News

Peste 70 de români, blocați în Maroc. Cetățenii vor fi aduși în țară cu un avion TAROM. Zborul, programat joi. Update

Un număr de 72 de cetățeni români sunt blocați în Maroc. Statul din nordul Africii a luat măsura închiderii granițelor pentru două săptămâni. O aeronavă TAROM va pleca joi, 2 decembrie, către această țară.
30.11.2021 | 15:30
Peste 70 de romani blocati in Maroc Cetatenii vor fi adusi in tara cu un avion TAROM Zborul programat joi Update
ADVERTISEMENT
30-11-2021
13:32

O aeronavă TAROM pleacă joi după cei 72 de români blocați în Maroc

O aeronavă TAROM va pleca din țară pe 2 decembrie către Maroc, stat în care se află peste 70 de români, izolați în urma deciziei autorităților de la Rabat de a închide granițele.

Repatrierea conaționalilor a fost anunțată de premierul Nicolae Ciucă. Prezent alături de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, la Giurgiu, șeful Guvernului a dat asigurări că el și echipa sa au luat toate deciziile necesare pentru rezolvarea situației.

”Cei 72 de cetățeni români vor fi aduși în țară cu o aeronavă a TAROM. Am decis să lăsăm azi și mâine să se poată îndeplini toate formalitățile și să vedem dacă mai sunt și alți români acolo.

Zborul este programat pentru 2 decembrie. Poimâine dimineață (n.r. joi), aeronava va pleca spre Maroc pentru a aduce cetățenii români acasă.

Prin Mecanismul European de Protecție Civilă, punem la dispoziție și avem disponibilitatea de a aduce și alte persoane”, a declarat Nicolae Ciucă

30-11-2021
12:51

CNSU, întrunit în ședință de urgență. Se discută aprobarea unui zbor către Maroc

Guvernul României anunță o întrunire a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) în vederea rezolvării crizei românilor blocați în Maroc.

Autoritățile analizează posibilitatea efectuării unui zbor privind repatrierea cetăţenilor români din statul nord-african.

Reamintim că 72 de români au rămas blocaţi în Maroc după ce autorităţile locale au decis suspendarea, pe o perioadă de două săptămâni, a zborurilor comerciale directe de pasageri în contextul crizei pandemice cauzate de apariția variantei Omicron.

30-11-2021
11:29

Ambasada României în Maroc, anunț important pentru cetățenii blocați în statul african

Ambasada României din Maroc a emis un nou comunicat extrem de important pentru cetățenii români care încă se află în statul african.

”Foarte foarte IMPORTANT!!! Rugăm, de urgență, cetățenii românii care nu și-au rezolvat situația revenirii în România să ne contacteze. Avem nevoie de o situație foarte precisă pentru a examina toate posibilitățile de întoarcere în țară (nume, prenume, date de contact, localitatea în care vă aflați în prezent).

Aceste coordonate le așteptăm pe e-mail (rabat.cons@mae.ro), sms sau WhatsApp la nr 00212664462743. Persoanele care ne trimit aceste date vor fi recontactate operativ de ambasadă pentru informații actualizate.

Vă informăm, de asemenea, că Ambasada a creat un grup de WhatsApp cu informații utile în acest sens”, se arată pe pagina de Facebook a diplomației române din Rabat.

După Africa de Sud, o altă țară de pe acest continent, de această dată din nord, a decis să-și închidă granițele din cauza crizei provocate de apariția mutației Omicron a Covid-19.

Autoritățile din Maroc au decis, de la miezul nopții de 29 spre 30 noiembrie, să suspende pentru o perioadă de două săptămâni zborurile comerciale de pasageri, anunță Ambasada României de la Rabat.

ADVERTISEMENT

În prezent, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că gestionează situaţia a 72 de români blocaţi în Maroc.

Peste 70 de cetățeni români sunt blocați în Maroc. Statul african și-a închis granițele din cauza mutației Omicron

În sprijinul românilor aflați încă în statul nord-african, MAE anunță că Ambasada României la Rabat a efectuat, în regim de urgență, demersuri pentru identificarea unor zboruri alternative de deplasare spre țară, eforturi care continuă și la acest moment.

ADVERTISEMENT

Totodată, misiunea diplomatică se află în dialog permanent cu cetățenii români afectați și autoritățile locale și acordă asistență consulară, conform competențelor și cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile statului de reședință în contextul pandemiei de Covid-19.

Din datele oferite de diplomația română aflăm că autoritățile marocane permit, cu titlu excepțional și în baza unei autorizări speciale, operarea, în continuare, a unor zboruri înspre și dinspre Maroc.

ADVERTISEMENT

Dată fiind această situație, ministerul recomandă cetățenilor români ale căror zboruri au fost anulate să verifice disponibilitatea biletelor la companiile aeriene care operează în continuare zboruri în Maroc.

Misiunea diplomatică a României din Maroc va informa în mod constant, inclusiv pe pagina de Facebook a misiunii, cu privire la zborurile autorizate.

ADVERTISEMENT

În prezent, companiile care operează zboruri în continuare sunt Air France și Transavia.

Numerele de telefon la care cetățenii români din Maroc pot primi asistență

În comunicatul emis marți, Ministerul Afacerilor Externe precizează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93; +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Nu în ultimul rând, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +212 67 99 77 75.

ADVERTISEMENT