Roman Abramovic a rupt tăcerea şi a oferit primul interviu după 15 ani. Patronul lui Chelsea a vorbit pentru Forbes despre antrenorii schimbaţi în perioada lui, planurile de viitor şi cum a schimbat clubul în cei aproape 18 ani.
Tuchel a readus-o pe Chelsea în Big 4, iar londonezii au obținut calificarea în sferturile de finală din Champions League. Fază a competiției în care o vor înfrunta pe FC Porto.
Roman Abramovich a profitat de moment pentru a oferi un amplu interviu despre planurile sale la Chelsea, dar și motivele care l-au adus în lumea fotbalului. Magnatul rus a avut foarte puține apariții în presă de-a lungul celor aproape 18 ani de când a preluat-o pe Chelsea.
Tocmai din acest motiv, interviul pe care l-a oferit jurnaliștilor de la revista Forbes, prin Zoom, este un eveniment important din lumea sportului.
Roman Abramovich a vorbit despre uriașa pasiune pentru fotbal, care l-a împins spre o decizie care a uimit la vremea respectivă. Pe 1 iulie 2003 a apărut știrea că Roman Abramovich a preluat-o pe Chelsea. O mutare surprinzătoare, din mai multe motive.
Chelsea era un club recunoscut că nu schimba patronii prea des. În plus, prețul plătit era cel mai mare din istoria fotbalului englez. 140 de milioane de lire sterline, plus asumarea unor datorii ale clubului în valoare de 75 de milioane de lire sterline.
“Fotbalul m-a fascinat. Erau atâtea emoții când urmăream meciurile. Îmi aduc aminte cum mă gândeam că vreau și eu să fac parte din asta. M-a atras ideea că nu este nicio formulă secretă prin care poți să câștigi meciuri.
Un antrenor și jucătorii săi trebuie să țină cont de mulți factori înaintea fiecărui joc. Este ca și cum fiecare meci ar fi un nou examen, iar munca pe care ai depus-o este evaluată. Mi-a plăcut și încă îmi place impredictibilitatea fotbalului. Și modul în care fiecare meci se desfășoară.
În interior, poate aveam unele dubii legate de preluarea unui club de fotbal. Mai ales că expuneam mai mult public. Dar la vremea respectivă vedeam doar acest sport incredibil și simțeam că trebuie să fac parte într-un fel sau altul din acest fenomen”, a declarat Roman Abramovich pentru Forbes.
Un investitor rus în conservatorul fotbal englez. Misiune deloc ușoară pentru Abramovich, care a fost imediat luat în colimator de jurnaliștii britanici. Au fost critici, multă neîncredere în proiectul său. Inclusiv printre fani. Dar
Chelsea are în prezent sute de milioane de suporteri și peste 500 de fan cluburi. A trecut de 100 de milioane de urmăritori pe cele mai importante rețele de socializare. Iar clubul este evaluat la peste 2 miliarde de lire sterline. “Pentru mine, fotbalul nu este doar o oportunitate de afaceri. Este important să implicăm comunitea în munca și investițiile noastre”, punctează Abramovich.
“Mi-am dorit să creez o echipă cu jucători de talie mondială, dar și să mă asigur că acest club are un rol pozitiv în comunitate. Fotbalul este parte din societate, iar societatea este parte din fotbal. Deci este ceva absolut normal ca fotbalul să fie implicat în comunitate, să o sprijine.
Am aceleași ambiții sincere pe care le aveam și acum mai bine de 17 ani, când am devenit patronul acestui club. Cred că se reflectă în munca pe care o depunem pe teren, dar și în afara lui”, a mai explicat Abramovich.
Pentru Roman Abramovich, Chelsea înseamnă mai mult decât una dintre cele mai bune echipe de fotbal din lume. Nu a uitat de implicarea în fotbalul feminin, iar academia de la Cobham este una dintre cele mai bune din lume. 36 de trofee majore la nivel de prima echipă și academie, la masculin și feminin.
“Cred că aceste trofee vorbesc de la sine pentru ce a însemnat acest club. Obiectivul este să continuăm să câștigăm trofee și să construim pentru viitor. Chelsea are o istorie bogată și mă simt norocos să fac parte. Clubul a fost aici înaintea mea, va fi aici și după mine. Eu încerc să mă asigur că prezentul este de succes, pe cât se poate. Dar și să construiesc pentru viitor. De aceea contează foarte mult pentru mine succesul academiei de la Cobham.
“Chelsea nu este doar o echipă de fotbal, este o comunitate. Este și echipa feminină, este echipa de tineret, este academie, este suportul foștilor noștri jucători. Asta am început din ziua 1. Avem femei, copii, bărbați, foști, prezenț și viitori jucători. Toți sunt parte a acestei afaceri”, a explicat Abramovich.
Roman Abramovich acționează mereu cu gândul la viitorul lui Chelsea. Dar nu uită de trecutul glorios al clubului. A insistat asupra rolului pe care legendele trebuie să îl aibă în dezvoltarea londonezilor.
“Când am cumpărat clubul, era clar că foștii jucători nu erau implicați. Nici măcar nu erau invitați la meciuri. Este un aspect important. Să ajutăm oamenii care au ajutat clubul în drumul său, să le oferim o șansă de a face parte din familie.
Echipa feminină este o parte importantă din ceea ce înseamnă Chelsea. O avem din al doilea an de când am cumpărat clubul. Nu văd niciun motiv pentru care un club să nu susțină fotbalul feminin și să le ofere oportunitatea pentru succes”, a mai declarat Abramovich.
Pe perioada pandemiei de coronavirus, Londra a fost închisă. De asemenea, fotbalul a fost câteva luni oprit. Dar Chelsea a continuat să își plătească toți angajații cu aceleași sume. Ba chiar au fost păstrate și programele sociale. În ciuda acestor eforturi, Abramovich nu a simțit nevoia să fie zilnic în media.
“A fost clar de la început că ne dorim să ajutăm, ca parte din această comunitate. Și sunt încântat că au fost și foarte mulți dintre fanii noștri care și-au dorit să îi ajute pe cei afectați, prin campaniile inițiate de club
Nu am niciun fel de ambiție ca eu să apar ca imagine publică. Trebuie să vorbească echipa, antrenorul, conducerea clubului. Comentariile mele, din exterior, nu ar fi benefice”, a fost explicația lui Roman Abramovich.
Există totuși un capitol la care Roman Abramovich s-a expus la critici. Numărul mare de antrenori pe care i-a schimbat la echipă. În mai puțin de 18 ani cu el ca patron, Chelsea a ajuns la 15 antrenori. Aspect pe care presa din Anglia l-a semnalat în mai multe rânduri.
“Cultura echipei se bazează pe performanță. Nu avem o problemă să facem schimbările care sunt necesare, la momentul la care sunt necesare, pentru a obține performanțe pe termen lung. Cei care lucrează la Chelsea trebuie să înțeleagă obiectivele clubului. Atât pe teren, cât și pentru comunitate”, a fost explicația pe care a dat-o magnatul rus.