News

Un român repatriat din Maroc are Covid. Ministerul Sănătății: ”Primele indicii sugerează tulpina Delta”

Unul dintre pasagerii români repatriați joi seară din Maroc a fost depistat pozitiv cu coronavirus, anunță Ministerul Sănătății. Din primele indicii, ar fi vorba despre tulpina Delta.
03.12.2021 | 18:35
Un roman repatriat din Maroc are Covid Ministerul Sanatatii Primele indicii sugereaza tulpina Delta
ADVERTISEMENT

Persoana se află acum în izolare la domiciliu, iar DSP a demarat o anchetă epidemiologică, mai informează reprezentanții Ministerului Sănătății.

Proba recoltată și care indică faptul că ar fi vorba despre contaminarea variantei Delta a fost trimisă pentru secvențiere, astfel încât să se stabilească cu precizie tulpina Covid.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății: ”Primele indicii sugerează că ar putea fi vorba despre tulpina Delta”

În total, s-au efectuat 115 testări pentru românii sosiți din Maroc, iar până acum, doar o singură persoană a fost găsită pozitivă.

”Rezultatul uneia dintre probele recoltate de la pasagerii repatriați seara trecută din Maroc este pozitiv la infecția cu virusul SARS-COV-2, iar primele indicii sugerează că ar putea fi vorba despre tulpina Delta.

ADVERTISEMENT

Persoana depistată pozitiv este izolată la domiciliu, iar direcția de sănătate publică va demara ancheta epidemiologică. Proba pozitivă a fost trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului.

Menționăm că, au fost prelucrate 115 probe de la toți pasagerii cursei, 114 dintre acestea fiind negative.

ADVERTISEMENT

Vă vom ține la curent cu evoluția situației pe măsură ce vor apărea informații de interes”, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Peste 100 de români au fost repatriați din Maroc de teama Omicron

În contextul apariției și răspândirii tulpinii sud-africane, Omicron, joi seară 122 de români, împreună cu alți 62 cetățeni europeni au fost repatriați din Maroc cu o aeronavă TAROM.

ADVERTISEMENT

La momentul sosirii niciunul dintre pasageri nu a avut simptome Covid. Cu toate acestea li s-au recoltat probe și li s-a recomandat să stea în izolare până ce vor primi un rezultat. Repatrierea a avut loc la solicitarea celor peste 100 de români în acest sens.

”Pentru îndeplinirea procedurilor și formalităților necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Rabat și Consulatul Onorific al României la Marrakesh, a menținut legătura permanent atât cu cetățenii români.

I-a informat constant cu privire la etapele operațiunii de repatriere, cât și cu autoritățile marocane, pentru a facilita coordonarea și stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.

De asemenea, misiunea diplomatică a României la Rabat a fost în dialog permanent cu Delegația UE în Maroc și cu misiunile diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Maroc și a transmis disponibilitatea autorităților române de a sprijini transportul spre Europa și pentru alți cetățeni europeni blocați temporar, la rândul lor, în această țară, preluând și procesând solicitările acestora”, a transmis MAE, joi, într-un comunicat.

ADVERTISEMENT