Sport

Roger Federer împlinește 40 de ani. Cele mai importante momente din cariera uluitoare a elvețianului

Roger Federer împlinește duminică 40 de ani, iar cariera sa este într-un moment dificil. Dar moștenirea pe care o lasă tenisului este de neînlocuit.
08.08.2021 | 09:16
Roger Federer implineste 40 de ani Cele mai importante momente din cariera uluitoare a elvetianului
ADVERTISEMENT

Roger Federer, cu ale sale 20 de titluri de Grand Slam, a fost egalat de Rafael Nadal și Novak Djokovic. Sârbul pare cel mai în formă dintre cei trei. Dar moștenirea lui Roger în tenis merge mai departe de cifrele unui palmares fabulos.

Eleganța elvețianului, atât în teren cât și în afara lui, nu va putea fi niciodată egalată. Este imposibil să nu îl iubești pe Federer, iar deja iminenta retragere va frânge inimile tuturor iubitorilor tenisului.

ADVERTISEMENT

Roger Federer împlinește 40 de ani. S-a retras de la Toronto și Cincinnati, dar merge la US Open

Șansele ca Federer să mai câștige un turneu de Grand Slam par infime în acest moment. A suferit o înfrângere șocantă la ultimul meci disputat, în sferturile de finală de la Wimbledon, 3-6, 6-7 (4), 0-6 cu Hubert Hurkacz.

S-a retras apoi de la Jocurile Olimpice, iar săptămâna aceasta a anunțat că nu va merge nici la Toronto și Cincinnati. Asta după ce, în prima parte a anului, a renunțat la Australian Open și s-a retras în turul 4 la Roland Garros.

ADVERTISEMENT

Roger Federer va merge la US Open, unde nu s-a mai impus din 2008, fără niciun turneu pregătitor. Șansele lui “Swiss Maestro” sunt greu de luat în considerare, dar ce frumos ar fi pentru istoria tenisului.

Roger Federer a luat ultimul titlu de Grand Slam la Melbourne, în 2017. Pornea ca favorit 17 și venea după o operație la genunchi

Să nu uităm că în 2017, la ultimul său titlu major, Roger Federer mergea la Australian Open ca doar al 17-lea favorit. Revenea după o operație la genunchi și nimeni nu îi dădea vreo șansă să câștige la Melbourne.

ADVERTISEMENT

Federer a câștigat ultimul său titlu de Grand Slam în 2017, la Australian Open. Avea 35 de ani și 174 de zile. Este al doilea cel mai bătrân jucător care reușește să câștige un Grand Slam, după Ken Rosewall. Nadal va putea să bată acest record al lui Roger abia din 2022, iar Novak Djokovic din 2023.

La 37 de ani, Roger Federer a devenit doar al doilea jucător din istorie care atinge pragul de 100 de turnee de Grand Slam câștigate. Elvețianul a ajuns între timp la 103, ultimul dintre ele la Basel, în 2019. Jimmy Connors are 109.

ADVERTISEMENT

Roger Federer, singurul jucător de 40+ din top 100 ATP. A câștigat 31 de turnee diferite, în nu mai puțin de 19 țări

Roger Federer este singurul jucător de 40 de ani din top 100 ATP. Se află în acet grup select încă din 11 octombrie 1999. Iar ultima dată a fost lider mondial pe 18 iunie 2018.

Sunt în total 31 de turnee diferite pe care le-a câștigat Roger Federer, în nu mai puțin de 19 țări. Are un nu mai puțin de 28 de titluri de masters câștigate în carieră.

De asemenea, titlul olimpic pe care l-a câștigat în 2008, la Beijing, în proba de dublu, alături de Stan Wawrinka, este unul de mare însemnătate în cariera de excepție a lui Roger.

Roger Federer, familia perfectă. Are două perechi de gemeni și este căsătorit cu Mirka din 2009

Înainte de toate, familia lui Roger Federer este cel mai important trofeu din viața elvețianului. Este un tată norocos, cu două perechi de gemeni. Fiicele sale, Myla și Charlene, s-au născut pe 23 iulie 2009. Iar cei doi băieți, Leo și Lenny, pe 6 mai 2014. Elvețianul este căsătorit cu Mirka Federer din 11 aprilie 2009.

Alături de familie, Roger Federer va lua decizia care sperie cel mai mult lumea tenisului. Nu a fixat încă o dată a retragerii, dar este deja clar că orice meci în care îl mai vedem pe Fedex în acțiune este un privilegiu uriaș.

“Discut mereu cu soția mea despre momentul în care mă voi retrage din tenis. Vorbim despre copii, despre familie. Suntem fericiți atunci când ne facem bagajele și plecăm câte cinci, șase săptămâni? Suntem dispuși să facem asta? Pentru moment se pare că nu este nicio problemă pentru noi, iar asta e minunat”, declara Federer.

ADVERTISEMENT