News

Roman Protasevici, momente disperate în timpul zborului deturnat în Belarus: ”Nu faceți asta. Mă vor omorî”

Roman Protasevici a trăit clipe de coșmar în zborul Ryanair deturnat în Belarus.
25.05.2021 | 22:58
Roman Protasevici momente disperate in timpul zborului deturnat in Belarus Nu faceti asta Ma vor omori
ADVERTISEMENT

Roman Protasevici s-ar fi rugat de echipajul avionului Ryanair 4978 să nu aterizeze în capitala Belarusului.

Jurnalistul și activistul bielorus reținut duminică la Minsk a transmis membrilor zborului că va fi ucis dacă avionul va ateriza în Belarus, relatează Insider.

ADVERTISEMENT

Duminică, un avion de luptă a fost trimis de autoritățile din Belarus pentru a intercepta zborul Ryanair, citând o amenințare falsă cu bombă. Ofițeri ai poliției din Minsk au urcat la bordul avionului după ce acesta a fost forțat să aterizeze și l-au arestat pe Protasevici.

Roman Protasevici, clipe de disperare în timpul zborului. S-a rugat de echipaj să nu aterizeze

Avionul se afla la „doar câteva minute” de destinația sa din Lituania când pilotul a anunțat că va avea loc o aterizare de urgență la Minsk, conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Pasageri din avion au declarat pentru The Daily Beast că de îndată ce Ryanair a anunțat ocolul spre Minsk, Protasevici a deschis imediat compartimentul de deasupra capului pentru a-și lua dispozitivele electronice, laptopul, telefonul pe care le-a înmânat prietenei sale, Sofia Sapega.

„Un bărbat s-a ridicat în spatele meu și a spus că vrea să discute cu stewardul”, a relatat pentru Politico Raselle, o femeie din Lituania care locuiește în Grecia.

ADVERTISEMENT

Aceasta a povestit că jurnalistul era speriat și că a început să se roage de echipaj. „Nu faceți asta. Mă vor omorî”, ar fi spus acesta, precizând că este un refugiat.

„Nu zbiera dar era foarte clar că se teme foarte tare”, a relatat Edvinas Disma pentru AFP.

Unii din pasageri și-au dat rapid seama că amenințarea cu bombă a fost falsă

„Când am aterizat oamenii stăteau în avion degeaba. Nu ne-au lăsat afară timp de jumătate de oră. Dacă era o bombă la bord de ce nu ne-ar fi dat drumul?”, a relatat unul dintre pasageri, Saulius Danauskas, pentru site-ul de știri Delfi.

ADVERTISEMENT

Bagajele lui Protasevici au fost verificate de două ori înainte ca un ofițer de securitate să îl conducă la terminal unde a fost arestat, au declarat alți pasageri pentru The New York Times.

„Roman a fost cu noi când am ajuns și apoi i-au luat pe el și pe prietena sa”, a declarat Raselle pentru Politico. „Totul a fost foarte discret. A fost foarte calm, nu a urlat, i-a urmat, acceptându-și oarecum soarta”, a scris NYT citând surse din rândul pasagerilor.

ADVERTISEMENT