News

Român prins pe aeroport cu nisip furat de pe o plajă protejată. Ce pedeapsă riscă bărbatul

În ciuda amenzilor usturătoare, nisipul de pe plajele din Sardinia este furat și vândut pe internet.
04.09.2021 | 15:32
Roman prins pe aeroport cu nisip furat de pe o plaja protejata Ce pedeapsa risca barbatul
Român prins pe aeroport cu nisip furat de pe o plajă protejată. Ce pedeapsă riscă bărbatul Foto: LADBible
ADVERTISEMENT

Un român a fost prins pe un aeroport cu câteva sute de grame de nisip și câteva pietre furate de pe o plajă din Sardinia. Plajele de pe insulă sunt protejate de lege, iar amenzile sunt usturătoare.

Român prins pe aeroport cu nisip furat de pe o plajă protejată

Incidentul nu este unul izolat. Captura record pe același aeroport a fost de peste un kilogram de nisip și peste trei kilograme de pietre de pe plajă, găsite în bagajele unui olandez.

ADVERTISEMENT

În 2019, un cuplu francez care a vizitat Sardinia a fost prins cu 40 de kilograme de nisip în portbagajul SUV-ului. Poliția a descoperit nisipul înghesuit în 14 sticle de plastic luate de pe o plajă din Chia, sudul Sardiniei.

„Acesta a fost cel mai uimitor caz de până acum. Cuplul și-a dorit nisipul pentru a decora acvariul” , a declarat Carlo Lazzari, comandantul grupului de poliție financiară din Olbia.

ADVERTISEMENT

Cei care comit astfel de fapte riscă amenzi între 500 și 3.000 de euro.

Cu toate acestea, autoritățile nu reușesc să oprească acest fenomen. Nisipul ajunge fie în acvariile turiștilor, fie de vânzare pe internet.

Plajele, în pericol să dispară

Autoritățile avertizează că, dacă hoții de nisip nu se opresc, renumitele plaje ale insulei ar putea chiar să dispară. Și chiar dacă nu dispar, devin din ce în ce mai puțin plăcute și, deci, mai puțin populare.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul lunii iulie, un localnic a surprins un cuplu în timp ce umplea o sticlă cu nisip, motiv pentru care a alertat autoritățile.

„Când au sosit polițiștii, cuplul a negat acest lucru și chiar a încercat să ascundă sticla sub un prosop de plajă”, a spus Andrea Abis, care este primarul orașului Cabras, un oraș și o municipalitate care se mândrește cu 20 de mile de coastă, citată de The Guardian.

ADVERTISEMENT

Cuplul a fost amendat pe loc cu 1.000 de euro.

Însă, în fiecare zi, în timpul verii, autoritățile găsesc sticle de nisip în bagajele călătorilor care se îndreaptă spre casă. Pe lângă controale, echipa urmărește, de asemenea, site-uri unde se vinde nisip.

„Există o piață online și cererea este mare pentru nisipul din Sardinia. Majoritatea cumpărătorilor sunt colecționari de nisip”, a precizat Lazzari.

ADVERTISEMENT