Fotbal international

Alexandru Mitriță a devenit al cincilea român din istoria MLS! Cum s-au descurcat ceilalți fotbaliști

Răzvan Cociș a fost căpitan în MLS, la Chicago Fire

MLS (Major League of Soccer) reprezintă cea mai importantă ligă de fotbal din Statele Unite ale Americii. Fotbal… european, pentru că „fotbalul american” are dreptul de proprietate asupra termenului „football” în SUA. MLS a luat ființă în 1993, cu un an înainte de mondialul american, iar de atunci liga americană de „soccer” face eforturi importante pentru a ajunge la nivelul celor patru mari ligi nord-americane: NFL (fotbal american), MLB (baseball), NHL (hochei) și NBA (baschet). Alex Mitriță ar putea să devină parte a spectacolului sportiv american. Fotbalistul care va sosi de la Craiova la New York City FC ar fi al cincilea fotbalist român din istoria MLS.

U Craiova este aproape să accepte o ofertă de 8 milioane de euro pentru Alexandru Mitriță, iar transferul internaționalului român este al treilea cel mai scump din istoria MLS. Mai mult, după cum a anunțat FANATIK, Mitriță are un contract semnat pe 4 ani și va încasa un salariu de 1 milion de euro pe an.

Alexandru Mitriță, al cincilea român din istoria MLS. Primul a fost fostul stelist Alex Zotincă

Alexandru Mitriță calcă astfel pe urmele a patru fotbaliști români care au jucat în liga profesionistă nord-americană de fotbal. Primul care a făcut carieră peste ocean este fostul jucător al Stelei, Gaz Metan Mediaș și al lui Inter Sibiu, Alexandru Zotincă. Fostul fundaș a jucat din 2000 până în 2010 în SUA, după ce a câștigat loteria vizelor și a emigrat peste ocean.

Alex Zotincă (#23) a jucat 10 ani în SUA, în MLS și în fotbal în sală

Mai întâi a evoluat timp de trei ani la echipa de futsal Kansas City Comets, de unde a ajuns în MLS, la Kansas City Wizards. La „vrăjitori” a jucat timp de trei ani, între 2003 și 2006, pentru ca apoi să mai joace încă două sezoane la Chivas USA, în 2007/2008 și în 2010. În total, Zotincă a strâns nu mai puțin de 121 de meciuri în MLS, cu 3 goluri și 3 pase decisive.

Răzvan Cociș s-a retras peste ocean după ce a jucat în MLS

Cel mai cunoscut jucător român care a ajuns în SUA este Răzvan Cociș. Fostul internațional român a evoluat pe finalu lcarierei, timp de două sezoane și jumătate la Chicago Fire. Cociș a jucat 74 de partide în MLS, timp în care a marcat 7 goluri și a mai reușit 4 pase decisive. După ce și-a agățat ghetele în cui la începutul lui 2017, Răzvan Cociș s-a stabilit cu familia în SUA. În total el a strâns 51 de partide pentru naționala României pentru care a marcat și 2 goluri.

Răzvan Cociș a fost căpitan în MLS, la Chicago Fire

Deian Boldor și Andreas Ivan, ultimii români în MLS

Un alt jucător român cu experiență în MLS este fundașul Deian Boldor. Jucătorul care a ajuns la 16 ani la juniorii lui AS Roma a fost împrumutat la începutul sezonului 2017/2018 de către cei de la Bologna la echipa Montreal Impact, pentru care a evoluat numai în 5 meciuri. În prezent, Boldor joacă la Foggia Calcio, în Serie B.

De asemenea, Alex Mitriță ar putea întâlni în derby-ul New York-ului un alt român. Este vorba despre Andreas Ivan, fost jucător la naționala U19 a Germaniei și al naționalei U21 a României. Ivan s-a transferat în vara anului trecut la New York Red Bulls, pentru care a jucat în 11 partide.