News

Șocant! România a ajuns pe primul loc în lume la numărul de decese la milionul de locuitori din cauza Covid. Brazilia lui Bolsonaro, de 10 ori mai sigură

România a devenit centrul mondial al pandemiei de coronavirus, statisticile arătând că numărul deceselor la milionul de locuitori în ultimele 7 zile este cele mai mare din lume.
15.10.2021 | 18:05
Socant Romania a ajuns pe primul loc in lume la numarul de decese la milionul de locuitori din cauza Covid Brazilia lui Bolsonaro de 10 ori mai sigura
România a devenit cea mai periculoasă țară din lume din perspectivă epidemiologică/ Colaj Fanatik, Sursa foto: click.ro, gds.ro
ADVERTISEMENT

Statisticile oficiale arată că România este cea mai afectată țară din lume de epidemia de coronavirus, numărul deceselor la milionul de locuitori ajungând la o medie de 16,6 pe zi, medie valabilă pentru ultima săptămână.

În afara câtorva țări europene, doar Surinam, în America de Sud, mai trece printr-o situație epidemiologică ce se apropie ca gravitate de cea a României. Brazilia, al cărei președinte este antivaccinistul Jair Bolsonaro, are o rată de numai 1,53 decese la milionul de locuitori.

ADVERTISEMENT

Eșecul campaniei de vaccinare și al măsurilor de prevenție luate de către autorități este demonstrat de faptul că situația nu este la fel de gravă în regiunea de sud-est a Europei, în Ungaria numărul deceselor la un milion de locuitori ca medie pe ultima săptămână fiind de numai 1,22.

România, concurată doar de Surinam

După luni în care centrul epidemiei de Covid-19 s-a mutat de la o țară la alta sau chiar de pe un continent pe altul, acum a venit rândul României să aibă cel mai suferit.

ADVERTISEMENT

România ocupă primul loc la decese la nivel mondial și european, țările cu cea mai mare rată a deceselor la milionul de locuitori de pe celelalte continente fiind: Surinam (America de Sud) – 13,52, Costa Rica (America de Nord) – 5,2, Iran (Asia) – 2,5, Libia (Africa) – 2,26, Australia (Oceania) – 0,56. Rusia, care se întinde atât în Europa, cât și în Asia, are o rată de 6,5.

Sursă: Our World in Data

Brazilia nu a fost niciodată într-o situație atât de gravă

Graficul arată că nici măcar în Brazilia, unde măsurile de combatere a Covid-19 luate de către autoritățile sanitare și regionale au fost contestate chiar de către președintele Jair Bolsonaro, nu s-a atins vreodată un asemenea nivel al deceselor provocate de această boală.

ADVERTISEMENT

Vârful în Brazilia s-a înregistrat în aprilie, cu 14,6 decese la milionul de locuitori, sub cel atins în aceste zile de către România, potrivit datelor furnizate de Our World in Data.

În afară de România, mai sunt câteva țări europene aflate într-o situație gravă, însă acestea nu sunt grupate una lângă cealaltă astfel că nu se poate vorbi de un fenomen de contagiune, determinante fiind mai degrabă nivelul vaccinării și eficiența măsurilor luate de către autorități.

ADVERTISEMENT

În „clasamentul morții” din Europa, România este urmată de către singura țară UE cu o rată mai mică de vaccinare, Bulgaria – 12,37, precum și de Bosnia-Herțegovina – 10,72 și Lituania – 10,14.

Statisticile prezentate mai sus sunt valabile pentru ziua de ieri, 14 octombrie.

În ce privește creșterea procentuală a numărului de decese în ultimele șapte zile față de săptămâna dinainte, în cazul României este de 48,1%, pe locul 2 la nivel european după Finlanda, cu 53,6%. Însă creșterea la finlandezi survine în contextul în care acolo numărul de decese era considerabil mai mic.

Numărul infectărilor rămâne peste 15.000 pe zi

În ultimele 24 de ore,  în România, au fost înregistrate 15.828 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. În același interval a surveni decesul a 363 de persoane infectate. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.000. Dintre acestea, 1.729 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 442 sunt minori, 404 fiind internați în secții și 38 la ATI.

La nivel național, rata de infectare la mia de locuitori calculată pe ultimele două săptămâni este de 8,57. Situația cea mai gravă este în Ilfov și București, unde s-a trecut de pragul de 15 la mie.

ADVERTISEMENT