Pe lângă situația financiară îngrijorătoare, oligarhul rus are și probleme medicale. El a fost otrăvit după ce a participat la începutul lui martie la negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina.
Începutul de an 2022 a fost unul extrem de tumultos pentru magnatul rus, care a primit o serie de sancțiuni severe în Marea Britanie din cauza invaziei din Ucraina și s-a văzut nevoit să scoată la vânzare clubul Chelsea.
Celebra revistă Forbes anunță că Roman Abramovich a pierdut jumătate din averea pe care o deținea înainte să fie declanșat războiului, ca urmare a interdicțiilor de a mai face afaceri pe teritoriul țărilor UE și a faptului că o parte din bunuri i-au fost confiscate.
În aceste condiții, omul de afaceri, considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a ajuns să mai aibă în conturi doar 6,9 miliarde de dolari, față de 15 miliarde de dolari la cât era evaluată averea sa la începutul anului.
Magnatul care a condus-o pe Chelsea în ultimii 19 ani, și care are șanse minime să pună mâna pe bani în cazul în care gruparea londoneză va fi vândută, a coborât astfel de pe locul 12 până pe poziția 18 în topul celor mai bogați patroni din sport din lume.
Problema pare fie și mai gravă pentru miliardarul rus, care nu mai are lichidități după interdicțiile primite. Conform publicației The Sun, Roman Abramovich a ajuns să se împrumute la apropiați pentru a putea plăti salariile angajaților care se cifrează la aproximativ la aproximativ 600.000 de lire sterline pe săptămână.
Magnatul rus ar fi apelat la mai mulți prieteni pe care îi are în rândul actorilor de la Hollywood și a oamenilor de finanțe de pe Wall Street, pentru a fi împrumutat cu câte un milion de dolari.
Abramovich a contactat și celebra familie Rothschild, deținătoarea băncii cu același nume, pentru a primi un împrumut, însă s-a lovit de refuzul acesteia, în ciuda faptului că cele două părți sunt legate de orginile evreiești.
Lider în ierarhia celor mai bogați patroni din sport este proprietarul echipei Los Angeles Clippers din NBA, Steve Ballmer. Datorită acțiunilor în creștere ale Microsoft, fostul președinte al gigantului tehnologic este cu 33% mai bogat în acest an, având o avere de peste 91 de miliarde de dolari.
Ballmer l-a întrecut pe președintele Reliance Industries și proprietarul echipei de cricket Mumbai Indians, Mukesh Ambani, care are o avere de aproximativ 90,7 miliarde de dolari. Cei doi conduc acest top din 2016, de când tot fac schimb în fruntea ierarhiei.
Ultima treaptă a podiumului este ocupată de patronul clubului francez de fotbal Rennes, Francois Pinault, cu o avere estimată la 40,4 miliarde de dolari. Căsătorit cu actrița Salma Hayek, francezul este liderul de piaţă al producţiei de bunuri de lux, are în proprietate celebra staţiune de schi Vail din Colorado şi la fel de cunoscuta casă de licitaţii Christie.
Următoarele două poziții în clasamentul Forbes sunt ocupate de patronul companiei Red Bull, Dietrich Mateschitz (New York Red Bulls, Red Bull Racing, RB Leipzig), cu o avere de 27,4 miliarde de dolari, și Daniel Gilbert, proprietarul echipei de baschet Cleveland Cavaliers, cu 22 de miliarde de dolari.
Din Top 10 mai fac parte Masayoshi Son (Fukuoka SoftBank Hawks – baseball) – 21,3 miliarde de dolari, Steve Cohen (New York Mets – baseball) – 17,4 miliarde de dolari, David Tepper (Carolina Panthers – fotbal american) – 16,7 miliarde de dolari, Robert Pera (Memphis Grizzlies – baschet) – 14,6 miliarde de dolari și Philip Anschutz (Los Angeles Kings – hochei pe gheață și LA Galaxy – fotbal) – 10,9 miliarde de dolari.
Inflația vertiginoasă și o piață volatilă i-a costat pe proprietarii de echipe cu participații publice precum Daniel Gilbert și Masayoshi Son mai mult de jumătate din averea lor. În ciuda problemelor economice mondiale, averea celor mai bogați zece proprietari de echipe sportive din lume a rămas stabilă, în suma cumulată este de 353 de miliarde de dolari.