Aproape incredibil, dar cât se poate de adevărat! România se laudă cu sute de milioane de euro de la PNRR, guvernanții vorbesc despre investiții, infrastructură și creionează un viitor mai ceva ca-n filmele science fiction, dar uită realitățile din teren.
Și nu de puține ori acestea s-au dovedit a fi cât se poate de dure. Astfel, potrivit ultimului raport de țară, în anul 2020, populația conectată la sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13.936.918 persoane, reprezentând 72,4% din populația rezidentă a României.
Culmea, statul vorbește despre o victorie și anunță că 208.774 de persoane au fost racordate în plus față de situația din 2019. Creșterea ar fi fost determinată de racordarea populației la rețelele de alimentare cu apă nou construite.
Un singur lucru nu este amintit, și anume, faptul că România avea peste 19 milioane de locuitori la finale anului 2020, ceea ce înseamnă că mai bine de cinci milioane de oameni nu înțeleg încă banalul concept de alimentare cu apă.
Mai mult decât atât, cifrele pot să inducă și în eroare, având în vedere că, dacă raportăm cifra la populația rezidentă din luna decembrie a anului 2020 constatăm un procent chiar mai mic, ceea ce înseamnă că nu toată populația din localitățile care dispun de rețea de apă este și conectată la sistem.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, în anul 2020, ponderea cea mai mare a populației conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (87,5%), urmată de regiunea Sud-Est (85,3%).
La polul opus, gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est (52,1%), urmată de regiunea Sud-Vest Oltenia (61,1%).
Ca să mascheze puțin situația, guvernanții n-au raportat o situație exactă a ceea ce se petrece în mediul rural, ci au transmis un raport al numărului total de locuitori, fiind incluși aici și cei din urban, oameni racordați în mare măsură la sistemul de alimentare cu apă.
Deocamdată, România nu cunoaște în ce măsură dispun satele de apă, mai ales că multe dintre ele sunt și dispersate, ceea ce face mult mai dificilă racordarea. De asemenea, așezările mici și cătunele de deal și munte reprezintă o provocare pentru autorități, multe dintre ele fiind lipsite de apă.
Două județe din Moldova ies în evidență din acest punct de vedere. Astfel, Botoșani abia atinge 38,55 din total, în timp ce Suceava are 39,1. Situația e la fel de dramatică și în Vaslui unde cu greu s-a sărit de 40% procent total al alimentării cu apă.
Coborâm pe hartă și observăm dezastrul din județul condus ani de zile de Liviu Dragnea. Teleorman abia are 37% din gospodării racordate la apă. Campioane din acest punct de vedere sunt județele Brașov, Timiș, Buzău, Brăila și Constanța, toate cu peste 80%.
E și mai dezastru dacă ne raportăm la canalizare. Astfel, în 2020 un număr de 10.794.270 locuitori aveau locuințele conectate la sistemele de canalizare, aceștia reprezentând 56,0% din populația rezidentă a României, cu 279.346 persoane mai mult decât în anul 2019. FANATIK a scris AICI despre numărul românilor nevoiți să-și facă încă nevoile în curte.
În ceea ce privește epurarea apelor uzate, populația conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu stații de epurare a fost de 10.540.388 persoane, reprezentând 54,7% din populația rezidentă a țării, cu 276.086 persoane mai mult decât în anul 2019.
La nivelul regiunilor de dezvoltare, ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (88,5%), urmată de regiunea Centru (68,5%) și Vest (63,0%). Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (38,8%), Sud Muntenia (39,1%) și Sud-Vest Oltenia (43,1%)
Și aici Teleormanul este la ani lumină de restul țării, având un grad înfiorător realizat de numai 27,1. Nici Giurgiu nu strălucește la canalizare, 27,3%, în condițiile în care aproape este și Călărașiul cu 29,1%.
De altfel, până și județele care au reușit să rezolve în mare parte alimentarea cu apă au probleme serioase la canalizare. Se întâmplă acest lucru în Arad, Timiș sau Bihor.
Concret, doar 36,35% dintre comunele României dispuneau anul trecut de rețea de canalizare, în ciuda faptului că România și-a luat angajamentul, ca semnatară a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă să ajungă la 90% în ceea ce privește conectarea gospodăriilor populației la rețeaua de apă potabilă și canalizare.