News

Pe ce își cheltuie românii banii câștigați lunar? Alcoolul și țigările sunt în top, investițiile și fondurile pentru educație aproape că nu există

Românii nu pun mare preț pe investiții pentru a-și înmulți banii pe care îi au la dispoziție și pentru majoritatea, nici educația nu reprezintă un prospect pentru cheltuieli.
16.01.2022 | 10:02
Pe ce isi cheltuie romanii banii castigati lunar Alcoolul si tigarile sunt in top investitiile si fondurile pentru educatie aproape ca nu exista
Românii cheltuie o bună parte din banii câștigați pe vicii. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Situația economică a românilor de rând ar putea lua o turnură dificilă în următoarele luni ale anului, având în vedere prospectul unei inflații care ar putea avea un indice format din două cifre.

Până atunci, însă, Institutul Național de Statistică a publicat noi informații despre veniturile medie ale gospodăriilor și ale locuitorilor din România. Aflăm, astfel, că o gospodărie are la dispoziție 5.704 lei pe lună, iar media venitului lunar pe persoană este de 2.256 de lei.

ADVERTISEMENT

Între timp, cheltuielile sunt de 4.939 de lei pe gospodărie, reprezentând 86,6% din nivelul veniturilor totale.

Mai interesantă decât schema surselor veniturilor este structura cheltuielilor din gospodăriile românilor. Cu alte cuvinte, pe ce dăm banii de la lună la lună?

ADVERTISEMENT

În mare parte, conform informațiilor publicate de INS, cea mai mare parte a cheltuielilor lunare o reprezintă cheltuielile de consum, anume 61,7% din totalul cheltuielilor. A doua cea mai importantă ”felie” din graficul de mai jos este reprezentată de cheltuielile sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor și taxelor obligatorii, de la care nu ne putem sustrage. 33% din banii câștigați (și care rămân ”în mână”) se duc pe astfel de cheltuieli.

cheltuieli romania
Structura cheltuielilor din gospodăriile românești. Sursa foto: INS.

Câți bani mai dai la stat, după ce dai bani la stat?

Este importantă, astfel, o paranteză în această privință, pentru a contextualiza cât de mare este partea de bani pe care o plătim într-o formă sau alta către stat. Referindu-ne la un salariu obișnuit plătit de un angajator, doar 57,21% din venitul ”brut” ajunge în buzunarul unui cetățean. Restul de 42,79% merg direct la stat, sub forma taxelor și contribuțiilor ce trebuie plătite de la lună la lună.

ADVERTISEMENT

Mergând mai departe, dacă vorbim despre un salariu brut de 6.000 de lei (care îl costă pe angajator 6.125 de lei, datorită contribuției asiguratorii pentru muncă de 2,25% ce trebuie plătită), angajatul mai vede din acesta doar 3.510 lei. Mai departe, din aceștia, în medie, va plăti alți 1.158 de lei sub forma impozitelor și a altor contribuții obligatorii.

Astfel, descoperim că, în mod real, doar 2.352 lei rămân pentru consum. Din exemplul celor 6.000 de lei brut, realmente 3.648 de lei se duc la stat. Așadar, procentul anterior crește, de fapt, la 60,8% bani care merg înapoi la centru.

ADVERTISEMENT

Cheltuielile de consum: viciile sunt în top 3 al bugetului alocat

Revenind la cheltuieli, mai rămân procentaje infime pentru producție, de 1,5%, pentru investiții de doar 0,4% și pentru alte cheltuieli de 3,4%.

Cheltuielile de consum, descrise ceva mai sus, au fost și ele detaliate de către INS într-un nou grafic, iar mâncarea și băuturile non-alcoolice reprezintă cam o treime din total. După aceste lucruri de necesitate imediată, urmează plata facturilor, fie că vorbim de apă, electricitate sau gaze. Astfel de cheltuieli reprezintă 15,7% din totalul cheltuielilor de consum.

cheltuieli de consum romania
Structura cheltuielilor de consum în România. Sursa foto: INS.

După ce au rezolvat aceste două lucruri foarte importante, românii se orientează către ”pofta inimii”, astfel că viciile sunt la loc de cinste pe podium. 8,1% din cheltuielile de consum sunt bani băuți sau fumați de cetățeni. Mai puțin decât atât, doar 7,7%, reprezintă cheltuielile pentru îmbrăcăminte și încălțăminte ale românilor.

Și mai puțini bani sunt investiți în mobilier sau în dotarea și întreținerea locuinței, doar 6,1%. Pentru transport se plătește puțin mai mult, 6,7% din totalul cheltuielilor de consum.

Sănătatea, ce-i mai bună decât toate, are o importanță relativ scăzută (deși putem visa frumos sperând că nu avem nevoie de astfel de cheltuieli), reprezentând doar 5,7% din tota.

5,1% din total cheltuie românii pentru informații și comunicații și 4,9% pentru recreere, sport și cultură. Ar fi fost interesant de observat cât din acest procentaj este reprezentat strict de cheltuielile culturale. Privind, însă, către ”educație”, putem intui că nici cultura nu o duce prea bine. Pentru domeniul educației se alocă cei mai puțini bani, doar 0,2% din totalul cheltuielilor de consum.

1,6% din cheltuieli merg pentru cafenele și restaurante sau cazări la hoteluri, iar 0,5% pentru asigurări și servicii financiare. Românii alocă 5,3% pentru îngrijire personală, protecție socială dar și pentru alte servicii și produse conexe.

După cum am menționat ceva mai sus, doar 0,4% din cheltuielile totale se duc către investiții, astfel că românii de rând au puține șanse să își asigure un trai mai bun în viitor folosind aceste unelte pentru a-și spori, pe termen lung, veniturile disponibile. Cu siguranță, la mijloc este vorba despre o lipsă a culturii financiare și a înțelegerii mecanismelor economice de bază, astfel că mulți români nu iau în calcul posibilitatea de a investi bani în acțiuni sau în alte active. Totodată, e clar că nu ajută prea mult nici veniturile mici de la care începem calculele. Sigur, cu cât ai mai mulți bani de investit, cu atât veniturile posibile vor fi mai mari, însă până acolo trebuie să scapi din traiul de pe o zi pe alta, iar asta este ceva mai dificil.

ADVERTISEMENT
Tags: