News

Exclusiv. Cine este românul condamnat pentru spionaj în favoarea Ucrainei. Floricel Achim a vândut secrete militare

Floricel Achim a fost condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare pentru că a vândut secrete militare către ucraineni, prin intermediul unui cetățean bulgar, Zikolov Marinov.
22.03.2022 | 11:50
Exclusiv Cine este romanul condamnat pentru spionaj in favoarea Ucrainei Floricel Achim a vandut secrete militare
Pentru faptul că a vândut secrete militare Ucrainei, Floricel Achim a fost condamnat la 12 ani și 6 luni de închisoare
ADVERTISEMENT

Cazul lui Floricel Achim, un subofițer din Ministerul Apărării, a făcut valuri în anul 2009, atunci când a ieșit la iveală faptul că a vândut secrete militare clasificate către state din afara NATO. Totul s-a realizat prin intermediul unui cetățean bulgar, Zikolov Marinov, fost atașat militar al Ambasadei Bulgariei la București, post pe care l-a ocupat între 1998 și 2000.

Floricel Achim, condamnat pentru spionaj, era plătit lunar de ucraineni

Achim și Marinov se cunoșteau din anii ’90, apoi au reluat legătura la începutul anilor 2000, când Floricel Achim fusese avansat la gradul de plutonier, având funcția de comandant Centru Transmisiuni Speciale în cadrul Regimentului 45 Transmisiuni. În 2006, Achim a ajuns șef Registratură al Centrului de Comunicații și Informatică pe Garnizoană din cadrul Batalionului 45 Comunicații și Informatică.

ADVERTISEMENT

Astfel, Floricel Achim a ajuns să aibă acces la informații clasificate ”secret de stat”. Achim a absolvit un curs de specializare profesională în anul 2008, iar din noua postură a primit acces la informații catalogate ”strict secret”. Ulterior, ancheta a dezvăluit că Achim primea diverse sume de bani de la Marinov pentru informațiile secrete livrate.

În 2008, ucrainenii i-au plătit 5.000 de euro lui Zikolov din care 1.700 au ajuns la Achim. S-a demonstrat că Zikolov încasa 1.000 de dolari lunar de la ofițerii operativi ucraineni cu care era în contact, sumă pe care o împărțea cu Achim. Dosarul a fost deschis de către procurori la sesizarea Serviciului Român de Informații.

ADVERTISEMENT

“Pe fondul relației create între cei doi, în perioada 2002 – 2008, au folosit (dezvoltat) un sistem clandestin, în baza căruia inculpatul Achim Floricel procura din rețelele informatice ale unității militare unde își desfășura activitatea informații secrete de stat sau documente ori date care prin caracterul și importanța lor fac ca fapta să pericliteze siguranța statului român. Inculpatul Achim Floricel le transmitea inculpatului Zikolov Petar Marinov, iar acesta din urmă le înmâna reprezentaților puterii străine Ucraina”, se arăta în rechizitoriul întocmit de DIICOT.

Floricel Achim livra informațiile secrete pe un stick de memorie

La un moment dat, Zikolov a intrat în contact cu doi agenți SRI aflați sub acoperire, care s-au dat drept repezentanți ai unui ONG străin. Zikolov le-a transmis că poate livra informații secrete venite de la o sursă, cerându-le în schimb să-i ofere informații despre summit-ul NATO de la București. Agenții SRI și-au declinat identitatea și l-au determinat pe Zikolov să devină agent dublu.

ADVERTISEMENT

“În perioada 30.06.2008 – 16.02.2009, inculpatul Achim Floricel nu a mai predat inculpatului Zikolov Petar Marinov nici un memory-stick cu informații militare, deoarece din diferite circumstanțe profesionale ce au implicat absența sa de la locul de muncă nu a mai avut prilejul să sustragă astfel de informații.

Cu toate acestea, rezoluția infracțională a inculpatului Achim Floricel a rămas prezentă, așa cum rezultă din discuțiile purtate cu Zikolov Petar Marinov, iar la data de 16.02.2009, cu ocazia întâlnirii celor doi, i-a remis lui Zikolov Petar Marinov un memory-stick marca ”Apacer” conținând documente militare între care și ”Dispoziția pentru Comunicații și Informatică a Diviziei I Infanterie” aflată în vigoare, precum și anexe ale acesteia, înscrisuri clasificate secret de stat nivel „Secret” și ”Secret de Serviciu”, se arată în rechizitoriu.

ADVERTISEMENT

“Imediat după preluarea memory-stickului marca „Apacer”, Zikolov Petăr Marinov a predat acest mediu de stocare ofițerilor Serviciului Român de Informații. Cu prilejul sesizării, memory-stick-ul în cauză a fost transmis DIICOT”, au mai notat anchetatorii. Achim și Marinov au fost trimiși în judecată pe 22 iunie 2009. Achim a fost judecat pentru trădare prin transmitere de secrete, în timp ce Zikolov a fost acuzat de spionaj. În iunie 2010, cei doi au fost condamnați la câte 12 ani și jumătate de închisoare, sentință dată de Curtea de Apel București.

Floricel Achim a fost eliberat condiționat în septembrie 2017

Scandalul a avut efecte imediate la nivel diplomatic. România a declarat persona non grata doi atașați militari ai Ambasadei Ucrainei, aceștia fiind expulzați. Ucraina a expulzat, la rândul său, câțiva diplomați români. Ministrul de Externe al Ucrainei a fost demis de Parlament în urma acestui incident, iar Traian Băsescu, președintele României din acea perioadă, și-a amânat vizita pe care urma să o efectueze în Ucraina.

Floricel Achim a fost eliberat condiționat din penitenciar în septembrie 2017, în timp ce Zikolov a fost eliberat condiționat la câteva luni după Achim, în ianuarie 2018. În luarea acestei decizii s-a luat în calcul și perioada în care cei doi au fost arestați preventiv, adică din februarie 2009. După eliberare, Achim și-a căutat un serviciu, fiind activ pe site-urile specializate în căutarea unui loc de muncă.

Pe un astfel de site, consultat de FANATIK, Floricel Achim și-a postat CV-ul. El a notat că a lucrat în perioada noiembrie 1990 – februarie 2009, adică 18 ani și 4 luni, în cadrul Ministerului Apărării Naționale. La funcția pe care a ocupat-o, Achim nu a dat detalii, scriind doar ”fost militar”. În dreptul studiilor, Floricel Achim a scris că și-a luat licența în contabilitate și finanțe la AISTEDA București, o fundație universitară.

Conform FANATIK, Floricel Achim și-a găsit repede serviciu, la aproape jumătate de an de la eliberarea din închisoare. Achim s-a angajat, în martie 2018, ca ”senior economist”, la o companie ce activează în domeniul construcțiilor, specializată în lucrări de impermeabilizare, hidroizolaţii, injecţii betoane, izolaţii betoane, termoizolare, termoizolaţii, izolaţii termice și izolaţii hidrofuge. Floricel Achim lucrează și azi pentru această companie, având deja o vechime de 4 ani la locul de muncă la care s-a angajat după eliberare.

ADVERTISEMENT