News

Români și bulgari, sclavi în Germania. Dezvăluiri șocante despre ce au pățit într-un abator al unui miliardar

Români și bulgari, sclavi în Germania. Dezvăluiri șocante despre ce au pățit într-un abator al unui miliardar. Jurnaliști de la SAT1 s-au infiltrat în rețea pentru a scoate la lumină cazul
27.12.2021 | 22:33
Romani si bulgari sclavi in Germania Dezvaluiri socante despre ce au patit intrun abator al unui miliardar
Români și bulgari, sclavi în Germania, în abatoare. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Clipe de coșmar trăite de mai mulți muncitori din România și Bulgaria. Aceștia sunt supuşi unei exploatări inumane la un abator, în Germania, care aparține unui miliardar.

Dezvăluirea a fost făcută într-un documentar difuzat pe postul SAT 1, post care a trimis o muncitoare bulgăroaică cu două diplome universitare, sub acoperire, să studieze condiţiile de muncă în această fabrică de ambalarea cărnii.

ADVERTISEMENT

Români și bulgari, sclavi într-un abator din Germania

Interesant este că abatorul aparține lui Clemens Tönnies, și a devenit celebru în urmă cu un an de zile după ce a devenit un important focar de covid-19, în care s-au infectat peste 2.000 de angajaţi.

De altfel, chiar din 2020, presa din Germania a început să scrie despre condițiile de lucru de acolo. ”Am muncit doi ani în abatoarele Tönnies şi rar am terminat de muncit după cele opt ore convenite.

ADVERTISEMENT

Cel mai adesea am muncit 12-13 ore. Am trecut orele suplimentare în fişe, dar nu s-au reflectat în salarii”, declara un român la postul Deutsche Welle atunci.

Mai mult decât atât, aceștia locuiau și câte 10 oameni într-un apartament și fiecare în parte era obligat să plătească o chirie 200 de euro pe lună. Culmea, casele în care aceștia stăteau aparțineau tot companiilor abatoarelor.

ADVERTISEMENT

Românul a mai acuzat că întreaga chirie era de obicei de două-trei ori mai mare decât în zonă.  ”În abatoare este frig şi umed, iar benzile se mişcă repede. În apartamentul nostru comun, noaptea, îmi aud colegii plângând, din cauza durerii şi a mâinilor umflate. Însă ne încurajăm unii pe alţii. ne spunem nouă înşine rezistă!”, a mai zis acesta.

După primele dezvăluiri, proprietarul abatorului, Clemens  Tönnies, a cerut scuze în presa germană. ”Mai presus de orice, oamenii sunt importanţi pentru mine şi vreau să le cer scuze”, a transmis miliardarul.

ADVERTISEMENT

Doar că, echipa condusă de jurnalista Jana Bernhard de la SAT1 a vrut să verifice dacă proprietarul a schimbat condiţiile de muncă în abatoarele sale. Aceasta a lucrat sub acoperire și a reușit să arate într-un documentar cu ce reguli de coşmar se confruntă în contractul de muncă angajații.

Astfel, acestora le este interzis să meargă la toaletă, să mănânce sau bea apă în hale, lucru permis doar în pauze scurte, spune ea. De multe ori, oamenii muncesc în sânge până la glezne, măcelăresc animale zilnic, o muncă extrem de dură.

”Am cunoscut oameni care au slăbit 20 de kilograme în scurt timp pentru că nu aveau când să mănânce. Totul este scris în contractul de muncă, este legal, dar este inuman”, a denunțat aceasta.

Un medic de pe ambulanţă declară în documentar că un muncitor s-a spânzurat. ”Este vorba despre oameni de mâna a doua, oameni care pot fi aruncaţi, care sunt pur şi simplu înlocuiţi cu următorii, după ce se depreciază”, a mai spus jurnalista.

Femeia spune că românii și bulgarii s-au temut de multe ori să vorbească.  ”Ignoranţa şi barierele lingvistice ale acestor oameni sunt abuzate sistematic, astfel încât compania să poată câştihga mai mult de pe urma lor”, acuză Bernhard.

„Locuitorii din Balcani sunt ”sclavi perfecţi”. Ei fac munca pe care germanii nu ar accepta să o facă vreodată”, a continuat femeia.

Bernhard consideră că acesta este motivul exploatării persoanelor educate din România şi Bulgaria. ”Viaţa din Germania este lăudată în presă: «O, vino în Germania şi câştigă bani buni!”, a mai declarat jurnalista care a transmis și că există o legătură clară între proprietarul abatoarelor și poliție.

De altfel, la puțin timp după difuzarea documentarului, avocaţii lui Tönnies au trimis o scrisoare de ameninţare.

”Scopul principal al filmului nostru este să îndepărteze teama muncitorilor, pentru că cel mai trist lucru este că pentru ei este în regulă. În Germania, muncitorii au drepturi, însă ei nu le cunosc”, a continuat să sublinieze jurnalista.

ADVERTISEMENT