News

România a achitat prima tranșă pentru vaccinul Covid-19. Suma uriașă plătită de autorități

25.11.2020 | 11:44
Romania a achitat prima transa pentru vaccinul Covid19 Suma uriasa platita de autoritati
ADVERTISEMENT

România este foarte aproape de a achiziționa prima tranșă din vaccinul Covid-19 pentru care Uniunea Europeană a semnat deja mai multe contracte. În acest sens, autoritățile au achitat deja o sumă importantă.

Miercuri, 25 noiembrie, ministrul Finanțelor, Florin Cîţu, a anunţat că a semnat plata avansului către Comisia Europeană, în sumă de peste 12 milioane euro, pentru vaccinul anti-Covid.

ADVERTISEMENT

Am semnat plata externă către CE, reprezentând avans vaccin Covid-19, în sumă de 12.058.345 euro!”, a scris ministrul cabinetului Orban pe pagina sa de Facebook.

România a plătit avansul pentru vaccinul Covid-19

În ciuda faptului că încă niciun vaccin dintre cele aflate în fazele finale de studii clinice nu a apărut pe piață și, implicit, nu a primit aprobare din partea Agenției Europene a Medicamentelor, România își ia măsuri de ordin financiar și achită deja o primă tranșă din plata către UE în privința iminentei apariții a tratamentului.

ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat marţi că Executivul a suplimentat, prin rectificarea bugetară, suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirusului.

”Astăzi (n.r. marți) vreau să elimin din spaţiul public orice discuţie, orice informaţie falsă. Prin rectificarea bugetară aprobată ieri (luni n.r) Guvernul a suplimentat suma necesară pentru plata contribuţiei la Comisia Europeană şi, foarte important, prefinanţarea producătorilor pentru vaccinul împotriva coronavirus.

ADVERTISEMENT

Astfel, România se asigură că va avea între primele ţări acces la acest vaccin în perioada următoare. Deci, orice altă informaţie în spaţiul public este falsă”, a spus Florin Cîţu, conform Agerpres.

UE, acord pentru 160 de milioane de doze de vaccin anti-Covid-19 de la Moderna

La începutul acestei săptămâni, președintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, a anunțat un parteneriat cu cei de la Moderna în cadrul unei conferințe de presă. ”Sunt fericită să anunț că mâine vom aproba un nou contract prin care vom securiza încă un parteneriat pentru a obține vaccinul anti Covid-19.

ADVERTISEMENT

Acest contract va fi semnat cu Moderna și ne vom asigura 160 de milioane de doze”, a declarat von der Leyen.

Momentan, Comisia Europeană are deja semnate mai multe contracte cu diferite companii farmaceutice, pentru a se asigura că cetățenii europeni vor primi vaccinul în timp util.

Recent, premierul Ludovic Orban afirma că distribuţia vaccinului anti-Covid-19 se va face în mai multe etape.

“Cantităţile de vaccin se distribuie proporţional cu populaţia fiecărei ţări a Uniunii Europene. Distribuţia se va face în mai multe etape, în funcţie de capacitatea de a produce cantităţile contractate” anunţa premierul săptămâna trecută.

ADVERTISEMENT