Piața muncii se află într-un punct destul de dificil pentru angajatori, care se confruntă cu situația în care din ce în ce mai mulți lucrători aleg să plece din firme pentru salarii mai bune.
Este o tendință naturală în orice perioadă, însă odată cu pandemia, situația s-a accentuat, pe măsură ce oamenii au pus din ce în ce mai mult preț pe timpul lor și și-au dat seama că ar putea să facă și mai multe decât în prezent.
Situația forței de muncă se dovedește a fi din ce în ce mai complicată, astfel că multe companii care activează în România se văd nevoite să-și analizeze propriile vistierii și să caute bani pentru măriri de salarii.
Faptul că oamenii vor salarii mai mari este lăudabil, însă angajatorii simt că nu primesc la schimb suficient de multe din partea lucrătorilor, care sunt din ce în ce mai slab pregătiți pentru activitățile pe care le desfășoară.
Totuși, chiar și în această situație, criza forței de muncă din piața națională îi convinge pe angajatori să le dea salarii mai mari chiar și celor care nu merită în mod neapărat.
Un sondaj eJobs arată că unul din patru angajatori care caută oameni pentru a-i angaja se lovește de faptul că potențialii lucrători sunt prea slab pregătiți. Asta n-ar fi singura problemă, însă; mulți dintre cei ce își caută un (nou) loc de muncă au și așteptări nerealiste în privința salariilor, tocmai din cauza pregătirii sub-optime. 15% dintre angajatori au afirmat că oamenii care vor un loc de muncă cer prea mulți bani în raport cu pregătirea pe care o au în domeniul respectiv.
Asta în cazul în care au o pregătire pentru un anumit domeniu, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Angajatorii se confruntă și cu alte probleme dincolo de raportul pregătire-salariu care devine nerealist, iar următoarea mare problemă este dată de faptul că mulți oameni aplică la joburi doar ca să aplice. Un număr din ce în ce mai mare de persoane nu au, de fapt, nicio pregătire reală care să-i ajute în cazul unui job pentru care aplică.
O altă problemă importantă cu care se confruntă angajatorii o reprezintă faptul că unii potențiali angajați nu se mai obosesc să se prezinte la interviurile la care au fost acceptați, iar asta nu vine la pachet și cu o notificare în prealabil referitoare la absență.
Angajatorii sunt într-o situație cât se poate de dificilă, iar pentru asta, 8 din 10 companii sunt hotărâte să ofere creșteri salariale pe parcursul acestui an. Procentajul de 10% pare cel mai frecvent propus de către angajatori, sumele rezultate fiind suficient de mari pentru a acoperi inflația din prezent (nu neapărat și pe cea preconizată pe parcursul anului – peste 11% este valoarea preconizată de BNR în perioada aprilie – iunie), astfel că aproape jumătate dintre angajatorii vor oferi acești bani.
În cazul a aproximativ unul din patru angajatori, măririle salariale vor fi de 5%, în vreme ce mai puțin de unul din zece angajatori va da o mărire salarială de sub 5%.
Există și companii aflate la polul opus, unde măririle de salarii vor fi mult mai consistente și se vor simți în buzunarul lucrătorilor. Unul din zece angajatori este dispus să dea peste 15% la leafa lunară, în vreme ce alți 9% vor mări salariile cu o cincime. Puțini, dar reprezentați, sunt și angajatorii care vor da măriri salariale de 25% (3,5% dintre companii).
Salariile contează din ce în ce mai mult pentru angajați, astfel că trei din zece companii sunt în situația în care acesta a devenit singurul factor determinant pentru o persoană care își caută un loc de muncă și care nu mai este interesată și de alte beneficii.
Totuși, acestea sunt binevenite în continuare în multe alte situații, iar posibilitatea de avansare este un factor important pentru cei care vor un nou loc de muncă. Românii caută și diverse alte avantaje extrasalariale, fie că vorbim de bonuri de masă, de un abonament medical sau de un abonament la centre sportive.
Având în vedere situația din piață, angajatorii se văd nevoiți să accepte diverse compromisuri pentru a putea angaja noi persoane în companii. Șapte din zece firme vor să aducă oameni fără pregătire pe care să-i formeze în cadrul companiei. Și oamenii cu mai puțină pregătire decât cea necesară pentru un post vor fi căutați, la fel ca persoanele care au trecut prin procese de reconversie profesională.
Cele mai ofertante domenii pentru românii care vor un job nou sunt vânzările, producția și construcțiile. În paralel, cei mai căutați oameni cu pregătire sunt muncitorii calificați, specialiștii, lucrătorii din domeniul IT, muncitorii necalificați și managerii. În principiu, însă, o treime dintre angajatori caută tineri care vor să lucreze în companiile lor.
În ceea ce privește modul de lucru, este foarte probabil ca un sistem hibrid să fie implementat de cea mai mare parte dintre companii, odată cu trecerea pandemiei. Munca de la distanță nu va mai fi o opțiune în cazul multor companii, dar acestea vor totuși să le ofere ceva mai mare flexibilitate angajaților. În prezent, doar 7,8% dintre companii își mai desfășoară activitatea 100% remote, în timp ce mai bine de 6 din 10 și-au chemat angajații la birou. Cam trei din zece firme operează în prezent în mod hibrid.