News

Ce rol poate avea Mircea Geoană în duelul Biden – Putin. Cum a ajuns politicianul român al doilea om din NATO

Ce rol poate avea Mircea Geoană în duelul Joe Biden - Vladimir Putin! Fostul candidat la alegerile prezidențiale a ajuns numărul 2 în NATO și ar putea fi un factor important în conflictul cu Rusia
08.12.2021 | 17:56
Ce rol poate avea Mircea Geoana in duelul Biden  Putin Cum a ajuns politicianul roman al doilea om din NATO
Ce rol poate avea Mircea Geoană în duelul Joe Biden - Vladimir Putin! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO și a devenit astfel, românul aflat în cea mai înaltă poziție în ierarhia Alianței Nord-Atlantice și prima persoană din Europa Centrală și de Est care a ocupat o asemenea funcție. Una care s-ar putea să joace un rol important în conflictul dintre Rusia și Ucraina.

După preluarea funcției, Mircea Geoană declara că desemnarea sa reprezintă recunoașterea faptului că România este un aliat serios. Doar că nimeni nu s-a gândit vreodată cât de serios.

ADVERTISEMENT

Ce rol poate avea Mircea Geoană în duelul Joe Biden – Vladimir Putin

Mai ales că există mai multe semne evidente în ultima perioadă potrivit cărora Rusia ar pune la punct o ofensivă totală împotriva Ucrainei, una în care ar folosi până la 175.000 de militari. Totul ar urma să se petreacă anul viitor.

Între timp, soldații sunt concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă. Cel puțin așa au notat jurnaliștii americani care au citat un înalt oficial de la Casa Albă. Aceștia au transmis că Moscova se pregăteşte să lanseze 100 de batalioane alcătuite din grupuri tactice, dar şi tancuri, artilerie şi alte echipamente.

ADVERTISEMENT

Culmea, reprezentanții de la Pentagon au subliniat și ei că sunt foarte îngrijorați de probe care arată planuri ale Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei.

Nici întâlnirea dintre cei doi președinți nu a adus ceva bun și Statele Unite au anunțat că vor răspunde favorabil dacă aliaţii lor din Europa de Est le vor cere să-şi consolideze prezenţa militară, în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Washingtonul este pregătit să-i impună sancţiuni financiare fără precedent Rusiei, însă nu va merge până la o ripostă militară directă.

Pe acest fond a intervenit Mircea Geoană în discuție și a încercat să limpezească apele într-o discuție a surzilor. S-a lovit însă de refuzul liderului de la Kremlin

ADVERTISEMENT

Cum a încercat Mircea Geoană să dezamorseze conflictul

Chestionat în legătură cu acest subiect, Mircea Geoană a recunoscut că NATO nu a fost înștiințat despre mișcările de trupe de la granița estică a Ucrainei.

„Din păcate, dialogul între NATO și Federația Rusă este la un nivel foarte, foarte jos. Regretăm acest lucru. Văzând mobilizarea de forțe, de resurse, de echipamente de ultimă generație pe flancurile estice, și-n nord, și-n Mediterană, pe care Federația Rusă le produce, avem o parte de descurajare și apărare pe care suntem obligați să o facem și o facem foarte serios.

În paralel cu această descurajare și apărare, care este până la urmă misiunea principală a NATO – defensiv, descurajare, apărare în caz că cineva îndrăznește să ne atace pe noi ca Alianță -, în paralel cu acest lucru, dialogul este indispensabil, mai ales în astfel de momente

Am propus de 4-5 ori, în mod oficial, eu, Federației Ruse să ne reîntâlnim în Consiliul NATO-Rusia să discutăm trei subiecte: Ucraina, ce se întâmplă post-Afganistan, pentru că este un subiect de interes și pentru Federația Rusă, și evident, să discutăm despre modul în care putem să ne informăm reciproc cu privire la exerciții militare.

Suntem dispuși, foarte transparent, cum o facem de fiecare dată, să spunem: uitați, avem anul viitor un mare exercițiu militar, vin americanii, vin canadienii. A fost vara aceasta și-n România un exercițiu militar foarte mare al NATO, anunțat, transparent, defensiv. Din păcate, dânșii încă refuză reluarea dialogului în acest format cu noi”, a declarat oficialul NATO la Digi 24

Ce au discutat Joe Biden și Vladimir Putin

Cei doi președinți au purtat două ore de discuţii virtuale despre Ucraina, dar şi despre alte subiecte. Culmea, șeful de la Casa Albă i-a spus omologului său rus că speră ca următoarea lor întâlnire va avea loc în persoană.

De remarcat că oficialii americani au declarat înainte de videoconferinţă că Biden îi va spune lui Putin cum Rusia şi băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancţiuni economice de până acum dacă atacă Ucraina.

Ei au afirmat că sancţiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei şi capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari şi alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să-și folosească trupele pentru a-şi ataca vecinul din sud.

Culmea, Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea celor doi președinți că nu se aşteaptă la vreun progres, a negat că ar avea vreo intenţie de a ataca Ucraina şi a spus că poziţia trupelor sale este defensivă. Dar Moscova şi-a exprimat o supărare crescândă faţă de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei.

Putin a mai transmis că doreşte garanţii din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde mai departe spre est şi un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfăşurate în ţările apropiate Rusiei, inclusiv în Ucraina.

Cum a ajuns Mircea Geoană al doilea om din NATO

Mircea Geoană, fost ministru de externe al României și fost ambasador la Washington, dar și candidat la alegerile prezidențiale din România a avut parte de adversari redutabili pentru funcția pe care o ocupă. Au fost șase concurenți, iar Mircea Geoană a recunoscut că nu se aștepta ca el să fie alesul.

De asemenea, politicianul a transmis că întreaga lui candidatura a fost posibilă prin colaborarea instituțiilor din țară, de la președinte până la cea mai mică instituție implicată.

„Eu nu am crezut, vă spun sincer, ca vechi om al politicului din România că pe un subiect – chiar important – vom reuși să ne punem de acord. S-au pus de acord, propunerea a fost susținută inteligent de către sistemul nostru.

Eu m-am prezentat suficient de bine ca să-l conving pe secretarul general, pentru că până la urmă, decizia a fost a domniei sale. A fost competiție serioasă, am fost vreo șanse concurenți, cu interviuri, cu pre-interviuri.

Dar repet: faptul că sunt eu nu e o chestie personală a lui Mircea Geoană. Este o recunoaștere a faptului că România joacă un rol important. Ne-am așezat în acest rol de nou membru NATO în ultimii 15 ani de zile cu metodă, politicieni, diplomați, militari, oameni din serviciile de informații. A existat o muncă foarte serioasă”, a explicat Mircea Geoană alegerea sa în rolul cheie din NATO

ADVERTISEMENT