News

Românii înghit pe nemestecate știrile false. Câți oameni mai verifică informațiile pe care le citesc pe Facebook

Cea mai mare parte dintre românii care petrec timp pe internet și citesc informații false nu mai verifică ulterior dacă informațiile pe care le-au văzut sunt și adevărate.
17.12.2021 | 09:31
Romanii inghit pe nemestecate stirile false Cati oameni mai verifica informatiile pe care le citesc pe Facebook
Românii nu prea verifică știrile false pe care le citesc pe internet. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Știrile false au existat de când lumea și pământul, iar oameni care să dea crezare unor astfel de subiecte au existat și ei. Totuși, astfel de conținut care dezinformează a luat mai degrabă avânt odată cu dezvoltarea internetului.

Pe măsură ce privim către trecutul din ce în ce mai apropiat de timpurile curente, observăm că fenomenul știrilor false a luat o amploare incredibilă și chiar a scăpat de sub control. Rețelele sociale pe care le frecventăm, în special Facebook, au devenit un mediu propice pentru propagarea de conținut fals, iar responsabilii din spatele acestor platforme nu fac prea multe în această direcție. Mark Zuckerberg îi tot duce cu zăhărelul pe oficialii americani care îl chestionează ocazional că va îmbunătăți infrastructura Facebook, însă până acum, nu s-au înregistrat schimbări notabile.

ADVERTISEMENT

Anii 2020 și 2021, marcați de pandemie, au dat naștere celor mai ”interesante” teorii ale conspirației legate de pandemie și de vaccinare. Mulți oameni cad pradă acestor intoxicări servite fie la televizor, fie pe internet, și nu se obosesc să verifice dacă informația pe care au citit-o este, de fapt, reală.

Astfel, ajungem să ne întrebăm, cu toate că știm deja răspunsul, de ce România încă este la coada Europei în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19. Dacă totuși nu aveam un răspuns până acum, am putea să aruncăm o privire pe cele mai recente statistici Eurostat, referitoare la procentajul oamenilor care verifică informațiile pe care le citesc pe site-uri de știri sau pe rețele sociale.

ADVERTISEMENT
stiri false romania
Câți români verifică informațiile pe care le citesc pe internet. Sursa foto: Eurostat.

Analiza pornește de la ideea că în 2021, 47% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani, din UE, au văzut informații false pe internet, în ultimele trei luni dinainte de realizarea studiului. Totuși, cu toate că aproximativ jumătate au fost expuși la astfel de conținut, foarte puțini sunt cei care verifică veridicitatea informațiilor citite. Fără prea mari surprize, România se află la coada clasamentului. Sau, pe primele locuri de la urmă, depinde cum privim problema.

Media Uniunii Europene se situează la 23% – doar unul din patru utilizatori de internet din UE se documentează în plus despre conținutul citit, pentru a afla dacă este real sau nu.

ADVERTISEMENT

În top se află olandezii, care verifică știrile în proporție de 45%. Sunt urmați de cei din Luxemburg, unde 41% dintre cetățeni verifică acest conținut, iar pe locul trei se află irlandezii, cu un procentaj de 39%.

La polul opus sunt lituanienii, unde doar 11% dintre cei ce stau pe internet verifică știrile sau postările din social media pe care le citesc. Pe locul doi de la finalul topului vine România, unde doar 12% dintre noi verificăm ceea ce citim pe internet. Bulgarii împart locul trei de pe acest nefast podium cu polonezii, în ambele țări, procentajul fiind de 16%.

ADVERTISEMENT

În principiu, cam unul din zece români verifică veridicitatea informațiilor prin verificarea sursei sau prin căutarea altor surse pe internet. Pe de altă parte, doar 6% dintre cetățeni urmăresc sau iau parte la discuții online pentru a afla dacă ceea ce au citit este adevărat sau nu. Doar 9% dintre români nu verifică informațiile false pe care le văd pentru că ar ști deja că persoana sau sursa care le publică nu este una de încredere.

ADVERTISEMENT
Tags: