News

Roman Polanski a încheiat producția filmului J’accuse! Thrillerul de spionaj va fi lansat la finalul anului

14.05.2019 | 09:39
Roman Polanski a incheiat productia filmului Jaccuse Thrillerul de spionaj va fi lansat la finalul anului
ADVERTISEMENT

Celebrul cineast Roman Polanski a anunțat că a încheiat producția filmului J’accuse! Thrillerul de spionaj este bazat pe romanul omonim al lui Robert Harris și îi are în distribuție pe Jean Dujardin, Mathieu Amalric, Emmanuelle Seigner şi Louis Garrel, noua stea a cinematografiei franceze. De remarcat că scenariul filmului a fost conceput de scriitorul britanic Robert Harris, care a mai lucrat cu Polanski pentru „The Ghost Writer” (2010).

Roman Polanski a încheiat producția filmului J’accuse!

„J’accuse” îl propune în rol principal pe actorul francez Jean Dujardin, premiat cu Oscar pentru rolul din „The Artist”, film realizat în 2012. Acesta interpretează rolul ofiţerului de contraspionaj Georges Picquart care a dovedit că evreul Alfred Dreyfus, căpitan, a fost acuzat pe nedrept de spionaj pentru Germania. Cazul a divizat Franţa timp de mai mult de un deceniu, începând cu 1894. Întregul scandal a plecat de la scrisoarea publicată de Emile Zola în 1898 și care avea același titlu: „J’accuse”

ADVERTISEMENT

Numele grele care au lucrat acum pentru film continuă şi cu producătorul Alain Goldman, cel care are în „cv” impresionantul „La Vie en Rose”. Lungmetrajul, cu un buget de 25,5 milioane de euro, a fost filmat în Franţa şi va fi lansat la finalul acestui an. Născut pe 18 august 1933, Roman Polanski este unul dintre cei mai apreciaţi regizori, cineaşti şi scenarişti din lume. Este autorul filmului „Cuţitul în apă”, primul lungmetraj polonez nominalizat la Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”.

Roman Polanski a încheiat producția filmului J'accuse! Polanski
Roman Polanski prezintă un trofeu câştigat la Orly. Sursă foto – Hepta

Cine este Roman Polanski?

Polanski a mai realizat şi alte pelicule de referinţă pentru industria cinematografică, precum „Repulsie”, „Fundătura”, „Copilul lui Rosemary”, „Cartierul chinezesc”, „Pianistul” şi „Venus înveşmântată în blănuri”. Polanski a primit nu mai puţin de cinci nominalizări la Oscar, trofeu pe care a şi reuşit să-l câştige o dată pentru „Pianistul”,  şi a mai fost recompensat cu trei premii BAFTA, un Glob de Aur, opt premii César şi trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.

ADVERTISEMENT

În jurul filmului şi mai ales al lui Polanski nu este însă linişte. Polanski a petrecut patru decenii fugind de justiţia americană, după ce a recunoscut o agresiunea sexuală comisă în 1977. În mai 2018, Academia Americană de Film l-a exclus pe cineast din rândul membrilor săi, pe fondul mişcării #MeToo. Deşi nu mai este acum membru al Academiei, a putut păstra totuşi trofeul.