News

Româncă reținută pentru promovarea terorismului. Este a doua oară când e săltată de mascați

O româncă a devenit ”abonată” la DIICOT după ce s-a obișnuit să promoveze terorismul pe rețelele de socializare din România.
25.01.2023 | 20:57
Romanca retinuta pentru promovarea terorismului Este a doua oara cand e saltata de mascati
Româncă arestată pentru promovarea terorismului. Foto: Kanal D
ADVERTISEMENT

Femeia, care a fost prima româncă arestată pentru că promova terorismul spre finele anului 2022 a recidivat și s-a întors în arest.

O femeie s-a întors în arest pentru promovarea terorismului

Liliana Florentina Gîdea era obișnuită să distribuie pe rețelele de socializare scene de luptă sau din timpul antrenamentelor organizațiilor teroriste precum ISIS, active în Orientul Mijlocul.

ADVERTISEMENT

Femeia, originară din Oltenia, a atras atenția pentru că a ales să fie adusă la sediul DIICOT îmbrăcată în haine tradiționale musulmane.

Femeia a fost condamnată cu suspendare în 2021 pentru aceleași fapte, fiind reținută în noiembrie 2022 sub aceeași acuzație, de propagarea mesajelor care promovau terorismul pe rețelele de socializare din România.

ADVERTISEMENT

Femeia fusese deja acuzată în 2022 de ”promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism şi accesarea în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare”, conform Observatornews.ro.

Conform comunicatului DIICOT, ambele infracțiuni au fost comise ”în stare de recidivă postcondamnatorie”.

ADVERTISEMENT

“În cauză s-a reţinut faptul că inculpatul, aflat într-o fază avansată a procesului de (auto) radicalizare, a accesat şi promovat în mod sistematic, prin intermediul sistemelor informatice, materiale de propagandă teroristă, specifică unei organizaţii teroriste activă în Orientul Mijlociu. În cadrul materialelor accesate/diseminate de inculpat erau prezentate scene de luptă şi antrenamente ale membrilor acestei organizaţii, precum şi imagini cu luptători ai entităţii teroriste.

De asemenea, prin intermediul conturilor deschise pe platformele de socializare/aplicaţiile de mesagerie, inculpatul a promovat însemnele şi activităţile întreprinse de organizaţia teroristă activă în Orientul Mijlociu, precum şi ideologia acesteia”, mai transmite DIICOT în comunicat.

ADVERTISEMENT

Procurorii au făcut o serie de percheziții acasă la femeie, unde au descoperit mai multe dovezi și materiale care o incriminează pe româncă.

Femeia va fi prezentată în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunerea de arest preventiv pentru 30 de zile, fiind considerată prea periculoasă pentru a fi lăsată în libertate.

ADVERTISEMENT