News

România a evacuat cinci cetățeni afgani din Kabul. Cine sunt persoanele care beneficiază de protecția statului român

Cinci cetățeni afgani au fost evacuați de statul român. FANATIK vă spune cine sunt persoanele aflate sub protecția României
27.08.2021 | 19:42
Romania a evacuat cinci cetateni afgani din Kabul Cine sunt persoanele care beneficiaza de protectia statului roman
ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, cu puțin timp în urmă, că autoritățile din România au reușit să evacueze din Kabul cinci cetățeni afgani.

Oamenii sunt în prezent în afara Afganistanului. Locația acestora nu a fost comunicată, cel mai probabil din motive de securitate.

ADVERTISEMENT

România a evacuat cinci cetățeni afgani din Kabul. Cine sunt persoanele care beneficiază de protecția statului român

„Celula de criză interinstituțională a făcut în continuare demersuri susținute pentru evacuarea cetățenilor afgani foști colaboratori ai trupelor române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați și a unor membri de familie ai acestora. Aceste demersuri se desfășoară într-un context de securitate extrem de complex, volatil și impredictibil, marcat de evoluții negative în continuă deteriorare ale situației din teren, inclusiv atentatele teroriste din 26 august,” a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Instituția a adăugat că, în cursul zilei de vineri, 27 august, cinci cetățeni afgani au fost evacuați din Afganistan. Oamenii au reușit să ajungă în aeroportul din Kabul și au fost preluați cu susținerea partenerilor internaționali ai României cu care Celula de criză a fost în contact.

ADVERTISEMENT

Cei cinci sunt: un student, care are bursă la o universitate din România și doi jurnaliști, împreună cu membri ai familiilor acestora. În prezent, toți sunt în siguranță, în afara statului capturat de talibani.

Locația în care au fost plasați nu a fost divulgată. Autoritățile au mai anunțat că oamenii au primit documente care le confirmă protecția statului român și s-a ținut legătura cu ei.

ADVERTISEMENT

Ministerul Afacerilor Externe a mai subliniat că  celula de criză interinstituțională va continua să facă demersuri pentru a evacua cetățenii afgani din categoriile menționate mai sus. „În acest context, este de menționat faptul că, din rațiuni umanitare și pe baza unor liste nominale și a parcurgerii procedurilor necesare de verificare și validare, autoritățile române sprijină evacuarea fără a mai fi necesară obținerea în prealabil a unei vize”.  

Nouă cetățeni români sunt în continuare în Afganistan

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că au fost evacuați din Afganistan, în total, 49 de români. În schimb, nouă conaționați sunt și în prezent în statul ocupat de talibani. Toți aceștia au refuzat să plece.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au transmis că se menține permanent legătura cu ei. De asemnea, niciunul nu a fost în pericol în momentul atacurilor teroriste de joi, 26 august.

MAE a explicat că situația în Afganistan este din ce în ce mai gravă. Prioritatea este aigurarea deplasării în siguranță la aeroport a cetățenilor afgani care au solicitat ajutor pentru evacuare.

„Prioritatea Celulei de criză interinstituționale rămâne, în această etapă, facilitarea tranzitului în siguranță spre Aeroportul din Kabul pentru cetățenii afgani care au solicitat ajutor, într-un context de securitate extrem de instabil, tot mai agravat în ultimele zile. În acest scop, Celula interinstituțională de criză menține o legătură permanentă cu partenerii internaționali din teren,” a mai transmis Ministerul.

ADVERTISEMENT
Tags: