News

Roman Protasevici a fost adus la o conferință de presă. “Nimeni nu m-a bătut. Totul este bine”

Jurnalistul Roman Protasevici a fost adus de autoritățile de la Minsk la o conferință de presă.
15.06.2021 | 07:52
Roman Protasevici a fost adus la o conferinta de presa Nimeni nu ma batut Totul este bine
ADVERTISEMENT

Jurnalistul Roman Protasevici a fost scos de autoritățile de la Minsk la o conferință de presă la sediul Ministerului de Afaceri Externe. Acesta a declarat că se simte foarte bine, că nu a fost bătut și nici forțat să colaboreze cu autoritățile.

Pe data de 23 mai, autoritățile din Belarus au deturnat avionul în care se afla jurnalistul și prietena acestuia pentru a putea să-l aresteze, Roman Protasevici fiind un opozant al regimului Lukașenko. Gestul a fost condamnat de mai multe țări din UE, dar și de SUA.

ADVERTISEMENT

Roman Protasevici a fost adus la o conferință de presă

Roman Protasevici a fost adus în fața jurnaliștilor pentru a le transmite că se simte bine și nu a fost bătut în închisoare. Acesta a stat la o masă alături de alte patru persoane, dintre care trei în uniformă.

De asemenea, autoritățile și-au prezentat propria versiune despre deturnarea avionului în care era jurnalistul. Chiar dacă avea mai multe vânătăi, Protasevici a susținut că nu a fost bătut în închisoare. Ba mai mult, a început să laude regimul Lukașenko.

ADVERTISEMENT

“Totul este în regulă cu mine. Nimeni nu m-a bătut, nimeni nu m-a atins. Înțeleg daunele pe care le-am provocat nu numai statului, ci și țării. Acum vreau să fac tot ce îmi stă în putință pentru a remedia această situație.

Nu sunt ostatic. Părinții mei sunt folosiți de politicieni. Părinții mei se pot întoarce în siguranță acasă, a spus Roman Protasevici.

ADVERTISEMENT

Reacții după conferința lui Roman Protasevici

După ce a fost trimis la închisoare în urmă cu aproape o lună, jurnalistul a avut mai multe apariții în care a recunoscut că a complotat împotriva președintelui Alexander Lukașenko. A mai spus că a organizat mai multe revolte.

Cei mai mulți consideră că jurnalistul a fost obligat să facă astfel de declarații după ce a fost cel mai probabil bătut în închisoare. Autoritățile de la Minsk au susținut în repetate rânduri că toate declarațiile lui Protasevici au fost făcute voluntar.

ADVERTISEMENT

“Aceasta nu este o conferință de presă, ci o scenă din Kafka sau Orwell. Indiferent ce spune el, să nu uităm: este un ostatic. Iar regimul îl folosește ca trofeu”, a scris pe Twitter Franak Viacorka, consilierul opozantei Sviatlana Tsikhanouskaya.

În cadrul conferinței oficialii și-au prezentat propria variantă despre deturnarea avionului în care era jurnalistul. Aceștia au spus că au fost informați că la bord ar fi fost o bombă. Organizația Hamas, cea arătată cu degetul de autoritățile de la Minsk a dezmințit imediat spunând că nu are nicio legătură cu incidentul.

Pe 23 mai, avionul în care se afla jurnalistul și iubita acestuia a fost forțat să aterizeze. Roman Protasevici se află de atunci într-un centru de arest. I s-a permis să de întâlnească cu avocatul abia după 10 zile. 

ADVERTISEMENT