News

România a decis suspendarea zborurilor cu avioanele MiG-21 LanceR. Dîncu: ”Vor fi trecute în conservare, nu la fier vechi”. Update

Militarii din cadrul Forţelor Aeriene Române nu vor mai efectua zboruri cu avioanele MiG-21 LanceR, anunță MApN. Ministrul Vasile Dîncu a oferit explicații.
15.04.2022 | 18:54
Romania a decis suspendarea zborurilor cu avioanele MiG21 LanceR Dincu Vor fi trecute in conservare nu la fier vechi Update
România își ia adio de la avioanele de tip MiG-21 LanceR? Ce spune Vasile Dîncu. Sursa foto: Monitorul Apărării și Securității
ADVERTISEMENT
15-04-2022
15:54

Dîncu, despre suspendarea avioanelor MiG-21 LanceR: ”Vor fi trecute în conservare, nu la fier vechi”

Vasile Dîncu, ministrul apărării, spune că avioanele MiG-21 LanceR vor fi trecute în ”conservare”, și nu la ”fier vechi”. De asemenea, el a mai explicat că aeronavele funcționabile rămân încă în dotarea armatei, dar nu vor fi folosite o vreme. 26 de aparate de acest fel vor trece, mai exact, în conservare.

În ultima vreme au fost accidente, avem mici semne de defecţiuni care nu au produs accidente, dar sunt semne care au apărut destul de des. (…) Vreau să vă spun că nu este vorba, sigur, nu le trecem la fier vechi, MiG-urile trec în conservare, piloţii pe care îi avem, o parte din ei, sigur că vor fi reprofesionalizaţi pentru zona F16 sau alte misiuni în zona aceasta, a aviaţiei. MiG-urile pe care le avem funcţionale o să rămână în dotarea Armatei, dar în acest moment consideră comandamentul Armatei că este necesar să fie oprite de la zbor, să nu avem accidente în viitor. Aceasta este hotărârea cea mai importantă. Vreau să spun că acest lucru nu afectează capacitatea noastră de apărare aeriană în acest moment (…). Ne-am gândit în primul rând la siguranţa piloţilor”, a declarat Dîncu,  într-o conferință de presă la Bistrița, potrivit Agerpres.

”Decizia nu este defintivă, ci temporară”, a mai spus apoi Dîncu la Antena 3.

România a decis suspendarea zborurilor cu avioanele MiG-21 LanceR, în baza unui ordin emis de şeful Statului-Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, anunță Ministerul Apărării.

Militarii români nu vor mai zbura cu avioane MiG-21 LanceR. Ce incidente au avut loc cu aceste aeronave

Demersul, de altfel, vine la câteva zile după ce au avut loc probleme la trenul de aterizare al unui avion tip MiG-21 LanceR. Totodată, luna trecută, în județul Constanșa, s-a prăbușit o aeronavă MiG.

ADVERTISEMENT

”Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate de la activitățile de zbor, începând de astăzi, prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, a transmis MApN, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Ce aeronave vor fi folosite în locul celor de tip MiG-21 LanceR

Avioanele MiG-21 LanceR vor fi înlocuite cu altele din dotarea Forțelor Aeriene Române: F-16.

”În perioada suspendării activităților de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol din dotare vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă națională, precum și în cadrul Sistemului NATO Integrat de Apărare Aeriană și Împotriva Rachetelor (NATO Integrated Air and Missile Defence System), a mai informat MApN.

Reprezentanții MApN mai precizează că 32 aeronave F-16 vor fi aduse din Novergia, care vor fi operate ”pentru o perioadă de minim 10 ani.”

ADVERTISEMENT

”În același timp, au fost dispuse măsuri pentru accelerarea demersurilor în vederea achiziționării celor 32 de aeronave F-16 din Novegia, care vor constitui, în perioada următoare, încă două escadrile. Proiectul legii de aprobare a acestei achiziții a parcurs etapa de transparență legislativă și se află în circuitul de avizare, urmând a fi prezentat Parlamentului României în cel mai scurt timp.

Resursa disponibilă a aeronavelor din cadrul celor trei escadrile de avioane multirol F-16, care vor fi operate de Forțele Aeriene, asigură operarea lor pentru o perioadă de minim 10 ani și vor constitui o capabilitate operațională aeriană de tranziție către aeronavele F-35, de generația a V-a”, a mai precizat MApN.

ADVERTISEMENT