Sport

Roland Garros 2023 scrie istorie! Ce s-a întâmplat după victoriile Elinei Svitolina și Anastasiei Pavlyuchenkova din optimi

Elina Svitolina și Anastasia Pavlyuchenkova au scris istorie la Roland Garros 2023. Ce s-a întâmplat după victoriile din optimi ale celor două jucătoare.
05.06.2023 | 10:25
Roland Garros 2023 scrie istorie Ce sa intamplat dupa victoriile Elinei Svitolina si Anastasiei Pavlyuchenkova din optimi
Elina Svitolina și Anastasia Pavlyuchenkova au scris istorie la Roland Garros 2023. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

Roland Garros 2023 a bifat o bornă istorică în istoria tenisului, după calificarea în sferturi ale Elinei Svitolina și Anastasiei Pavlyuchenkova. Pentru prima oară în istoria unei competiții de Grand Slam, două sportive clasate mai jos de locurile 150 WTA au acces în sferturile de finală.

Roland Garros 2023 scrie istorie! Bornă fără precedent după victoriile Elinei Svitolina și Anastasiei Pavlyuchenkova

Elina Svitolina (192 WTA ) și Anastasia Pavlyuchenkova (333 WTA) s-au calificat în sferturile de finală ale turneului de la Roland Garros. Jucătoarea din Ucraina a învins-o în optimi pe Daria Kasatkina, scor 6-4, 7-6(5), în timp ce sportiva din Rusia a trecut de Elise Mertens, scor 3-6, 7-6(3), 6-3.

ADVERTISEMENT

Contrar pozițiilor din clasament, cele două jucătoare sunt nume consacrate în istoria recentă a „sportului alb”. Elina Svitolina a coborât în clasament după ce a născut, în timp ce Anastasia Pavlyuchenkova, care are o finală la Paris în 2021, a fost accidentată și a lipsit o bună perioadă de timp.

Totuși, cele două sportive și-au recăpătat constanța la Roland Garros și au devenit primele jucătoare clasate mai jos de locul 150 WTA care se califică împreună în sferturile unei competiții de Grand Slam. Pentru un loc în semifinală, Elina Svitolina o înfruntă pe Aryna Sabalenka, în timp ce Anastasia Pavlyuchenkova joacă împotriva Karolinei Muchova.

ADVERTISEMENT

Anastasia Pavlyuchenkova scrie istorie la Roland Garros 2023

Anastasia Pavlyuchenkova a avut nevoie de 3 ore și 9 minute pentru a trece în optimi de Elise Mertens, favorită 28 la câștigarea competiției de la Roland Garros. Victoria împotriva jucătoarei din Belgia coincide cu al 8-lea sfert de finală într-un turneu de Grand Slam al jucătoarei din Rusia.

Totodată, rusoaica a atins al treilea sfert de finală la Roland Garros, iar după accidentarea la genunchi, Pavlyuchenkova pare că și-a recăpătat jocul consistent. Odată cu accederea în sferturi, Anastasia Pavlyuchenkova a devenit cea mai slab clasată jucătoare care atinge această fază a competiției la turneul din capitala Franței în Era Open.

ADVERTISEMENT

Martina Hingis (numărul 349 – la Australian Open 2006), Kaia Kanepi (numărul 451 – la US Open 2017), Kim Clijsters (neclasată – la US Open 2009), Justine Henin (neclasată – la Australian Open 2010) și Tsvetana Pironkova (neclasată – la US Open 2020) sunt celelalte sportive cel mai slab clasate care au atins sferturile de finală la un turneu de Grand Slam în Era Open.

Elina Svitolina, duel tare cu Aryna Sabalenka în sferturi la Roland Garros 2023

Elina Svitolina s-a calificat pentru a patra oară în sferturi la Roland Garros, egalându-și cea mai bună performanță pe zgura de la Paris. Jucătoarea din Ucraina a mai atins această fază a competiției în 2015, 2017 și 2020. În drumul spre sferturi, Elina Svitolina le-a învins pe Trevisan, Hunter, Blinkova și Kasatkina.

ADVERTISEMENT

Extrem de vocală în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, pentru Elina Svitolina urmează un duel extrem de dificil cu Aryna Sabalenka (2 WTA, Belarus). La conferința de presă, Elina Svitolina a anunțat că nu va da mâna cu Aryna Sabalenka, la fel cum s-a întâmplat și în cazul jucătoarelor din Rusia.

„A fost important pentru mine să mă gândesc la fiecare meci în parte, să am cea mai bună mentalitate posibilă, fără să gândesc în avans. La Paris mă simt excelent. Încă din primul tur, oamenii m-au încurajat, sunt foarte recunoscătoare. Nu mai am presiunea pe care o aveam înainte de a naște, înainte de a lua această pauză. Încă pun multă presiune pe mine, dar am mai puțină din exterior.

Ultimele două meciuri le-am jucat împotriva unor jucătoare din Rusia, iar acum urmează Sabalenka; va fi la fel pentru mine, voi da 110% pentru Ucraina. Acum mă concentrez pe recuperare, iau foarte în serios acest proces. Știu că în acest moment trebuie să am grijă și să fiu foarte atentă. Mi-ar plăcea să câștig aici marele trofeu, acesta ar fi visul. Dar vreau să rămân concentrată pe următorul meci”, a declarat Elina Svitolina.

ADVERTISEMENT