News

Documentar BBC: Românce pregătite de la o vârstă fragedă să devină prostituate în Marea Britanie

Copile, chiar și de 10 ani, sunt "pregătite" în România pentru a fi traficate în Marea Britanie în vederea prostituției. BBC a realizat un documentar despre această afacere, aparent de neoprit.
25.01.2022 | 11:30
Documentar BBC Romance pregatite de la o varsta frageda sa devina prostituate in Marea Britanie
De cele mai multe ori fetele refuză ajutorul poliției Foto: Shutterstock, gov.uk, The National, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Odată ce ajung adolescente, fetele sunt ținute captive și traficate pentru sex. Corespondentul BBC Jean Mackenzie a petrecut doi ani călătorind între România și Marea Britanie pentru a afla de ce această industrie este înfloritoare.

Potrivit jurnalistei britanice, este o lume în care traficanții au învățat să joace sistemul, unde, când copiii dispar, disparițiile lor sunt ignorate.

ADVERTISEMENT

Documentar BBC: Românce pregătite de la o vârstă fragedă să devină prostituate în Marea Britanie

Polițiștii britanici desfășoară deseori misiuni de salvare în cadrul cărora scot tinere românce din case în care sunt forțate să se prostitueze.

Dar, deși le duc în locuri sigure, fetele nu reconosc că au fost traficate. Și cum prostituția este legală în Marea Britanie, polițiștii nu au de ales și trebuie să le ducă înapoi în casa de unde au încercat să le salveze.

ADVERTISEMENT

Reporterul BBC Jean Mackenzie a venit în România pentru a afla de ce sunt traficate atât de multe fete și de ce refuză cu înverșunare să fie ajutate.

Mackenzie a ajuns la un adăpost pentru copii care au fost ademeniți de traficanții de persoane care au pretins că sunt îndrăgostiți de fete.

ADVERTISEMENT

“Metoda lover-boy este cea mai oribilă metodă de a recruta fete. Cei care le recrutează merg în curțile școlilor, vorbesc cu fetele.

Vine un bărbat care îi spune unei fete: ‘Te iubesc atât de mult. Ești atât de frumoasă, atât de deșteaptă’. Și ele vor să-i creadă. E ușor să crezi.

ADVERTISEMENT

Am aici o fată de 13 ani care încearcă cu disperare să se întoarcă la iubitul ei care are 52 de ani. De fiecare dată când fuge le spune polițiștilor: ‘Vreau să mă duc la iubitul meu’. ‘Are 52 de ani.’ ‘Dar eu îl iubesc.’ ”, povestește Iana Matei, cea care coordonează adăpostul.

Bărbatul nu a pățit nimic, deși mama fetei a depus plângere la poliție.

“Sunt din ce în ce mai tinere. Cu cât este mai tânără fata, cu atât îi este mai ușor traficantului să o sperie. Avem fete care au doar 12 ani când ajung la noi, dar au început la 10 ani”, mai spune Iana Matei

Pentru că fetele sunt “antrenate” de la 10 ani, neîncrederea lor în poliție e înrădăcinată cu mult timp înainte de a ajunge în Marea Britanie.

Jumătate dintre victimele traficului sexual identificate în 2020 erau copii

Potrivit cifrelor oficiale, în 2020 au fost identificate în România 429 de victime ale traficului sexual. Jumătate dintre ele erau copii.

Mackenzie, a reușit să stea de vorbă și cu victime ale traficului de persoane în vederea prostituției.

Andreea, care a fost recuperată de familie după ce a fost traficată în urmă cu trei ani povestește că avea doar 12 ani când a ajuns pe mâna traficanților.

“Eram doar o sclavă pentru ei. Făceam tot ce-mi spuneau. A început să fie nevoie de bani și știau că singura opțiune este să mă prostituez”, povestește fata.

Părinții Andreei spun că știau cine a luat-o, dar că poliția a refuzat să-i ajute, motivând că nu au personal ca să poată să caute copila.

Mama Andreei a decis într-un final să o slaveze pe cont propriu. A aranjat o întâlnire cu traficantul de persoane sub pretextul unei false tranzacții de droguri. Fiica ei era în portbagajul traficantului atât de drogată încât nu se putea ține pe picioare.

Jean Mackenzie a contactat poliția locală pentru un punct de vedere. I s-a spus că polițiștii au căutat fata și apoi au dat mai departe cazul unei echipe specializate în traficul de persoane.

Reportajul continuă cu o prezentare a cazului Alexandrei Măceșanu și o discuție cu părinții Alexandrei și cu jurnalista Mara Andrieș.

Toți spun același lucru: poliția nu a luat-o pe fată în serios și au ajuns la casa în care era ținută captivă când era prea târziu. Alexandra fusese deja ucisă.

Traficanții scapă cu pedepse cu suspendare

În 2020, punerile sub acuzare pentru trafic de persoane au fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, zeci de traficanți au scăpat de închisoare, primind condamnări cu suspendare.

“Traficul de persoane este crimă organizată. Veniturile sunt mari, riscurile sunt mici. Dar dacă inversezi ecuația și-i bagi la închisoare pentru multă vreme și le confiști tot ce au, nu va mai fi atât de ușor să traficheze persoane. Cred că se vor gândi de două ori (înainte să o facă n.r.)”, spune Iana Matei.

Guvernul României declară că a făcut, în cursul anului trecut, eforturi pentru a aborda problema traficului de persoane. Sentințele pentru traficarea copiilor sunt mai dure.

Dar în viața reală, aceste modificări au schimbat prea puțin situația.

“Nu-i pasă nimănui”

La întoarcerea în Marea Britanie, jurnalista BBC a fost contactată de tatăl Andreei, care lucrează acolo. Acesta i-a relatat că fata a fost luată din nou de aceiași indivizi.

Bărbatul povestește că au vândut tot ce au avut, inclusiv firma pe care au avut-o în România pentru a-și putea salva fiica și a stat acasă doi ani ca să o ajute, iar în momentul în care a plecat, traficanții au luat-o din nou.

“Sunt furioasă pentru că aud aceste povești de 20 de ani și ar fi trebuit să nu se mai întâmple până acum. Concluzia e că nu-i pasă nimănui”, spune cu amărăciune Iana Matei în finalul fragmentului de reportaj prezentat pe site-ul BBC.

Varianta integrală a idocumentarului Sold: Sex Slaves Next Door este disponibilă pe BBC iPlayer care este accesibil doar din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și...
Gigi Becali: „Mi-a zis ginerele meu: «Băi tată, a venit un evreu și a cumpărat 10 case». L-am întrebat: «Cum a cumpărat atâtea?», și el mi-a spus așa”
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un...
Fanii lui Tottenham s-au convins rapid de Radu Drăgușin și au transmis un mesaj clar: "Eliberați Dragonul!"
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și...
Câți bani va primi Ioan Mohanu, după ce statul i-a luat casa și grădina ca să facă autostradă. „Ce pot să fac la 80 de ani?”
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu...
Verișoara lui Casillas, despre aventurile cu fotbaliști: „Se spune că am fost cu jumătate de echipă a lui Real Madrid”
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență:...
Un cunoscut lanț de magazine cosmetice, prezent și în România, intră în insolvență: nu se mai știe cine este proprietarul
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai...
ANM a actualizat prognoza meteo pe patru săptămâni. Posibil să înregistrăm cel mai călduros februarie din istorie
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a...
Pilotul rus care a dezertat în Ucraina cu tot cu elicopterul său a fost găsit mort în Spania
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din...
Taxa de protecție la „licitație”, model de șpagă „brevetat” de inspectoare ITM din Bihor. Cum au fost date în vileag
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră...
Horoscop lunar 19 februarie - 20 martie 2024, cu Neti Sandu. Soarele intră în Pești și obligă zodiile să fie mai serioase
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din...
Doliu în fotbalul mondial. A murit unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie. El a adus titlul mondial pentru Germania
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în...
O nouă dramă la Casa Iubirii. Cea mai tânără concurentă a izbucnit în lacrimi
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de...
Ce s-a apucat să facă Oana Lis pentru bani. Are nevoie doar de un laptop și lucrează de acasă. Pe Viorel nu-l deranjează deloc! ''Așa este moda, îmi place, m-a prins''
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul...
Accidentul de maşină care ascundea o crimă planificată. Cum a descoperit poliţia totul şi ce condamnare a primit bărbatul acuzat că a ucis-o pe fosta lui soţie
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să...
Secretul pentru cea mai bună ciorbă de cartofi. Ce ingredient neașteptat trebuie să pui pentru a-ți ieși ca la restaurant