România pare că a devenit un paradis pentru muncitorii din Asia, tot mai mulți lucrători străini venind să lucreze aici în ultimii ani. Criza de personal este acută în multe domenii.
În contextul actual, angajatorii români apelează la forța de muncă din afara UE. Guvernul a stabilit că în 2025, România va putea primi încă 100.000 de lucrători străini pentru a lucra aici.
Deficitul forței de muncă se înregistrează în diverse sectoare de activitate, precum turism sau agricultură. Două femei din Asia, angajate recent într-un hotel din Alba Iulia, au dezvăluit pentru Știrile Pro Tv cum se descurcă în România.
„Este o țară europeană și îmi place să lucrez aici”, a declarat Asmita, potrivit sursei citate. Femeia este cameristă în unitatea de cazare și spune că face față cu brio acestui job, mai ales că are experiență.
Cei mai mulți dintre banii pe care îi câștigă sunt trimiși familiei. „România este o țară frumoasă, oamenii sunt prietenoși. O parte din bani îi păstrez, iar o parte îi trimit familiei mele”, a transmis o altă angajată.
Și proprietarul unei ferme de struți din municipiul Sebeș a ales să angajeze oameni din Nepal, Etiopia și Bangladesh. El spune că și în 2025 vrea să aducă încă 20 de lucrători străini.
De asemenea, reprezentantul unui grup de firme din Vaslui spune că va avea circa 100 de angajați, din afara Europei, în acest an. „Avem în jur de 70 de angajați din Asia.
Sunt în special din Nepal, din Sri Lanka, persoane tehnice, mecanici, electricieni. Avem programat în 2025 să vină încă 30 de persoane”, a declarat George Safir.
Datele comunicate de Inspectoratul General pentru Imigrări arată că, în intervalul 1 ianuarie – 30 noiembrie 2024, au fost eliberate peste 102.000 de permise de ședere temporară pentru angajare. În 2023 erau eliberate peste 82.000 de astfel de permise.