Sport

Roman Abramovici a revenit pe Stamford Bridge după mai bine de trei ani. Cum a reușit rusul să dribleze problemele cu viza

Roman Abramovici a fost duminică pe Stamford Bridge, pentru prima dată din primăvara lui 2018. Nu pentru Chelsea, ci pentru a-l primi pe președintele Israelului, Isaac Herzog, parte a unei campanii anti-semitism.
22.11.2021 | 11:39
Roman Abramovici a revenit pe Stamford Bridge dupa mai bine de trei ani Cum a reusit rusul sa dribleze problemele cu viza
ADVERTISEMENT

Omul de afaceri rus Roman Abramovici, proprietarul campioanei Europei, Chelsea, a fost duminică pe Stamford Bridge. Este pentru prima dată după mai bine trei ani când se întâmplă acest lucru.

Dar nu a fost pentru un meci al echipei sale, ci într-o acțiune legată de campania anti-semitism promovată de gruparea care este lider în Premier League. La evenimentul restrâns, la care au participat circa 50 de persoane, inivitat de onoare a fost președintele Israelului, Isaac Herzog. Întâlnirea face parte din campania ”Chelsea Say No to Anti-Semitism”.

ADVERTISEMENT

Roman Abramovici a revenit pe “Stamford Bridge”, dar nu la un meci al lui Chelsea

Abramovici și-a petrecut dimineața vizitând Imperial War Museum din Londra. Acolo unde au fost inaugurate Galeriile Holocaustului, pe care le-a finanțat cu donații. După care a urmat evenimentul la care a participat și președintele Israelului. Unul la care invitat a fost și Ben Helfgott, supraviețuitor al Holocaustului.

Helfgott, care împlinește astăzi 92 de ani, a participat pentru Marea Britanie la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956. El a concurat în întrecerile de haltere.

ADVERTISEMENT

”Cultura și politica sportului scot uneori la iveală ceea ce este mai rău în umanitate. Așa cum am văzut, din păcate, repetându-se iar și iar de-a lungul timpului. 

Cu incidente antisemite, rasiste și violente în interiorul și în afara stadioanelor. Sau refuzul sportivilor de a concura împotriva adversarilor israelieni, sau să le strângă mâna acestora”, a spus președintele Isaac Herzog. Care a lăudat sprijinul pe care Chelsea îl oferă prin campania sa.

ADVERTISEMENT

Cum Chelsea a jucat în deplasare (3-0 cu Leicester), Abramovici nu a putut profita de prezența pe Stamford Bridge pentru a-și vedea echipa la lucru. De altfel, din primăvara lui 2018, moment în care nu i s-a mai prelungit viza de antreprenor, el a asistat la jocuri ale londonezilor doar în deplasare.

A asistat între altele, la Baku, în 2019, la finala câștigată de echipa sa în UEFA Europa League. Dar și la finala UEFA Champions League din primăvară, desfășurată la Porto.

ADVERTISEMENT

A intrat în Marea Britanie cu pașaport israelian

Cu dublă cetățenie, rusă și israeliană, Roman Abramovici a intrat în Marea Britanie cu pașaport israelian. Cetățenii acestui stat neavând nevoie de viză. Reamintim, motivul pentru care Abramovici nu mai locuiește la Londra și nu a mai intrat în Anglia este scandalul legat de vize din primăvara lui 2018.

Atunci, Marea Britanie s-a angajat să revizuiască vizele pe termen lung ale oligarhilor ruși care beneficiau de vize de antreprenori. O decizie inclusă între măsurile luate împotriva Rusiei după ce fostul spion rus Serghei Skripal și fiica sa, aflați în orașul englez Salisbury, au fost otrăviți.

Aproape 700 de ruși au venit în Marea Britanie între 2008 și 2015 cu astfel de vize. Procesul de verificare și reacordare de vize a fost unul îndelungat, iar Roman Abramovici a decis să nu mai aplice pentru prelungirea dreptului de ședere în Marea Britanie.

Rămâne pentru meciul cu Juve?

Revenind la prezent, Abramovici va mai rămâne în Marea Britanie, pentru a-și vizita rudele. Astfel că, dacă nu a putut vedea partida de campionat, ar putea asista, marți, la meciul cu Juventus, din grupele Ligii Campionilor. Prezența sa nu a fost confirmată încă.

Însă, dacă va dori să asiste la meci, este greu de crezut că nu o va face. Marea Britanie își va dori un scandal diplomatic, ținând cont de faptul că Abramovici a sosit în Anglia simultan cu vizita oficială a președintelui Israelului. Iar acesta a sosit încă de duminică în Anglia, pentru evenimentul de pe Stamford Bridge, iar astăzi și mâine urmează să aibă întrevederi cu Prințul Charles și premierul britanic Boris Johnson.

ADVERTISEMENT
Tags: