Pariuri sportive

A ÎNCEPUT Roland Garros! “Dominaţia” lui Nadal e ameninţată de Djokovic. Halep e printre FAVORITE la feminin

În ultimii 10 ani, secţiunea masculină a turneului de la Roland Garros se reduce la o singură întrebare: cine îl poate bate pe Rafa Nadal?...
25.05.2014 | 16:00
A INCEPUT Roland Garros Dominatia lui Nadal e amenintata de Djokovic Halep e printre FAVORITE la feminin
ADVERTISEMENT

În ultimii 10 ani, secţiunea masculină a turneului de la Roland Garros se reduce la o singură întrebare: cine îl poate bate pe Rafa Nadal?

PENTRU cei mai mulţi, farmecul tenisului stă în special în faptul că, an de an, există patru confruntări care scot ce este mai bun din starurile sportului alb. Pentru că, să fim sinceri, Grand Slamurile provoacă de fiecare dată emulaţia pe care parcă doar un Campionat Mondial de fotbal sau o Olimpiadă mai reuşesc să o facă. Pentru că e finalul lunii mai, evident, la uşă bate ediţia 123 a turneului Roland Garros, una care poate schimba multe în ordinea mondială a tenisului, inclusiv pentru noi, românii.

ADVERTISEMENT

„Dictatorul” de pe Chatrier

Cînd vorbeşti despre turneul din capitala Franţei, în minţile majorităţii oamenilor apare instantaneu un nume: Rafael Nadal Parera. Sau, mai simplu, Rafa Nadal. „Matadorul” face de 9 ediţii aproape tot ce vrea la Paris, iar acest lucru se reflectă elocvent şi în palmaresul său la Roland Garros. Spaniolul, care va împlini 28 de ani chiar în săptămîna finalei, a reuşit să înlănţuie un şir incredibil de recorduri: 8 titluri din 9 participări, care se traduc în 59 de victorii şi doar o singură înfrîngere, în faţa lui Robin Soderling, dintre care două cîştigate fără să piardă vreun set, în 2008 şi 2010. Chiar şi în contextul acestor succese greu de egalat, Nadal are în 2014 şansa să bifeze nişte borne care, probabil, nu vor fi bătute nici în următorii 100 de ani! Evident, dacă va reuşi să cîştige „Trofeul Muşchetarilor”. Numărul 1 mondial ar putea deveni primul om care cîştigă un turneu de 9 ori, fie el Grand Slam, Masters sau ATP 250, şi ar putea să devină singurul care ia de 5 ori consecutiv Roland Garros-ul. În plus, doar prezenţa în finală îl va transforma pe spaniol în singurul cu 9 finale la acelaşi turneu de Grand Slam, record pe care-l deţine momentan împreună cu Ivan Lendl, Pete Sampras şi Roger Federer. Şi, chiar dacă liderul ATP vine după 4 finale pierdute la rînd contra lui Novak Djokovic, ultima chiar săptămîna trecută, la Roma, nu s-a născut încă omul care să pornească favorit contra lui Rafa Nadal pe Terenul Central de la Roland Garros.

„Să joci contra lui Nadal un meci de cel mai bun din trei seturi este extrem de greu. Un meci de cinci seturi transformă totul în misiune imposibilă” (Paul Henri Mathieu, fost număr 12 ATP)
Cel mai dificil adversar contra căruia am jucat este Rafael Nadal, pe zgură. Pentru mulţi dintre noi, e misiune imposibilă, indiferent de cît de buni suntem în ziua aia” (Janko Tipsarevic, fost număr 8 ATP)

ADVERTISEMENT

2,25 este cota lui Rafa Nadal pentru a fi campion la Roland Garros, fiind favoritul principal al bookmakerilor

France Tennis French Open

Djokovic vrea tronul

Cariera lui Rafa Nadal a fost una anevoioasă. Dacă în primii ani petrecuţi în vîrful tenisului a trebuit să lupte cu un Federer la cel mai înalt nivel al său, de aproximativ 4 ani rivalul numărul 1 al spaniolului a devenit Novak Djokovic. Cîştigător a 6 turnee de Grand Slam, dar lipsit încă de un trofeu la Roland Garros, pentru care se luptă ca să se alăture lui Agassi, Nadal şi Federer în seria celor care au cucerit toate cele mari patru turnee anuale, sîrbul are o şansă mare să rescrie istoria. Vine după 4 succese consecutive în faţa rivalului spaniol, a cîştigat 3 titluri importante, Indian Wells, Miami şi Roma, iar moralul îi e la cote ameţitoare după ce în ultima săptămînă a întors 3 meciuri în care pierduse primul set.

ADVERTISEMENT

2,37 este cota lui Djokovic pentru cîştigarea trofeului la Roland Garros

1 finală a jucat sîrbul, numărul 2 mondial, la Roland Garros, pierdută în 4 seturi contra lui Nadal

1,65 de milioane de euro primeşte cîştigătorul tabloului de simplu, atît la masculin, cît şi la feminin

ADVERTISEMENT

Cote masculin:
Rafael Nadal – 2.25
Novak Djokovic – 2.37
Stanislas Wawrinka – 8.00
Roger Federer – 17.00
David Ferrer – 19.00
Andy Murray – 23.00
Kei Nishikori – 23.00
Tomas Berdych – 51.00
Grigor Dimitrov – 51.00
Jo-Wilfried Tsonga – 67.00
Fabio Fognini – 67.00

Soderling, retragere blestemată

Suedezul care anul acesta împlineşte 30 de ani este încă singurul om care l-a învins pe Rafael Nadal la Roland Garros. În 2009, într-un meci din turul 4, Soderling a jucat ireal pentru un 6-2, 6-7, 6-4, 7-6 care i-a adus mai multă celebritate decît ulterioarele două participări în finala Grand Slamului din Paris. Acesta a reuşit să menţină cîţiva ani forma bună şi a urcat pînă pe locul 4 mondial, dar problemele au apărut ulterior pentru Robin. Acesta a descoperit că o boală ciudată, de care a suferit chiar şi Roger Federer, mononucleoza, îi afectează capacitatea fizică. Virusul a declanşat, însă, reacţii în lanţ în organismul lui Soderling, care a jucat ultimul meci spre finalul lui 2011. De atunci, acesta s-a dedicat familiei, comentariului sportiv, dar şi fabricii care-i poartă numele şi care produce acum mingi de tenis pe care însuşi el le testează.

Năstase, regele românilor

Pentru jucătorii din România, turneul de la Roland Garros a fost indiscutabil cel mai prolific. Cele mai bune rezultate ale sportivilor din ţara noastră sînt cele ale lui Ilie Năstase şi ale Virginiei Ruzici, care au cîştigat turneele din 1973, respectiv 1978, primul fără să piardă vreun set. Palmaresul românilor este chiar şi mai bogat la Paris. Năstase a mai jucat o finală, în 1971, a cîştigat la dublu alături de Ţiriac în 1970, probă în care a mai disputat ultimul act de două ori, în 1966, tot cu Ţiriac, şi în 1973, cu Jimmy Connors. La fete, Ruzici a mai jucat o finală, în 1980, iar Florenţa Mihai are şi ea două prezenţe în ultimul act: la simplu, în 1977, şi la dubli mixt, în acelaşi an.

Se caută o regină
* Fără o jucătoare dominantă pe zgură, tabloul feminin e deschis surprizelor, Halep fiind una dintre favorite

Odată cu retragerea lui Justine Henin din circuit, Roland Garro-sul, varianta cu fustă, a devenit un Grand Slam conceput parcă special pentru surprize. Absenţa belgiencei, victorioasă de 4 ori pe zgura de la Paris, le-a făcut loc în finală şi chiar la trofeu unor jucătoare precum Dinara Safina, Francesca Schiavone sau Sara Errani, care în mod normal nu s-ar fi apropiat vreodată nici cu gîndul de un succes la un Grand Slam. Nici ediţia de anul acesta nu începe cu o mare favorită, iar contextul pare perfect pentru promovarea unui nou nume neaşteptat de mulţi.

Serena îşi arată vîrsta

Ajunsă la aproape 33 de ani, fiind cel mai în vîrstă lider mondial din istorie, Serena Williams dă senzaţia că e cu o turaţie în urmă faţă de ultimii ani. Chiar dacă a cîştigat 3 turnee, dintre care două importante – Miami şi Roma – iar în clasamentul WTA domină încă autoritar, jucătoarea din SUA s-a împiedicat inexplicabil în cîteva rînduri în faţa unor jucătoare precum Cornet sau Cepalova! În plus, Serena nu a excelat niciodată la Roland Garros, chiar dacă a cîştigat de două ori turneul, ultima oară anul trecut, elocvente fiind „performanţele” în afara celor două trofee: nicio altă finală, doar încă o semifinală şi încă cinci prezenţe în sferturi. Mult prea puţin pentru o jucătoare de calibrul său. În plus, vîrsta îşi poate spune cuvîntul asupra unei jucătoare care a fost măcinată de accidentări de-a lungul carierei şi, cum ştim cu toţii, zgura este exact ce nu-i place Serenei mai mult: un război de anduranţă.

80,81% din meciurile jucate pe zgură a cîştigat Serena Williams în carieră, adică 139 din 172

2,25 este cota Serenei pentru un succes în capitala Franţei

Pretendenta Na Li

Interesant pentru un duel disputat într-o epocă ce s-a remarcat inclusiv prin precocitatea performerilor din sport, cea care pare să-i ameninţe şansele Serenei la un nou trofeu la Roland Garros este Li Na, o veterană de 32 de ani, ca şi americanca. Chinezoaica este o prezenţă obişnuită cu vîrful clasamentului în ultimii ani, iar în 2014 a cucerit singurul trofeu de Grand Slam disputat: Australian Open. În plus, ca şi argument pentru statutul său de a doua mare favorită este istoricul său la Paris, acolo unde a cucerit trofeul în 2011, cînd pe parcurs a eliminat-o inclusiv pe Sorana Cîrstea. În ciuda vîrstei, Li este în cel mai bun moment al carierei şi pare principalul pericol pentru Williams.

6,00 este cota chinezoaicei Na Li pentru cîştigarea trofeului

Ţarina şi kriptonita

Multe dintre casele de pariuri o dau drept a doua favorită pe Maria Şarapova, însă povestea de dragoste dintre rusoaică şi zgura este una dificilă. La începutul carierei, Şarapova, crescută şi antrenată pe terenurile de ciment din Miami, a fost o catastrofă pe zgură. Din primele ei 25 de finale, nici una nu s-a jucat pe zgură! Iar declaraţiile ei stîrneau hohote de rîs: “Mă simt ca o vacă pe gheaţă atunci cînd joc pe zgură”. Între timp, a strîns 11 finale pe zgură, din cele 53 ale carierei, a cîştigat 9, iar cireaşa de pe tort este trofeul din 2012, de la Roland Garros, pe care l-a dublat cu o finală pierdută anul trecut, contra Serenei Williams. Acesta pare şi impedimentul pentru Şarapova, deoarece duelurile sale cu Serena sînt aproape imposibile pentru ea: 16-2 este scorul dintre cele două în favoarea americancei, singurele victorii pentru Maria venind acum 10 ani, în 2004! În schimb, Şarapova a jucat excelent pe zgură anul acesta: 12-1 scorul la meciuri, cu trofee la Stuttgart şi Madrid.

5,00 este cota Mariei Şarapova pentru cucerirea trofeului

Halep, speranţa României

Ca de obicei, şi anul acesta românii au destui reprezentanţi pe tablourile de la Roland Garros. Dacă la băieţi ne mulţumim cu Victor Hănescu şi sperăm ca Marius Copil să se califice, iar la dublu ne rugăm pentru Horia Tecău, la fete lucrurile sînt mult mai bune. Doar pe tabloul principal le avem pe Simona Halep, Sorana Cîrstea şi Monica Niculescu, iar Irina Begu se luptă, fiind capul de serie numărul 1 în calificări.

simona-halep

Totuşi toate privirile se îndreaptă spre Simona Halep, cea care continuă să surprindă şi să impresioneze tot mai multă lume. Urcată pînă pe locul 4 în clasamentul WTA, jucătoarea de 22 de ani are o şansă importantă să acceadă în fazele superioare. Argumentele ei sînt jocul foarte bun pe zgură, suprafaţa sa favorită, forma bună pe care o traversează, dar şi un detaliu de ordin moral mai mult, trofeul cucerit în 2008 la junioare pe zgura din Paris. Singurul impediment major este starea de sănătate, în ultimele două săptămîni Halep fiind afectată de durerile de la muşchii abdominali apărute pe parcursul turneului de la Madrid.

71% din meciurile disputate pe zgură în carieră a cîştigat Halep, adică 111 din 156

12,00 este cota Simonei pentru cîştigarea trofeului, a patra oferită de bookmakeri

Cote feminin:

Serena Williams – 2.25
Maria Şarapova – 5.00
Li Na – 6.00
Simona Halep – 12.00
Ana Ivanovic – 17.00
Agnieszka Radwanska – 26.00
Sara Errani – 34.00
Petra Kvitova – 34.00

Cifre

400.000 de euro încasează perechea cîştigătoare a probei de dublu
24.000 de euro primeşte un jucător pentru simpla prezenţă pe tabloul principal de la Roland Garros, chiar dacă pierde încă din primul tur
20 de terenuri de joc are baza de la Roland Garros

 

 

 

ADVERTISEMENT