News

Exclusiv. Diplomatul român reținut la Moscova pentru spionaj, avansat ”în grad” de statul român și trimis la Doha. MAE: ”Acuzațiile autorităților ruse nu au fost confirmate”

Un diplomat român, acuzat de spionaj la Moscova și declarat ”persona non grata” în Rusia, în 2010, a fost ”recuperat” de Ministerul Afacerilor Externe din România și trimis în Qatar.
23.03.2022 | 12:21
Exclusiv Diplomatul roman retinut la Moscova pentru spionaj avansat in grad de statul roman si trimis la Doha MAE Acuzatiile autoritatilor ruse nu au fost confirmate
Gabriel Grecu, diplomatul declarat ”persona non grata” în Rusia, lucreaza în prezent la Ambasada României din Qatar / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Un înalt diplomat român, reținut în 2010 de FSB, pe vremea când lucra la Ambasada României din Rusia, a fost trimis de Ministerul Afacerilor Externe din România la Doha. Gabriel Grecu a fost acuzat oficial de spionaj și a fost extrădat de urgență în România, el beneficiind de imunitate diplomatică. MAE a confirmat, pentru FANATIK faptul că diplomatul român reținut în Rusia se află, în prezent, în misiune diplomatică permanentă la Ambasada României din Qatar, după ce ”acuzațiile aduse de către autoritățile ruse nu au fost confirmate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe din România”.

Diplomatul Gabriel Grecu, reținut la Moscova în 2010 de serviciile secrete rusești, după un presupus flagrant

În 2010, Gabriel Grecu era secretar al departamentului politic din Ambasada României, când a fost acuzat că a ”încercat să obțină de la un cetățean al Federației Ruse informații secrete cu caracter militar”, așa cum arăta centrul de relații cu societatea al FSB (serviciul secret al Federației Ruse), citat de agenția Ria Novosti.

ADVERTISEMENT

Tot atunci au ”scăpat” pe internet fragmente din înregistrarea video de filaj având ca sursă FSB. Materialul cuprindea momentul urmăririi ”subiectului” din mașină, organizarea flagrantului și luarea cu forța a diplomatului, precum și aspecte din timpul interogatoriului.

Gabriel Grecu a fost dus la unul din sediile FSB, din strada Kuzentsky Most, nr. 22, iar în imagini se poate vedea cum două persoane, cel mai probabil angajați ai Ambasadei României la Moscova, intră în camera de interogatoriu. Grecu li se adresează în limba română: ”Am fost la magazin, mi-au luat actele, am fost băgat cu forța într-o mașină și adus aici”.

ADVERTISEMENT

Angajatul ambasadei române, acuzat că încerca să facă rost de documente legate de dislocarea militarilor ruși în Transnistria

În continuare, cei doi reprezentanți ai ambasadei sunt îndemnați de un ofițer FSB să se uite pe un laptop, pe ecranul căruia este deschis un document cu mențiunea ”Secret” și numele generalului de armată Vladimir Iurevich Bakyn, fost comandant al districtului în perioada 2005-2009. Ofițerul FSB spune că respectivul document a fost găsit pe un card de memorie aflat asupra diplomatului. ”Hai, să terminăm și să mergem acasă mai repede”, spune angajatul ambasadei. Grecu iese din clădire, urmat de colegii lui.

Conform publicației ruse Lenta. Gabriel Grecu era interesat de dislocarea militarilor ruși în Transnistria.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat, în 2010, reținerea diplomatului și tratamentul ”complet neadecvat” care încalcă prevederile Convenției de la Veneția.

Astăzi, Gabriel Grecu este ministru plenipotențiar al României la Ambasada României din Qatar

12 ani mai târziu, Gabriel Grecu poate fi găsit tot în structurile Ministerului Afacerilor Externe, într-o poziție chiar mai bună decât cea pe care o ocupa la Moscova. FANATIK a aflat că diplomatul român lucrează la Ambasada României din Qatar, acolo unde este însărcinat cu afaceri, șef al secției consulare, cu rang de ministru plenipotențiar. Conform statutului său, Grecu are puteri depline conferite de statul român și reprezintă poziția României în tratativele cu alte guverne.

ADVERTISEMENT

Grecu se află la Doha de câțiva ani, după ce, anterior, fusese retras pentru o perioadă din activitatea diplomatică, de către MAE. Cu toate că activează de ceva vreme la Doha, Grecu nu pare un împătimit al aparițiilor publice, dovadă și faptul că nu apare în imagini pe contul de Facebook al instituției. În schimb, diplomatul apare într-o imagine pe contul Ambasadei Republicii Moldova în statul Qatar, alături de ambasadorul Victor Țvircun, în timpul unei întâlniri în care s-au discutat ”probleme ale politicii externe” și posibilitatea extinderii colaborării între cele două misiuni diplomatice. Imaginea este realizată în septembrie 2021.

Ce spune MAE despre numirea lui Gabriel Grecu în funcția de ministru plenipotențiar

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că atașatul economic de la Doha este una și aceeași persoană cu diplomatul expulzat din Rusia, ca răspuns al unei solicitări venite din partea FANATIK.

”Domnul Gabriel Grecu, ministru plenipotențiar, aflat în prezent în misiune permanentă în cadrul Ambasadei României la Doha, a fost declarat persona non grata de către autoritățile din Federația Rusă, în anul 2010, în perioada în care se afla în misiune permanentă la Ambasada României la Moscova.

După evenimentul din anul 2010 de la Moscova și până la data trimiterii în misiune permanentă în străinătate în cadrul Ambasadei României la Doha, domnul Gabriel Grecu nu a mai desfășurat activități în cadrul Ministerului Afacerilor Externe”, se arată în răspunsul oferit de MAE pentru FANATIK.

MAE: ”Acuzațiile aduse domnului Gabriel Grecu, rezultatul relațiilor tensionate cu Federația Rusă”

Conform informațiilor oferite de diplomația românească, acuzațiile aduse de autoritățile ruse oficialului român nu au fost confirmate.

”Acuzațiile aduse domnului Gabriel Grecu de către autoritățile ruse în anul 2010 nu au fost confirmate la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, fiind cel mai probabil rezultatul relațiilor tensionate din momentul respectiv dintre Federația Rusă și România”, mai arată MAE.

Și România a trimis acasă un diplomat rus, ca urmare a scandalului de spionaj din 2010

Ministerul Afacerilor Externe a recunoscut, în răspunsul dat pentru FANATIK faptul că România a expulzat, la rândul ei, un oficial al Ambasadei Federației Ruse la București, ca răspuns la reținerea lui Gabriel Grecu din 2010.

”Ulterior declarării domnului Gabriel Grecu ca persona non grata, la nivelul Ministerului Afacerilor Externe au fost întreprinse demersuri în vederea repatrierii sale în România, în termenul precizat de către autoritățile ruse.

În răspuns la decizia părții ruse de atunci, Ministerul român al Afacerilor Externe a transmis decizia autorităţilor române privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitându-se, totodată, părăsirea de către acesta a teritoriului României”, mai arată MAE.

Diplomatul rus se numește Anatoly Akopov, fost secretar I în cadrul ambasadei Federației Ruse la București. Măsura a venit la câteva zile distanță după aducerea în țară a lui Gabriel Grecu.

ADVERTISEMENT
Tags: