News

„Românii vaccinați la chiuvetă au dus Covidul la Muntele Athos”. Fake news sau speculația unor ziariști? Ce spun autoritățile

Presa elenă susține că pelerini balcanici cu certificate false de vaccinare, în special români, au răspândit Covidul printre călugării de pe Muntele Athos. Ambasada României nu a primit însă nicio notificare.
12.11.2021 | 10:22
Romanii vaccinati la chiuveta au dus Covidul la Muntele Athos Fake news sau speculatia unor ziaristi Ce spun autoritatile
ADVERTISEMENT

Informațiile despre tot mai frecventele cazuri de falsificare a certificatelor de vaccinare din România au ajuns și în presa din Grecia, una dintre destinațiile de vacanță favorite ale românilor.

Așa că nu e de mirare că, marți, o parte a presei elene a relatat despre decesul a doi călugări de la Muntele Athos, adăungând că responsabili pentru cel de-al patrulea val de infectări cu noul coronavirus care afectează mohanii de la Sfântul Munte ar fi pelerinii din Balcani, în special cei din România, care au pătruns în țară în baza unor certificate false de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Românii cu certificate false de vaccinare au dus Covidul pe Muntele Athos, susține presa elenă

Atât cei doi călugări care şi-au pierdut viaţa din cauza Covid, cât și alți trei aflați în stare gravă și intubați erau nevaccinaţi.

Odată cu decesul celor doi călugări, numărul monahilor care și-au pierdut viața în urma infecției cu SARS-CoV-2 se ridică la 9. Potrivit informațiilor citate de postul de televiziune Mega, până acum numărul cazurilor de pe Muntele Athos se ridică la 50.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiași surse, pe 30 octombrie, Muntele Athos a fost pe primul loc la nivel național cu cele mai multe cazuri raportat la populație, cu 8 cazuri, corespunzând la 441,74 la 100.000 de locuitori.

Atât Mega, cât și publicațiile Proto Thema și iEidiseis susțin că pelerini din Balcani, mai ales din România și Bulgaria, care intră în Muntele Athos cu certificate de vaccinare false, sunt cei care ar fi la originea celui de-al patrulea val de Covid pe Muntele Athos. Mai mult, una dintre publicații atribuie informația despre români unor „autorități”, fără a preciza dacă sunt civile sau ecleziastice și, mai ales, fără a specifica dacă au fost români depiistați cu certificate false în Grecia sau nu.

ADVERTISEMENT

Reprezentanțele diplomatice ale României nu au primit nicio notificare de la autoritățile elene

FANATIK a transmis o solicitare de informații Ambasadei României la Atena pentru a afla dacă cele publicate în presa elenă se confirmă și dacă reprezentanții statului român au fost informați de autoritățile din Grecia despre această situație.

“Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, autoritățile elene nu au notificat Ambasada României la Atena sau Consulatul General al României la Salonic cu privire la utilizarea unor certificate de vaccinare false de către cetățeni români”, a precizat MAE în răspuns la solicitarea FANATIK.

ADVERTISEMENT

Grecia s-a temut că cetățenii săi se vor vaccina „la chiuvetă” în Bulgaria și România

La începutul lunii, autoritățile din Grecia au anunțat că verifică certificatele de vaccinare obținute de cetățenii eleni în România și Bulgaria, din cauza suspiciunilor de fraudă.

Potrivit presei din Grecia, care citează surse oficiale, mai mulți cetățeni din nordul țării ar avea certificate contrafăcute din Bulgaria.

În țara vecină ar exista o adevărată fabrică de certificate de vaccinare false, de unde se pare că s-ar „aprovizona” mai mulți greci pentru suma de 300 de euro.

Scandalul certificatelor false în Bulgaria, cu politicieni implicați în rețea

Un politician bulgar, candidat la alegerile parlamentare, a fost prins în flagrant în timp ce explica cum funcționează schema de falsificare a certificatelor de vaccinare în care era implicat.

Velichko Georgiev de la NFSB, care a fost partener de coaliție al GERB în guvernul anterior, a fost filmat cu o cameră ascunsă explicând că nu poate fi prins. Prin intermediul său au fost eliberate trei certificate valabile unor persoane care nu au trecut pe la vreun medic sau centru de vaccinare. Potrivit anchetei, dozele de vaccinuri menționate pe aceste certificate au fost distruse, relata Euractiv.

Oficialii greci au anunțat că vaccinările grecilor care par să fi fost făcute în străinătate, mai precis în Bulgaria și România, sunt verificate, iar dacă se dovedesc a fi fictive, posesorii lor riscă sancțiuni penale și financiare grave.

Vaccinarea la chiuvetă, un fenomen destul de răspândit în România

În ultima vreme au apărut în spațiul public din ce în cemai multe relatări legate de așa-numita vaccinare la chiuvetă. Practic, doritorii sunt înscriși în registrul european de vaccinare, însă serul anti-COVID nu le este administrat. Dozele de vaccin sunt apoi aruncate în chiuvetă.

Dacă în luna august a acestui an, autoritățile vorbeau despre 370 de certificate de vaccinare posibil false, la începutul lunii noiembrie erau în instrumentare 366 de dosare penale legate de certificate şi adeverinţe false de vaccinare, dosare în care sunt cercetate 868 de persoane.

„În prezent sunt în lucru 366 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a peste 1.100 de certificate și adeverințe de vaccinare. În aceste dosare sunt cercetate 868 de persoane.

Pentru exemplificare, vă reamintesc de cazul aflat în cercetarea polițiștilor din cadrul IPJ Timiș. Dosarul a fost întocmit după ce mai multe persoane s-au prezentat la spitalul de boli infecțioase „Doctor Victor Babeș” din Timișoara cu simptomatologie gravă de infectare cu virusul SARS-CoV-2 prezentând un certificat de vaccinare la internare, dar au recunoscut ulterior în fața cadrelor medicale că, de fapt, nu s-au vaccinat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, citată de Europa FM.

O altă metodă pentru falsificarea certificatelor de vaccinare este înlocuirea contra cost a datelor unor persoane deja vaccinate cu datele personale ale celor nevaccinați. Când persoanele deja vaccinate în realitate veneau la centrul de vaccinare să facă doza 3 nu mai apăreau în sistem.

O astfel de operațiune era pusă la punct la centrul de vaccinare Neghiniță din sectorul 2, închis la finele lunii octombrie.

ADVERTISEMENT