News

România a expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei. Reacția Moscovei: ”Gest neprietenos care întunecă relațiile bilaterale”. Update

Vineri, 19 august, MAE anunță că România a expulzat încă un diplomat de la Ambasada Rusiei din Capitală. Decizia vine la mai bine de trei luni după ce alți 10 diplomați ruși fuseseră declarați personae non gratae.
19.08.2022 | 17:08
Romania a expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei Reactia Moscovei Gest neprietenos care intuneca relatiile bilaterale Update
România expulzează încă un diplomat de la Ambasada Rusiei din București. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
19-08-2022
18:29

Reacția Moscovei după expulzarea diplomatului rus: ”Gest neprietenos care întunecă relațiile bilaterale”

Ambasada Rusiei la București a reacționat prompt după decizia României de a expulza un diplomat rus, al 11-lea de la începutul războiului din Ucraina.

Reprezentanții Moscovei cataloghează mișcarea țării noastre drept un gest neprietenos care ”întunecă și mai mult atmosfera relațiilor bilaterale”.

”Acesta este un alt gest neprietenos al părții române, care întunecă și mai mult atmosfera relațiilor bilaterale și nu contribuie la reluarea unui dialog constructiv normal între cele două țări”, a declarat pentru TASS Igor Inîșkin, consilier al Ambasadei Rusiei în România, scrie Știripesurse.

Relațiile diplomatice dintre România și Federația Rusă, stat care a declanșat războiul din Ucraina, continuă să fie unele extrem de reci. MAE a anunțat, vineri, o nouă expulzare din cadrul Ambasadei Rusiei în București.

România expulzează încă un diplomat de la Ambasada Rusiei din București

Într-un comunicat foarte scurt, Ministerul Afacerilor Externe anunță că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat aflat la Ambasadei Rusiei la București.

ADVERTISEMENT

”Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a unui reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București, care a fost informată cu privire la decizia sus-menționată din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Autoritățile de la București explică faptul că măsura expulzării oficialului rus ”a fost luată avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”.

ADVERTISEMENT

Persoana vizată în acest caz a plecat deja din țara noastră în cursul acestei săptămâni.

România a expulzat alți 10 diplomați ruși, în aprilie

Pe 5 aprilie, reprezentanții Ministerului de Externe de la București au anunțat expulzarea a 10 reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse în România.

Tot în acea perioadă, majoritatea statelor UE au luat decizii similare. De exemplu, Franța și Germania au decis expulzarea unui număr de 70 de diplomați.

ADVERTISEMENT

Moscova a răspuns cu aceeași monedă față de România. Pe 13 aprilie, Rusia anunța expulzarea a 10 diplomați români.

În comunicatul MAE de la acea perioadă se arăta că aceasta este o ”reacţie la declararea personae non gratae de către România, la 5 aprilie 2022, a 10 persoane care activau în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”.

ADVERTISEMENT

Crimele comise de ruși la Bucea și din alte orașe ucrainene din zona Kievului au revoltat Occidentul. Astfel, statele europene nu s-au rezumat doar să condamne în termeni duri atrocitățile. Au fost expulzați sute de diplomați ruși și s-au aplicat noi sancțiuni.

ADVERTISEMENT