Duelurile dese dintre România și Kosovo au schimbat percepția care exista în legătură cu limitele în care trebuie să se încadreze spectatorii atunci când joacă naționala ex-iugoslavă. Kosovarii s-au considerat jigniți și au părăsit terenul aproape de finalul partidei care a avut loc vineri pe Arena Națională.
Amir Rrahmani și colegii lui procedaseră la fel în 2023, într-un meci din preliminariile Campionatului European. Atunci s-au supărat și din cauza scandării ”Kosovo e Serbia”, și din cauza unui banner care conținea același mesaj. Kosovarii au revenit pe teren și au pierdut meciul cu 0-2.
UEFA a deschis și atunci o anchetă, așa cum a procedat și de data aceasta. FRF s-a apărat în procesul din Comisia de Disciplină a Federației Europene și a argumentat că mesajul ”Kosovo e Serbia” nu poate fi unul ilegal ori neregulamentar într-o țară care nu recunoaște existența statului Kosovo, așa cum este România.
UEFA a acceptat argumentul Federației Române de Fotbal, a constat că apărarea era validă. ”Modul în care FRF s-a apărat la UEFA în acea situație a modificat percepția despre subiect”, a spus Andrei Vochin la DigiSport. Procesul acela a fost motivul pentru care observatorul UEFA le-a zădărnicit planul pe care-l aveau kosovarii pentru jocul de vinerea trecută.
Vochin, consilier al președintelui Răzvan Burleanu, a povestit la FANATIK SUPERLIGA cu HORIA IVANOVICI că adversarii au avertizat încă de la ședința tehnică dinaintea partidei că ei vor părăsi terenul dacă vor auzi scandat cuvântul Serbia. Milorad Djukanovic, delegatul UEFA, i-a contrazis.
El le-a explicat că jocul avea să fie oprit numai în situația în care publicul ar fi transmis mesaje rasiste, xenofobe. ”Partida nu va fi întreruptă nici măcar pentru mesajul ‘Kosovo e Serbia’!”, le-a transmis observatorul muntenegrean. FRF este convinsă că precedentul din 2023 va conta în judecarea cazului de acum.
UEFA pedepsește rasismul, xenofobia, însă astfel de manifestări nu au existat pe Arena Națională. Kosovarii s-au simțit jigniți în contextul în care România nu recunoaște existența statului lor. Azdren Llullaku, un fost golgeter al SuperLigii, a explicat că pentru conaționalii lui nu există ceva mai rău decât să fie acuzați că ocupă ilegal un teritoriu sârbesc.
”Mai bine ne înjuri de mamă decât să scandezi Serbia!”, a spus Llullaku într-un interviu din FANATIK. Scorul era 0-0 în meciul neterminat dintre România și Kosovo. FRF și jucătorii naționalei așteaptă ca UEFA să stabilească victoria lor cu 3-0 la ”masa verde”. Tricolorii au 12 puncte în grupa din Liga Națiunilor.
Dacă UEFA constată o victorie a lor și cu Kosovo, ei vor ajunge la 15 puncte și vor evolua diseară cu Cipru, tot pe Arena Națională, de la ora 21:45, în direct pe Prima Sport. România luptă pentru câștigarea grupei din Liga Națiunilor și pentru calificarea la barajul pentru Cupa Mondială din 2026.
Patru formații care nu obțin primele două locuri în grupele din preliminariile clasice capătă bilete de baraj grație câștigării grupelor din Liga Națiunilor. Mondialul din 2026 va avea loc în trei țări: SUA, Canada și Mexic.