Sport

Noi sancțiuni pentru Roman Abramovich în Marea Britanie! Cum va fi afectată Chelsea

Lovitură sub centură pentru Roman Abramovich (55 de ani)! Miliardarul, care este patron la Chelsea, a primit interzis în Marea Britanie, după ce a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina.
10.03.2022 | 11:55
Noi sanctiuni pentru Roman Abramovich in Marea Britanie Cum va fi afectata Chelsea
Roman Abramovici și Vladimir Putin. FOTO: Twitter Dami’ Adenuga
ADVERTISEMENT
10-03-2022
09:56

Abramovich are interdicție la tranzacții în Marea Britanie

Situația clubului Chelsea Londra devinte tot mai ambiguă, după ce autoritățile din Marea Britanie au decis să aplice noi sancțiuni oligarhilor ruși, printre care și lui Roman Abramovich, din cauza războiului din Ucraina.

”Abramovich va avea activele înghețate în urma acestei decizii și, de asemenea, se va confrunta cu o interdicție a tranzacțiilor cu persoane fizice și companii din Marea Britanie.

Prin urmare, el nu va putea profita de pe urma vânzării clubului de Chelsea. Abramovich a primit și o interdicție de călătorie care îi va interzice să intre în Marea Britanie”, anunță Sky Sports.

Alte nume importante care au fost sancționate de britanici sunt Oleg Deripaska, care deține participații la En+ Group, Igor Sechin, director executiv al Rosneft, Andrey Kostin, președintele băncii VTB, Alexei Miller, CEO al companiei energetice Gazprom, Nikolai Tokarev, președintele companiei de stat ruse de conducte Transneft, și Dmitri Lebedev, președintele Consiliului de Administrație al Băncii Rossiya.

Guvernul britanic a sancționat peste 200 de persoane și entități care au legătură cu regimul de la Moscova. Secretarul pentru Cultură, Nadine Dorries, a recunoscut că decizia va avea un impact asupra clubului Chelsea, dar a spus că o licență specială îi va permite să își continue activitatea.

”Sancțiunile de astăzi au, evident, un impact direct asupra clubului Chlesea și fanilor săi. Am muncit din greu pentru a ne asigura că clubul și întrecerea internă nu sunt afectate inutil de aceste sancțiuni importante.

Pentru a ne asigura că clubul poate continua să joace și să funcționeze, eliberăm o licență specialăcare va fi revizuită constant și care va permite îndeplinirea programelor, personalului să fie plătit și deținătorilor de bilete existenți să participe la meciuri, în timp ce, în mod esențial, îl privăm pe Abramovich de a beneficia de proprietatea sa asupra clubului.

Știu că acest lucru aduce o oarecare incertitudine, dar guvernul va colabora cu liga și cluburile pentru ca fotbalul să fie jucat, asigurându-se în același timp că sancțiunile vor avea efectele scontate. Cluburile de fotbal sunt bunuri culturale și fundamentul comunităților noastre. Ne angajăm să le protejăm”, a scris Nadine Dorries pe contul de Twitter.

26-02-2022
20:13

Roman Abramovich renunță la conducerea clubului Chelsea

Proprietarul lui Chelsea Londra, Roman Abramovici, a anunțat că predă administrația clubului administratorilor fundației sale caritabile, după ce i-a fost interzis accesul în Marea Britanie ca urmare a relațiilor apropiate pe care le are cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Miliardarul rus nu va mai fi implicat în problemele de zi cu zi ale clubului, iar puterile de luare a deciziilor strategice pe termen lung vor fi predate Fundației Chelsea.

”În timpul celor aproape 20 de ani de când mă aflu în conducerea clubului Chelsea, mi-am văzut rolul ca al unui tutore pentru club, al cărui job este de a asigura obținerea unor succese cât mai mari și a construi pentru viitor, în timp ce are și un rol pozitiv în comunitate.

Am luat mereu decizii pentru interesul clubului și păstrez aceste valori. De aceea, astăzi, acord controlul asupra clubului persoanelor de încredere din Fundația caritabilă Chelsea. Cred că Fundația este, în aceste momente, în cea mai bună poziție pentru a avea grijă de club, jucători, staff și fani”, se arată într-un comunicat al lui Abramovici.

24-02-2022
19:27

Patronului lui Chelsea ar putea să-i fie înghețate și confiscate bunurile

Roman Abramovici, patronul echipei engleze Chelsea, nu mai are voie să intre în Marea Britanie, dar afacerile lui, în special finanțarea clubului londonez, nu vor fi afectate pe termen scurt.

Proprietarul lui Chelsea și unul dintre sponsorii lui Everton, Alisher Usmanov, au fost numiți de deputatul britanic Layla Moran printre cei 35 de ruși cu afaceri în Marea Britanie cărora să le fie înghețate și confiscate bunurile.

Conform The Sun, chiar dacă acest lucru se va întâmpla, este puțin probabil să existe vreun impact asupra lui Chelsea, cel puțin pe termen scurt.

Experții juridici cred că Guvernul ar fi de acord cu o „despărțire” oficială a lui Chelsea de Abramovici, pentru a evita un impact dur asupra unui club care are sute de angajați.

Asta ar însemna, potrivit publicației engleze, că Chelsea ar putea continua ca afacere, inclusiv primind bani de difuzare viitoare de la Premier League și UEFA – și plătind salarii personalului.

Altfel, lucrurile ar putea deveni complicate, deoarece ar fi ilegal ca oricine să ofere vreun beneficiu „direct sau indirect” persoanelor sancționate sau companiilor acestora.

Roman Abramovici a investit peste 1,5 miliarde de lire sterline în club (circa 1,8 miliarde de euro), de când a preluat Chelsea, în 2003, câștigând, printre altele, cinci titluri în Premiere League și de două ori Liga Campionilor (2012 și 2021).

Roman Abramovich este afectat din plin de războiul ruso-ucrainean. Boss-ul campioanei Europei, Chelsea, a primit interdicție în Marea Britanie, Regat în care nu mai are voie să stabilească vreodată definitiv.

Miliardarul rus este un apropiat al președintelui Vladimir Putin (69 de ani), cu care are, se spune, o relație extrem de strânsă, de tip „tată-fiu”. În ultimele luni, Abramovich nu a mai fost văzut la sediul lui Chelsea, soarta clubului rămânând în mâinile directorului Marina Granovskaia.

ADVERTISEMENT

Roman Abramovich are interzis în Marea Britanie, după ce Rusia a atacat Ucraina

Cotidianul The Sun, citat de dailymail.co.uk, anunță că e foarte puțin probabil ca Roman Abramovich să mai poată locui vreodată în Marea Britanie. Aceeași sursă susține că oficialii din Ministerul de Externe au primit instrucțiuni clare pentru a se asigura că patronul „albaștrilor” nu se va mai putea stabili în Regatul Unit.

Roman Abramovich este propietarul unei vile de lux, care este situată în Kensington, Londra, și care valorează nu mai puțin de 150 de milioane de euro. Patronul campioanei Europei nu este singurul oligarh rus pus pe lista neagră a britanicilor.

ADVERTISEMENT

Ghenadi Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg sunt alți trei apropiați ai lui Putin. Cu toții au conexiuni puternice cu sportul și au primit au primit interdicție de călătorie, după ce premierul Boris Johnson a anunțat că că activele deținute de aceștia în UK și cinci bănci rusești vor fi înghețate.

Marți, 22 februarie, același Boris Johnson a corectat o declarație dată de Camera Comunelor, care susținea că Roman Abramovich a fost sancționat oficial de Guvernul britanic. Premierul a afirmat că rusul „nu a făcut obiectul unor măsuri specifice”.

ADVERTISEMENT

Miliardarul rus a mai primit o dată interdicție să intre în Anglia

În ceea ce privește Direcția de Securitate și Luptă împotriva Terorismului, aceasta susține că Roman Abramovich nu este implicat în acte de terorism sau în crimă organizată. Omul de afaceri nu este însă la prima restricție de acest gen.

În 2018, Abramovich și-a luat cetățenia israeliană pentru a putea intra în Regatul Unit pentru o perioadă de maxim șase luni. În octombrie 2021, patronul lui Chelsea s-a folosit de pașaportul israelian pentru a ajunge în capitala Angliei.

ADVERTISEMENT

Sursele jurnaliștilor de la The Sun susțin că Roman Abramovich are nevoie de o viză permanentă dacă vrea să fie rezident în Marea Britanie. Oficialii englezi afirmă însă că „Orice încercare va fi aproape sigur respinsă”.

Unde locuia Abramovich

Locul de reședință al patronului de la Chelsea este oficial în Jersey, o insulă din Canalul Mânecii, dintre Regatul Unit și Franța, care aparține de Marea Britanie.

Sunday Times estimează averea lui Roman Abramovich la 9,3 miliarde de lire sterline, adică aproximativ 10,6 miliarde de euro.

  • 140 de milioane de euro a plătit Roman Abramovich pentru a o cumpăra pe Chelsea, în 2003
ADVERTISEMENT