite

În cei 23 de ani petrecuți în circuitul ATP, el a obținut 1.251 de victorii şi a pierdut doar 275 de meciuri. Legendarul tenismen a câștigat în cariera sa 103 turnee, dintre care 20 de Grand Salm.

Sunt în total 31 de turnee diferite pe care le-a câștigat Roger Federer, în nu mai puțin de 19 țări. Are în palmares 28 de titluri de Masters. De asemenea, titlul olimpic pe care l-a câștigat în 2008, la Beijing, în proba de dublu, alături de Stan Wawrinka, este unul de mare însemnătate în cariera de excepție a lui Roger.

Roger Federer, familia perfectă. Are două perechi de gemeni și este căsătorit cu Mirka din 2009

Înainte de toate, familia lui Roger Federer este cel mai important trofeu din viața elvețianului. Este un tată norocos, cu două perechi de gemeni. Fiicele sale, Myla și Charlene, s-au născut pe 23 iulie 2009. Iar cei doi băieți, Leo și Lenny, pe 6 mai 2014. Elvețianul este căsătorit cu Mirka Federer din 11 aprilie 2009.

Alături de familie, Roger Federer va lua decizia care sperie cel mai mult lumea tenisului. Nu a fixat încă o dată a retragerii, dar este deja clar că orice meci în care îl mai vedem pe Fedex în acțiune este un privilegiu uriaș.

“Discut mereu cu soția mea despre momentul în care mă voi retrage din tenis. Vorbim despre copii, despre familie. Suntem fericiți atunci când ne facem bagajele și plecăm câte cinci, șase săptămâni? Suntem dispuși să facem asta? Pentru moment se pare că nu este nicio problemă pentru noi, iar asta e minunat”, declara Federer în vară.

ADVERTISEMENT