News

Românce exploatate și înfometate ca îngrijitoare în Austria cu complicitatea firmelor de intermediere

12.07.2020 | 10:35
Romance exploatate si infometate ca ingrijitoare in Austria cu complicitatea firmelor de intermediere
Femei exploatate în Austria, cu complicitatea firmelor de intermediere/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Femei din România care au lucrat ca îngrijitoare în Austria au relatat tratamentul umilitor la care au fost supuse de către angajatori. Potrivit unei anchete Antena 3, firmele de intermediere percep comisioane la care nu au dreptul și nu-și respectă obligațiile asumate.

Mai multe îngrijitoare ale unor bătrâni din Austria au povestit că au fost umilite, hărțuite și chiar înfometate, în timp ce intermediarii s-au îmbogățit pe urma lor. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în Caraș-Severin, unde firmele de intermediere au profitat de facilitățile acordate prin statutul județului de zonă defavorizată

ADVERTISEMENT

Nu pot nici să vorbesc de plâns. Plâng de două zile în continuu. M-au adus aici la o femeie bolnavă cu demență. Există o vecină aici care din prima zi mi-a zis să plec acasă că sunt româncă proastă și împuțită, că nu suportă româncele”, a declarat Rodica Ursu, una dintre româncele păcălite de firmele de intermediari.

Firmele de intermediere percep ilegal comisioane

Femeia a ajuns în Austria pentru a îngriji o bătrână a cărei familie se  afla în altă localitate, iar de gospodărie se ocupa de o vecină.

ADVERTISEMENT

De la mâncare au plecat toate, că în rest suportam orice. Orice umilință aș fi suportat. Dar nu aveam voie să mănânc. Aseară am furat o felie pâine. Amețesc, mă țin de pereți când merg. Cerșesc mâncare și ei mă gonesc ca pe un câine. Am luat legătura cu firma și firma mi-a spus că nu mă crede și nu mi-a mai răspuns la telefon”, a mai spus Rodica Ursu.

Firma care a trimis-o pe româncă este înregistrată oficial ca o agenție de turism, nu firmă de plasare a forței de muncă.

ADVERTISEMENT

O linguriță de mâncare pe zi. O linguriță. Atât sunt de zgârciți. Mă culcam cu dorul de mâncare și mă sculam. Eu știam că noi primeam și bani de mâncare”, a povestit Agnes Telescu, o altă româncă batjocorită în Austria.

Legea interzice firmelor de intermediere să perceapă comision de la românii care vor să lucreze în străinătate, ci numai de la angajatorii sau firmele de intermediere din  țara respectivă. Însă comisioanele sunt mascate sub pretextul a diverse taxe, precum tariful de transport până în Austria.

ADVERTISEMENT

Afacerea este una foarte rentabilă pentru toate părțile, mai puțin pentru îngrijitoare. În Austria, subvențiile pentru familiile care au bătrâni cu handicap depășesc salariul pe care îl primesc femeile care lucrează ca îngrijitoare.

Uneori, femeile descoperă că trebuie să îngrijească doi bolnavi în loc de unul singur sau sunt înșelate în ce privește afecțiunea de care suferă bătrânii.

Sunt situații în care o îngrijitoare trebuie să plătească un comision de 20% din salariu în Austria și de 25 de euro pe săptămână firmei din România, fără vreo dovadă scrisă.

ADVERTISEMENT