Un român a fost arestat de autoritățile din Marea Britanie după ce a furat produse de zeci de mii de euro dintr-un lanț de magazine. Nu era prima oară când făcea asta, iar polițiștii l-au prins când se pregătea de un nou furt.
Un tânăr român de 25 de ani a fost condamnat la patru ani de închisoare în Marea Britanie, după ce a furat produse în valoare de peste 60.000 de lire sterline din magazinele Boots. Polițiștii l-au prins chiar în momentul în care s-a întors pentru o nouă spargere.
Autoritățile l-au prins în flagrant pe Alexandru-Iulian Dima, în Pontypridd, Ţara Galilor. Tânărul face parte, de fapt, dintr-o rețea de infractori care acționa la nivel național, conform dailymail.uk.
Polițiștii au aflat că tânărul se va întoarce în Marea Britanie pentru o nouă spargere. Iar după ce a fost arestat, acesta a primit pedeapsa de patru ani de închisoare, la Cardiff Crown Court, în august.
Românul a fost arestat de agenții Operațiunii Opal, unitatea națională de informații a poliției britanice specializată în combaterea crimei organizate de tip achizitiv. Înainte, organizația s-a ocupat pe t pe jaf „cu prejudicii mari și transfrontaliere”, efracție, infracțiuni privind vehiculele, tâlhărie, infracțiuni legate de patrimoniu și proprietate culturală, dar nu și pe furtul din magazine.
Alexandru-Iulian Dima nu este singurul român prins la furat în Marea Britanie. De fapt, după multiple arestări ale românilor pentru furturi din magazine, un număr mare de hoți au fost deportați în țara de origine.
Conform sursei menționate anterior, la nivelul întregii Marii Britanii a identificat peste 20 de grupări și 200 de criminali care alimentează această epidemie. Grupările de infractori, multe dintre ele fiind de origine est-europeană, sunt responsabile pentru furturi în valoare de milioane de lire sterline anual.
De asemenea, sunt suspectate de trafic de persoane și de exploatarea unor indivizi vulnerabili. Operațiunea Opal a identificat și 61 de vehicule folosite de bande pentru a transporta hoții și bunurile furate prin țară.
Șefii poliției sunt de părere că Operațiunea Opal reușește, în sfârșit, să schimbe cursul în lupta împotriva furturilor din magazine, un fenomen care costă comercianții 1,8 miliarde de lire sterline anual.
O sursă a declarat că detectivii au descoperit modul în care bandele sunt implicate în traficul de persoane, aducând indivizi în Marea Britanie pentru a fura din magazine. În cadrul unui acord încheiat între șefii poliției și mari companii de retail, precum Tesco, Morrisons și John Lewis, înregistrările CCTV din magazinele lor și imaginile capturate de camerele de corp ale agenților de securitate sunt trimise echipei Opal pentru analiză.