News

Români blocaţi în Afganistan. Autorităţile pregătesc evacuarea lor de urgenţă. “Părăsiţi imediat ţara”

Oficialii din țara noastră pregătesc evacuarea de urgenţă a românilor din Afganistan.
16.08.2021 | 17:59
Romani blocati in Afganistan Autoritatile pregatesc evacuarea lor de urgenta Parasiti imediat tara
ADVERTISEMENT

Având în vedere contextul din Afganistan și faptul că mai mulți români sunt blocați acolo, autoritățile din România au luat măsuri pentru evacuarea lor de urgență.

Autorităţile pregătesc evacuarea de urgenţă a românilor din Afganistan

Premierul Florin Cîțu a cerut ca Forțele Aeriene Române să fie implicate în evacuarea românilor aflați în Afganistan.

ADVERTISEMENT

Acesta a explicat că există două variante luate în calcul în acest moment pentru recuperarea românilor aflați în zona de conflict din Afganistan.

Prima dintre ele, și cea mai posibilă, este de a solicita ajutorul NATO pentru o aeronavă care să îi ia pe cetățenii români de acolo.

ADVERTISEMENT

De asemenea, mai există și posibilitatea ca un avion să fie trimis direct de țara noastră acolo. În acest moment, în Afganistan se află 35 de cetățeni români.

Premierul Florin Cîțu a fost foarte ferm în ceea ce privește condițiile din această țară. El le-a solicitat românilor de acolo să plece cât mai repede posibil, pentru că zona nu este una sigură.

ADVERTISEMENT

”I-am propus președintelui să trimită fie un avion în colaborare cu NATO, fie unul direct de la noi, pentru a aduce cetățenii români acasă.

Am un singur mesaj pentru românii care sunt acolo: Părăsiți imediat Afganistanul. Au fost 60 de români acolo, mai sunt 35 acolo. Cel mai rapid s-ar putea să fie varianta cu NATO”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Anunțul oficialilor români cu privire la Afganistan. Ce se întâmplă cu românii de acolo

De asemenea, informația referitoare la necesitatea de a-i evacua pe românii care încă se află în zona cucerită de talibani a fost transmisă și pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Președintele a dispus ca forțele aeriene să se implice în aducerea pe sol românesc a cetățenilor blocați în această țară măcinată de conflicte, la propunerea prim-ministrului.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a dispus luni, 16 august 2021, implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea de pe Aeroportul din Kabul a cetățenilor români aflați încă pe teritoriul statului afgan.

Această decizie a fost luată la propunerea Prim-ministrului României, Florin-Vasile Cîțu, având în vedere deteriorarea accelerată a situației de securitate din Afganistan”, se arată pe presidency.ro.

Duminică, talibanii au cucerit Kabul, după doar zece zile în care au avut loc lupte pentru ocuparea capitalelor provinciale.

Talibanii au cerut predarea guvernului, iar președintele Ashraf Ghani a plecat din țară.

ADVERTISEMENT