News

O româncă din Fălticeni este acuzată de răpirea propriilor copii. Soțul belgian cere arestarea femeii

După un divorț cu scandal, o româncă din Fălticeni este acuzată de răpirea propriilor copii din străinătate. Soțul belgian cere arestarea fostei soții
08.02.2022 | 10:56
O romanca din Falticeni este acuzata de rapirea propriilor copii Sotul belgian cere arestarea femeii
O româncă este acuzată de răpirea propriilor copii. sursă foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

O româncă din Fălticeni este acuzată de fostul soț că și-ar fi răpit proprii copii din străinătate. Tatăl micuților, care este belgian, cere reținerea femeii. Curtea de Apel a respins mandatul european de arestare.

Româncă din Fălticeni, acuzată de răpirea propriilor copii. Soțul belgian cere arestarea femeii

O femeie în vârstă de 41 de ani, din orașul Fălticeni, județul Suceava, este acuzată de fostul soț că și-ar fi răpit proprii copii.

ADVERTISEMENT

Bărbatul, care e cetățean belgian, cere reținerea femeii.

Cei doi au împreună doi copii născuți în Belgia, în vârstă de 10 ani, respectiv 12 ani.

În urma procesului de divorț, cei doi au hotărât ca minorii să stea cu tatăl lor în fiecare weekend, de sâmbătă seară până duminică seară.

Micuții urmau să vină împreună cu mama lor în România, de la 15 iulie până la 30 august 2021, urmând ca după aceea să stea la tatăl lor de la 1 septembrie 2021 până la 16 septembrie 2021.

ADVERTISEMENT

În primul weekend după finalizarea divorțului, mama copiilor ar fi refuzat să dea copiii tatălui conform înțelegerii făcute.

Mai mult, femeia l-ar fi anunțat pe bărbat că nu va ține cont de legile belgiene și că în data de 15 iulie va pleca împreună cu copiii în România fără a se mai reîntoarce.

ADVERTISEMENT

Românca a spus, însă, că acuzațiile sunt unele false. Ea precizează că bărbatul a venit la Vadu Moldovei cu cei doi băieți, dându-și acordul verbal ca ei să rămână la mamă. Ulterior, după ce s-ar fi întors în țara natală, bărbatul ar fi reclamat răpirea copiilor.

În plus, femeia a menționat faptul că are mai multe documente medico-legale care arată că s-a ales cu mai multe leziuni din cauza violenței domestice a fostului soț.

ADVERTISEMENT

Ce spun autoritățile belgiene

Fostul soț al româncei a depus o plângere la autoritățile judiciare din Belgia, care au decis să emită un mandat european de arestare pe numele femeii.

“Există indicii care arată că suspecta a luat cu ea în România pe cei doi copii, încălcând astfel hotărârile executorii ale tribunalului de familie pronunțate anterior care i-au interzis să părăsească teritoriul belgian cu cei doi copii.

Prin sentința judecătorească pronunțată de tribunalul de primă instanță West-Vlaanderen, departamentul Veurne, secția tribunalul de familie și de minori, în data de 13 octombrie 2021 s-a stabilit în plus că autoritatea părintească exclusivă asupra celor doi copii i-a fost acordată tatălui. Femeia a fost decăzută din autoritatea părintească”, este precizat în mandatul european de arestare, potrivit Ziare.com.

Între părinții copiilor ar exista conversații potrivit cărora femeia va aduce copiii înapoi în Belgia în data de 5 noiembrie 2021.

“Între timp nu au mai existat contacte telefonice iar promisiunile făcute nu au fost respectate. Există indicii în cadrul anchetei penale în curs cu privire la răpirea parentală a doi copii minori de către mama lor care a părăsit Belgia. Tatăl nu și-a mai văzut copiii de multă vreme din cauza mamei lor”, au mai spus autoritățile belgiene.

Curtea de Apel Suceava a respins mandatul european de arestare

În data de 17 ianuarie 2022, Curtea de Apel Suceava a respins mandatul european de arestare emis pe numele femeii, deoarece posibilele infracțiuni sunt comise pe teritoriul României.

Instanța de judecată din Suceava a precizat că ambii părinți aveau dreptul de a exercita autoritatea părintească asupra minorilor la momentul în care femeia a decis să își ia copiii din Belgia.

“Predarea persoanei solicitate către statul emitent al mandatului european de arestare nu se justifică față de împrejurarea că fapta pretins săvârșită de aceasta, de reținere în calitate de părinte al copilului său minor fără consimțământul celuilalt părinte s-a petrecut pe teritoriul României (răpirea minorilor sau ținerea lor, în mod ilegal, în afara teritoriului Regatului) fiind incident astfel motivul opțional de refuz de executare a mandatului european de arestare”, a explicat Curtea de Apel Suceava.

ADVERTISEMENT
Tags: