News

Români arestați în Italia pentru infracțiuni contra persoanelor gay. Cum își alegeau victimele

Trei cetățeni români rezidenți în Perugia au fost arestați. Au sechestrat, jefuit, bătut și umilit cel puțin 11 persoane gay
20.03.2023 | 19:44
Romani arestati in Italia pentru infractiuni contra persoanelor gay Cum isi alegeau victimele
Cei trei români au făcut cel puțin 11 victime Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Tinerii homosexuali, ademeniți pe site-uri de întâlniri online, erau apoi răpiți, jefuiți, bătuți, umiliți și batjocoriți cu insulte homofobe și scuipați. ”Dacă nu ne dai banii, vom spune tuturor că ești homosexual și vom pune pe internet fotografiile pe care le-am schimbat”, îi amenințau membrii grupului de infractori.

Români arestați în Italia pentru infracțiuni contra persoanelor gay

Trei bărbați de origine română, fiecare în vârstă de 20 de ani, care locuiesc în Perugia, au fost arestați de carabinierii companiei din Castel Gandolfo sub acuzația de jaf și șantaj, la capătul unei anchete complexe. Judecătorul a dispus ca aceștia să fie plasați în arest la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Grupul a făcut cel puțin unsprezece victime, toate sechestrate și hărțuite în ultimele săptămâni. Victimele au fost atrase în capcană prin intermediul unui chat de întâlniri LGBT, pe care infractorii și-au creat profiluri false.

Între luna februarie și începutul lunii martie, linia locală de ajutor împotriva homofobiei, care funcționează cu sprijinul Unar – Ministerul pentru Egalitatea de Șanse, al regiunii Lazio, al municipalității din Roma și al Bisericii valahe, a adunat plângerile a opt homosexuali, care au povestit că au fost jefuiți, amenințați și insultați în timpul unor întâlniri la Roma și în împrejurimi.

ADVERTISEMENT

Unele episoade au avut loc în zona Castelli: printre victime se numărau trei tineri, cu vârste cuprinse între 19 și 20 de ani, care locuiau în centrul orașului Albano, în cartierul Cecchina și în Marino. Tinerii au povestit că prima abordare pe platforma virtuală a fost urmată de o întâlnire live seara, care s-a transformat în scurt timp într-un coșmar.

Victimele au fost luate cu o mașină gri și duse în locuri izolate. Aici, banda intra în acțiune, favorizată de întuneric. După ce în prealabil se ascundeau în portbagaj, în timp ce unul dintre ei conducea, ceilalți doi săreau și imobilizau cu lovituri de pcioare și pumni victimele, le jefuiau, deposedându-le de portofele și de orice alte obiecte aflate în posesia lor, cum ar fi inele sau lanțuri.

ADVERTISEMENT

Într-un caz, întrucât băiatul nu avea nimic asupra sa, i-a fost luată țigara electronică, în timp ce, cu alte ocazii, unii dintre ei au fost forțați să scoată bani de la bancomat și să îi predea. Adesea, românii au umilit victima cu insulte homofobe.

Numărul victimelor ar putea fi mult mai mare

“Gay Help Line a oferit imediat sprijin juridic și psihologic celor implicați”, spune Alessandra Rossi, coordonatoarea liniei de asistență, “sprijinindu-i atât pe cei care au făcut denunțuru, cât și pe cei care nu au găsit încă curajul să o facă”, relatează publicația Il Messagero.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației citate, acțiunile violente față de orientarea sexuală creează în rândul victimelor o puternică traumă și o stare de teamă care descurajează și împiedică denunțarea, ceea ce duce la o subraportare a actelor homofobe comise în Italia.

“Munca de solidaritate și de mediere cu victimele este fundamentală pentru a opri acțiunile violente care expun atâția tineri la pericol”, a declarat avocatul Alessandro Cataldi, șeful zonei juridice a Gay Help Line 800713713.

”În cazurile pe care le-am urmărit, infracțiunile afectează băieții homosexuali, care sunt înșelați cu răutate prin șiretlicul întâlnirii, pentru ca apoi să profite de dificultatea pe care ar avea-o victima de a se lupta cu vinovăția și de a cere dreptate.

Prin urmare, mulțumim sincer tuturor victimelor care, în ultima lună, au facilitat reconstituirea faptelor, arătând disponibilitatea de a împărtăși o experiență dureroasă cu intenția de a se sprijini reciproc.”

Voluntarii asociației sunt convinși că victimele sunt mult mai multe în realitate. ”Fac apel la toți cei care au tăcut”, conchide avocatul, ”să ceară sprijin și prin intermediul liniei de asistență pentru homosexuali 800 713 713. Vă vom oferi sprijin pentru a denunța infracțiunile cărora le-ați fost victime”.

ADVERTISEMENT
Tags: